avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moºtenirea unui teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moºtenirea unui teren

Bună seara!

Mama mea biologică a decedat când eu aveam vârsta de 2 ani jumătate. Tată-l meu s-a recăsătorit legitim cu altă femeie şi m-au crescut timp de 55 de ani iar acum câţiva ani au decedat. "Mama" care m-a crescut, are un teren pe numele dânsei. Am fost să fac succesiunea terenului (după ce a decedat), iar notarul mi-a spus că nu am fost înfiat şi nu pot intra în posesia lui fără rudele dânsei.
Eu nu înţeleg de ce rudele au drept la moştenire...

Mulţumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2011
Mecarnic, utilizator
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 18:48, 31 Martie 2011
Care a decedat primul-tatal sau mama care v-a crescut?Daca a decedat tatal, in acel moment, d-voastra ati fost mostenitor alaturi de "mama vitrega" pe bunurile tatalui.Deci, ceeace a mostenit dansa a fost proprietatea ei, proprietate pe care o vor mosteni doar rudele danseia. Este legea succesorala-cod civil-art.644-674.
Daca ati ingrijit-o,puteti dovedi cu martori, chitante, si cere in instanta de la mostenitorii "mamei" o suma de bani, care sa poata fi dovedita, .
La ce data a decedat "Mama"?
"Mama", a decedat acum 3 ani, iar tatăl acum 20 de ani. Eu nu am nevoie de banii rudelor, eu vreau doar pământul care mi se cuvine.
Daca dvs. folositi terenul puteti uzucapa, caci drept la mostenire nu aveti.Daca rudele nu au acceptat mostenirea in cele 6 luni( am inteles ca nici nu au venit la inmormantare) au pierdut dreptul de a mosteni.
Nu dati sperante desarte. Caci in lipsa oricarui mostenitor legal sau testamentar ...mosteneste STATUL. Iar pentru uzucapiune trebuie indeplinite niste conditii.

Regret ca va aflati in situatia asta. Si mai cu seama pentru faptul ca de aproape 4 ani scriu si scriu si tot scriu pe forumul acesta cu preponderenta in materie de mostenire. :(

Mama dvs. vitrega ar fi trebuit sa va lase un testament (mostenire testamentara, conform VOINTEI ei).

In lipsa unui testament, se aplica regulile mostenirii legale, iar legea confera vocatie (chemare) la mostenire rudelor "mamei" - rudele in linie dreapta (ascendenti/descendenti) sau in linie colaterala pana la gradul IV (var primar).

Ati intrebat de ce rudele. Pai altfel cum? Legea nu poate sa cheme la mostenire persoana pe care "defunctul a iubit-o cel mai mult" (pentru asta exista mostenirea testamentara).

Mecarnic a scris:

Nu înţeleg de ce treabuia să fiu înfiat când tatăl meu era căsătorit legitim...

Nici macar tatal dvs. nu a devenit ruda cu "mama" prin casatorie. Sotii nu sunt rude. Si nu aveati cum sa fi devenit dvs. (nascut de o alta femeie) ruda cu "mama" prin casatoria acesteia din urma cu tatal dvs.
Rudenia (fireasca) inseamna legatura de sange dintre 2 sau mai multe persoane care, fie coboara unele din altele (tata-fiu) fie, fara a cobora unele din altele, au un autor comun (frate-sora).
Nefiind ruda (fireasca) cu acesta "mama", s-ar fi putut crea o legatura de rudenie prin ADOPTIE.
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Actiune in uzucapiune inaintata de succesor radu_uglai radu_uglai Buna ziua... Am o intrebare, se poate introduce o actiune in costatarea dr de proprietate dobandit prin uzucapiune de 30 de ani in situatia in care ... (vezi toată discuția)
Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar ... FabianOnel FabianOnel Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar mama a murit după 6 ani de la căsătorie, eu și fratele meu, avem dreptul la averea lăsată de ... (vezi toată discuția)
Tatăl meu a trăit 15 ani în concubinaj cu o doamnă fără moștenitori, care a decedat. În ce calitate o poate moșteni? Adriss Adriss Buna ziua! Tatal meu in varsta de 74 ani acum, a trait 15 ani in concubinaj cu o d.na singura,fara sot,fara copii.Aceasta imi era ca o a 2a mama.Intre timp ... (vezi toată discuția)