avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contract inchiriere/asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contract inchiriere/asociatie proprietari

Locuiesc intr-un apartament inchiriat care are unele datorii la intretinere inca dinainte sa ma mut eu in acest apartament. Din acest motiv, presedinta asociatiei de locatari de care apartine acest apartament ne-a tot pus bete in roate de-a lungul timpului, ultima data punandu-ma sa platesc apa (calda si rece) de 2 ori. In urma sesizarilor facute de mine, a fost practic obligata sa rezolve problema si am stabilit de comun acord sa nu mai platesc apa pe o anumita perioada, pana cand indexul adus de mine ajunge la valoarea pe care ea m-a pus sa o platesc pana acum. Problema este ca, in incercarea ei de a-mi crea probleme in continuare, mi-a cerut sa-i duc si contractul de inchiriere a apartamentului inregistrat la administratia finantelor. Intrebarea mea este daca are dreptul sa-mi ceara acest contract si daca sunt obligata sa il duc.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cristina86m , utilizator 13:10, 16 Decembrie 2011
Intre mine si asociatia de locatari au existat probleme inca din prima luna cand m-am mutat in acest apartament. Proprietara a declarat ca stam 2 persoane, ceea ce era adevarat, iar presedinta asociatiei a trecut pe listele de plata 3 persoane la intretinere. I-am solicitat de multe ori sa modifice nr de persoane, dar a reusit sa faca asta abia dupa 3 luni. In prima luna cand am mers sa platesc intretinerea, presedinta asociatiei nu a vrut sa-mi ia banii, pe motiv ca trebuie sa platesc si penalizari. I-am explicat ca penalizarile o sa le plateasca proprietara, pt ca nu e datoria mea sa le platesc si tot nu a inteles. In aceasta situatie, i-am dat banii lunar proprietarei sa mearga sa plateasca intretinerea. Proprietara uneori a mers sa plateasca, alteori nu, dar asta nu inseamna ca este vina mea. Eu mi-am achitat datoriile lunar la intretinere si asta le-am explicat si celor de la asociatie. Intre timp, tot eu am platit o mare parte din datoriile la intretinere, la rugamintea proprietarei de a-i plati chiria in avans pt a scapa de o parte din datorii. In momentul cand am observat ca mi-a incarcat foarte mult factura, punandu-ma sa platesc pe o luna o cantitate de apa echivalenta cu acea consumata timp de 3 luni, am depus o cerere in care i-am solicitat sa recalculeze consumul de apa, aratandu-i clar ce norme metodologice a incalcat in momentul cand mi-a calculat factura. Fiind pusa in situatia sa recunoasca greseala, mi-a trimis pe cineva sa-mi verifice apometrele, in speranta ca tot va gasi ceva in neregula, astfel incat sa nu fie nevoita sa-si repare greseala. Nu a gasit absolut nimic in neregula la apometre si atunci mi-a cerut contractul de inchiriere. In aceste conditii, tot ce vreau sa stiu eu este daca exista vreo lege care sa ma oblige sa-i arat contractul.
nu ,nu poate să vă oblige de cât poliţia şi atât,dar sunt nelămurit cu fază în care spuneţi,citez:"i-am dat banii lunar proprietarei sa mearga sa plateasca intretinerea",dacă vedeţi că nu o plăteşte la zi,o puteţi plăti dumneavoastră,chitanţa se eliberează pe numele plătitorului dar pe adresa respectivă,trebuie să înţelegeţi şi administratorul,din toată lista de plată o mică parte intră în buzunarul ei(salariul),restul sunt datorii către furnizori care percep penalizări la întârzieri

domnule Adam Grecu m-aţi înţeles greşit
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2011
sacalul09, utilizator
Noi solicitam chiriasilor (sau proprietarilor care inchiriaza altora) sa aduca la asociatie o copie a contractului, fara a ne interesa daca este sau nu inregistrat undeva, daca este facut numai intre ei, autentificat sau nu la notariat.
Aceasta o facem pentru ca in legea 230/2007 si chiriasii au drepturi si obligatii, acestea fiind amintite in mai multe articole, ca de exemplu:
Art. 18. - În cazurile în care în clădirile de locuinţe unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică, cu bună-ştiinţă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalţi proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instanţei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum şi plata daunelor.

