avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tevile ce traverseaza apartamentele
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tevile ce traverseaza apartamentele

Tevile care traverseaza apartamentele celor ce nu mai sunt racordati la incalzirea centrala, nu incalca dreptul de proprietate? Este constitutional sa impui, chiar si printr-un act normativ, unui proprietar sa mentina in in spatiul sau privat tevi ce lui insusi nu ii folosesc la nimic, chiar ii "violeaza"X-( proprietatea. In plus, mai ii si pretinzi sa plateasca pentru ca acele tevi l-ar incalzi.
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 15:20, 17 Aprilie 2011
Sa va dau exemplu blocul in care locuiesc. Am CT de 8 ani, blocul este capat de coloana , iar in tot blocul mai sunt bransate la Radet doar 3 apartamente - 2 pe o scara si 1 de cealalta scara. Pe coloana pe care este situat apartamentul in care locuiesc nu mai este nici un apartament bransat. Am solicitat celor de la Radet sa vina sa taie tevile si sa ia toate masurile pentru ca ceilalti sa poata beneficia de caldura. Zis si facut. In momentul de fata nici un apartament dupa coloana nu mai are tevi care sa ii treaca prin apartament, spatiile comune sunt debransate- nu mai avem calorifere pe scara , insa administratorul doreste ca noi cei cu CT sa platim conform ordinelor ANRSC o parte din factura la caldura. Care este logica??? Pentru ce sa platim?? Noua celor cu CT ne plateste cineva gazul ca incalzim peretii comuni cu scara blocului ???
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
gabrielaghm, utilizator
Am impresia ca stiti raspunsul la aceasta intrebare...
Traiul la bloc se diferentiaza de cel de la casa pe pamant sau vila. Asa este mai peste tot in lumea aceasta unde sunt blocuri cu diferenta ca in alte parti, oamenii au fost mai destepti: au prevazut undeva in interiorul blocului un spatiu (cam cum este cel de la lift) prin care trec toate ”utilitatile” care intra pe orizontala in locuinta oamenilor - bineinteles cu separare de masura, ce mai, tot dichisul - astfel incat oricand se poate intrerupe furnizarea pentru un proprietar, fara a afecta pe ceilalti.
Bun, la noi baietii care au proiectat blocurile au ascultat comanda la ”mester” care a crezut ca comunismul tine cat lumea, asa ca au amplasat toate conductele pe verticala fara a avea posibilitatea de a deconecta pe cineva decat din locuinta. Ei, in aceste conditii si legislatia pecifica care a aparut dupa '89 a considerat toate tevaraia de incalzire, apa rece, calda, canal care trec pin locuinte, precum si tot ce tine de subsolul tehnic - drept proprietate comuna, astfel ca dvs. nu puteti pretinde ca aceste tevi va violeaza proprietatea si ca ati vrea sa renuntati la ele - decat in conditii cu totul speciale - nu insist. Cum nu v-au deranjat pana acum, ce s-a intamplat ca dintr-o data va deranjeaza, ba va mai pun si la plata? Adica puteti cu mana pe inima sa spuneti ca acele tevi care trec prin locuinta dvs., pe timp de iarna nu contribuie la incalzirea locuintei dvs.? Se putea face o experienta simpla, daca va permiteti: opriti o zi, o saptamana (cand plecati in vacanta) orice sursa de incalzire, masurand temperatura din casa si la inceput si la sfarsit si poate trageti o concluzie...
Inca ceva, aceste tevi sunt proprietate comuna a dvs., proprietarilor din bloc. Nu trebuie amestecat aici RADET-ul de nici-o culoare. Acesta are competente pana la intrarea in bloc (de obicei este acolo o cutie cu robineti de separare si aparate de masura).
Pentru @gabrielaghm - in aceste cazuri particulare doar RADET-ul ar trebui sa se implice prin intocmirea de contracte/conventii de furnizare a agentului termic cu cei 2-3 proprietari - si nu as. prop. Eu cunosc un astfel de caz, s-a procedat cum am spus mai sus, furnizorul a venit si a izolat profesional tot traseul pana la utilizatorul final si cu asta basta. As. prop. nu este implicata de loc si asa ar trebui dsa se procedeze si la dvs.
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
Adam Grecu, utilizator
Logica e ca acea caldura la comun incalzeste si spatiile comune, nu numai tevile verticale.
Zanaapelor a scris:

Tu, cel debransat, le faci o favoare celor ce au nevoie de acele tevi, nu ei tie. Tu te poti lipsi de ele, ele iti invadeaza spatiul privat. . Dar acei oameni au incalzire proprie, iar acele tevi nu le sunt necesare.;)


Imobilul din constructie ,este prevazut cu incalzire in sistem centralizat,situatie in care posibilitatea asigurarii tuturor proprietarilor a agentului termic ,se realizeaza numai prin intermediul coloanelor
Ca dvs ati intels sa va imbunatatiti confortul termic din apartament - felicitari,dar optiunea dvs nu obliga ca restul proprietarilor sa le fie ingradit dreptul de beneficiere la caldura in sistem centralizat
Pentru elga50: puteti fi mai explicita cu ceea ce inseamna caldura la comun?

Alte discuții în legătură

Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)
Contorizare caldura in condominiu Tobita Tobita Am inteles de pe site-ul www.anrsc.ro ca \\"Începând cu sezonul de încălzire 2010-2011 repartizarea consumurilor de energie termică în [b]condominiile ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)