avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Reguli de politete
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Reguli de politete

Silvana a scris

Regulile de politete de acum un secol erau foarte stricte: saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – “sarutmana”. Salutul barbatilor tineri catre femei era intotdeauna foarte retinut si timid, evitand astfel ca domnisoara careia i se adresa sa se simta jignita.
La salut, barbatii isi ridicau palaria, iar in prezenta doamnelor si domnisoarelor acestia asteptau ca mana sa le fie oferita pentru a fi saruta. Daca femeia, de exemplu, se simtea ofensata de o discutie cu un domn care avea o reputatie indoielnica, putea, pur si simplu, sa refuze sa ii intinda mana sau sa ii adreseze un cuvant.


Sa va spun sincer ce m-a incantat in textul de mai sus:

saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – “sarutmana”.

:hm:, da. Se leaga...cine nu stie sa vorbeasca clar, raspicat, nu prea stie nici sa se comporte...

Am cazut de comun acord sa deschidem un topic.Poate ca daca ne place atat de mult sa redescoperim limba romana, o sa ne placa si sa redescoperim miracolul de a fi "elegant" in societate. Nu costa mult.

Si ca sa nu fiu :offtopic:

Niciodata un barbat nu va saruta mana unei minore ...(desi in ziua de azi nu mai stii care e minora si care mama:D)

In cazul domnilor...

Cu ceva vreme in urma...politicos este ca salutul sa fie precedat de scoaterea palariei cu aproximativ doi metri inaintea intalnirii, dupa care sa fie asezata la loc. In cazul in care nu porti palarie, iti vei apleca putin capul. Este contraindicat sa fumezi sau sa iti tii mainile in buzunare in timp ce saluti.

In ziua de azi...Se sta in pozitia relaxat, cu un genunchi flexat, sprijinit bine in celalalt picior de care avem grija sa ne si tinem, mana fiind in buzunar. Burta trebuie scoasa bine in fata, astfel incat sa se vada ca avem bani de mici si bere.
Ne clatinam putin, doar putin, astfel incat sa sclipeasca lantul de la gat care cantareste cateva quintale. Zambetul trebuie sa fie ceva in gen neandertal, nedefinit, astfel incat sa tii in garda interlocutorul, sa nu-l lasi sa-ti cunoasca intentiile...Mai ales daca schimba valuta la tine.

In cazul doamnelor...

Ceva vreme in urma...salutul se face insotit de un usor suras si de o scurta inclinare din cap. Daca se intalnesc doua persoane de acelasi sex, cea tanara saluta pe cea mai in varsta.

In zi de azi...Cel mai frecvent salut este "fataa, ce faci fataaa" . Acest salut acopera toata gama de emotii: de la emotia de a te arata surprinsa de cine stie ce achizitie a interlocutoarei (pe care nu ai observat-o ), pana la cea de regret ca o intalnesti cand tocmai esti cu prietenul ei de mana...


Eiii, si cate ar mai fi de spus despre salut!
Va salutam bucuroase: Buna dimineata!

Va asteptam,

:coffee:


Edit later: se pot descrie si reguli de politete de acum un secol ( :rolleyes:) (comparate sau nu cu regulile din ziua de azi ...practicate destul de frecvent, incat sa devina o regula...), cat si reguli de politete din alte tari (reguli pe care diplomatii trebuie sa le cunoasca foarte bine, altfel riscand sa....dar mai bine lasa)
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
ContSters167247, utilizator
eumarian a scris:

:giggle:Stiti cum incepe episodul Chinese Woman din sezonul 6 Seinfeld? Saraca Elaine. Vedeti aici [ link extern ]




Foarte ...convingator.Totusi, sa nu confundam fictiunea cu realitatea B-)
"Se constată, cu mare tristeţe, că în ciuda evoluţiei ştiinţei şi a tehnicii, oamenii nu sunt întotdeauna manieraţi aşa cum ar trebui să fie. În comportarea lor e mai mult aparenţă de politeţe decât politeţe."


-Este lipsa de politete sau chiar de bun simt,ca atunci cind stabilesti o intilnire si nu mai ajungi sau intirzii,sa nu anunti din vreme ca a intervenit o modificare de program .:fight:
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Aprilie 2011
silvia p, utilizator
eumarian a scris:

SILVANAA90 a scris:
De sarbatori,zile onomastice,cei mai tineri trebuie sa transmita urarile potrivite persoanelor mai mature sau cu grad mai mare in functie..