Daca nu ai la asociatie actul, dovada ca cel care a inundat tot blocul este Ionescu Ilie, chirias la apartamentul XX, cum poti sa aplici acest articol!?
Apoi in art. 17 din HG 1588/2007 si chiriasii pot solicitat scutirea de la plata cheltuielilor pe numar de persoane in cazul cand locuesc mai putin de 15 zile in imobil. Asa ca trebuie stiuta situatia clara si nominala, nu pe vorbe ci pe documente.
Chiriasul poate fi obligat sa plateasca fondul de rulment ca si proprietarii:
Art.24(3) În situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.
Daca nu avem contractul, de unde sa stim cum si ce s-a prevazut in acesta!?
Pentru toate acestea si alte prevederi din legislatie, pentru evidentierea in cartea de imobil, pentru a sti cui te adresezi cand te inunda sau cand arunca gunoiul pe casa scarii, dar si pentru a raspunde sesizarii chiriasului cand este inundat, cand suna la telefon ca nu are gaz, apa..., trebuie sa se depuna o copie a contractului de inchiriere la asociatie.
Altfel este posibil sa vina chiriasul la asociatie sa sesizeze ceva care ar trebui sa fie rezolvat de asociatie, conform legii, si-atunci sa nu se stea la discutie cu chiriasul.
Vreau sa ma conformez solicitarilor de mai sus de a ma referi la intrebarea initiala unde initiatorul topicului ne spune ca este CHIRIAS, nu prietena, nu frate, verisoara, sau bunica. Pe acestia-i cunoastem treptat, adesea locueste proprietarul cu ei, vine proprietarul pe la asociatie, ne intalnim cu ei in parcul de langa bloc impreuna cu alti vecini, cu catelul sau bebelusul la plimbare, sau cu prietena pe banca de sub salcie...
Adica sa nu generalizam si sa extindem discutia la alte cazuri decat chirasul. O facem, daca vreti dar separat.
In cazul acestui chirias probabil ca restantele vechi si lipsa transparentei prin nedepunerea contractului de inchiriere la asociatie, a dus la inflamarea relatiei administratorului cu proprietarul si cu orice chirias al acestuia.
Discutia asta a degenerat foarte mult. Intrebarea mea era foarte simpla: "Exista vreo lege care sa ma oblige sa duc acest contract la asociatie?". Cum raspunsul la aceasta intrebare a fost negativ, nu cred ca era nevoie de alte precizari. Atata timp cat eu imi platesc facturile la timp, nu deranjez pe nimeni, nu arunc gunoiul in casa scarii sau cine stie ce alte chestii aberante mentionate, nu cred ca e treaba cuiva cine sta in apartamentul asta.
Uite ca incep sa le dau dreptate parlamentarilor care de-atatea ori ne arata cat de mult muncesc ei in Parlament, cate legi ”produc” / ora si, observati, mai este loc: este nevoie de legea mersului pe jos, daca folosesti bicicleta - este alta treaba, deci hai cu legea si nu in ultima instata legea chiriasului vesel - obiceiuri si datini.
..........................................
Pentru mine este clar ca proprietarul are obligatia, in cazul inchirierii locuintei de a incheia cu chiriasul un contract de inchiriere si de a-l inregistra la organele fiscale si cred ca de aici provine inversunarea chiriasei cu privire la existenta/inexistenta unei legi care o obliga sa prezinte la as. o copie a contractului de inchiriere - ca s-ar putea sa fie acuzata la un moment dat la fel de mult ca si proprietarul evazionist - ca altfel cu ce ar deranja-o?
Ce nu stie autoarea topic-ului, este ca un contract de inchiriere ”beton” o poate apara in nenumarate situatii. Aaaa, ca mai este prezentat in copie si la as. prop. - cu atat mai bine, motivele au fost aratate de mai multi useri, insa faza este ca nu este lege pentru asta. Nu zi de mai multe ori, ca baietii abia asteapta sa puna de-o lege in acest sens (Legea nr. 114/1996 , cu actualizarile din dec. 2008 nu acopera si aceasta obligatie a chiriasului - dar merita lecturata).
Deci ai aflat, cei de la as. prop. sunt niste hartogari care nu fac altceva decat sa faca viata grea unor bieti chiriasi...
Sa stii ca exact asa se intampla cum ai povestit in cazurile in care proprietarul umbla cu prostii si cei care sufera sunt chiriasii fara acte in regula...
Succes!

Alte discuții în legătură

Chiriasi fara contract de inchiriere rau platnici la intretinere manealidia manealidia Buna ziua, Sunt administratora unei asociatii de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea problema; In bloc sunt foarte multe apartamente inchiriate unde ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu datorii la asociatia de proprietari madalinaoprea madalinaoprea As dori sa stiu ce se poate face in cazul vanzarii unui apartament cu datorii la asociatia de proprietari. Mai exact, intr-un apartament a locuit cu chirie ... (vezi toată discuția)
Chirias rau platnic cristina_apia cristina_apia Am o chiriasa cu care am contract de inchiriere dar care nu si-a platit intretinerea la bloc. Locuiesc in alta localitate, in Giurgiu, iar apartamentul este la ... (vezi toată discuția)