Tema e buna, dar a doua parte din aceasta regula e o invitatie la linguseala. De ce ar trebui sa urezi ceva sefului? Daca mai e relevanta politetea azi in relatiile de munca, eu as propune:
1. Cand iti tii angajatii peste program, e politicos sa le iei niste fursecuri, pe langa plata.

Buna ziua,bun gasit!
Silvanaa90,are dreptate cu salutul si urarile,si pe mine m-au invatat parintii mei sa salut prima cind intru intr-o incapere,si sa dau mesaje sau telefon,oamenilor mari(batrini).
@Mariane,cit despre( linguseala) nu este asa.Linguseste-o tu pe Silvana si vezi ( afurisita )ce este de nu sta apa pe ea.La ea este Alb sau Negru.Mama spune ca asa trebuie sa fiu si eu,bine crescuta,politicoasa si corecta,sa vorbesc incet,sa nu ridic tonul chiar daca ma enerveaza interlocutorul meu.
Spun multumesc la orice magazin merg,dupa ce sunt servita si mi-e rusine sa iau restul (banii marunti).
Multumesc, Corina, de invitatie!
Hristos a inviat, tuturor!
Cred ca prima regula de politete este salutul in forma pe care o asteapta celalalt.
De aici incolo vorbim de maniere sau etica. Sau eticheta, de ce nu?!:)
Reguli:
- intrarea in local, sala de spectacol, spatiu public in general: intai domnul - pentru a prelua toate privirile curiosilor si a o proteja pe doamna;
-asezatul la masa: intai doamna, careia domnul ii ofera scaunul, apoi domnul;
In ce priveste ajutorul la carat bagaje, am citit intr-un curs de comunicare o povestioara faina de tot. Cica un turist roaga un localnic, care avea in brate un pepene, sa-i arate drumul spre un anumit obiectiv. Localnicul i-a intins pepenele, apoi a inspirat adanc si a raspuns "Nu stiu!". Nu are legatura cu politetea, dar e amuzant si ... cred ca poate fi util pentru cine are nevoie de ajutor si cel din fata lui nu pricepe. La urma-urmei e un gest omenesc sa ajuti, mai apoi vorbim de buna-crestere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Aprilie 2011
elena138, utilizator
Hmmm, problema asta cu bagajele trebuie privita si din punct de vedere medical:

O persoana merge la tratament (in statiune), pentru dureri de spate (discopatie lombara). La plecare mobilizeaza toata familia si vecinii pentru a-i cara valizele.
Intr-o buna zi, sotia se hotaraste sa-i faca o "vizita surpriza". Asa incat, iat-o la usa liftului de la hotel.
Usa se deschide. Surpriza! Omul in cauza iese din lift, ca un adevarat Hercules, cu patru valize in maini, urmat de doua domnisoare...Hormonii, bata-i vina!


si ca sa nu fiu in offside:

Cred ca adevaratele reguli de politete raman nescrise, sunt cutume:

Nu am vazut-o niciodata pe bunica mea pieptanandu-se in fata mea!
Dumnezeu sa o odihneasca in pace.:bow:

Alte discuții în legătură

Avocatnet 2010: discutia la moda: tutuiala nucu$ nucu$ Pana Plesului adevar graieste [b]Andrei Plesu: \" Tutuiala \"[/b] Tutuiala e la moda. E semnul cordialitatii de gasca, ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna pentru dvs. prietenii in spatiul virtual? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Ma bate gandul sa va pun aceasta intrebare de mai multe zile. Si va intreb acum, pentru ca in noaptea aceasta m-a vizitat una dintre cele mai vechi prietene ... (vezi toată discuția)
Aº da valoare lucrurilor, dar nu pentru ce valoreazã, ci pentru ceea ce semnificã Anna2010 Anna2010 Dacă pentru o clipă Dumnezeu ar uita că sunt o marionetă din cârpă şi mi-ar dărui o bucăţică de viaţă, probabil că n-aş spune tot ceea ce ... (vezi toată discuția)