avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Reguli de politete
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Reguli de politete

Silvana a scris

Regulile de politete de acum un secol erau foarte stricte: saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – “sarutmana”. Salutul barbatilor tineri catre femei era intotdeauna foarte retinut si timid, evitand astfel ca domnisoara careia i se adresa sa se simta jignita.
La salut, barbatii isi ridicau palaria, iar in prezenta doamnelor si domnisoarelor acestia asteptau ca mana sa le fie oferita pentru a fi saruta. Daca femeia, de exemplu, se simtea ofensata de o discutie cu un domn care avea o reputatie indoielnica, putea, pur si simplu, sa refuze sa ii intinda mana sau sa ii adreseze un cuvant.


Sa va spun sincer ce m-a incantat in textul de mai sus:

saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – “sarutmana”.

:hm:, da. Se leaga...cine nu stie sa vorbeasca clar, raspicat, nu prea stie nici sa se comporte...

Am cazut de comun acord sa deschidem un topic.Poate ca daca ne place atat de mult sa redescoperim limba romana, o sa ne placa si sa redescoperim miracolul de a fi "elegant" in societate. Nu costa mult.

Si ca sa nu fiu :offtopic:

Niciodata un barbat nu va saruta mana unei minore ...(desi in ziua de azi nu mai stii care e minora si care mama:D)

In cazul domnilor...

Cu ceva vreme in urma...politicos este ca salutul sa fie precedat de scoaterea palariei cu aproximativ doi metri inaintea intalnirii, dupa care sa fie asezata la loc. In cazul in care nu porti palarie, iti vei apleca putin capul. Este contraindicat sa fumezi sau sa iti tii mainile in buzunare in timp ce saluti.

In ziua de azi...Se sta in pozitia relaxat, cu un genunchi flexat, sprijinit bine in celalalt picior de care avem grija sa ne si tinem, mana fiind in buzunar. Burta trebuie scoasa bine in fata, astfel incat sa se vada ca avem bani de mici si bere.
Ne clatinam putin, doar putin, astfel incat sa sclipeasca lantul de la gat care cantareste cateva quintale. Zambetul trebuie sa fie ceva in gen neandertal, nedefinit, astfel incat sa tii in garda interlocutorul, sa nu-l lasi sa-ti cunoasca intentiile...Mai ales daca schimba valuta la tine.

In cazul doamnelor...

Ceva vreme in urma...salutul se face insotit de un usor suras si de o scurta inclinare din cap. Daca se intalnesc doua persoane de acelasi sex, cea tanara saluta pe cea mai in varsta.

In zi de azi...Cel mai frecvent salut este "fataa, ce faci fataaa" . Acest salut acopera toata gama de emotii: de la emotia de a te arata surprinsa de cine stie ce achizitie a interlocutoarei (pe care nu ai observat-o ), pana la cea de regret ca o intalnesti cand tocmai esti cu prietenul ei de mana...


Eiii, si cate ar mai fi de spus despre salut!
Va salutam bucuroase: Buna dimineata!

Va asteptam,

:coffee:


Edit later: se pot descrie si reguli de politete de acum un secol ( :rolleyes:) (comparate sau nu cu regulile din ziua de azi ...practicate destul de frecvent, incat sa devina o regula...), cat si reguli de politete din alte tari (reguli pe care diplomatii trebuie sa le cunoasca foarte bine, altfel riscand sa....dar mai bine lasa)
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
ContSters167247, utilizator
Corina,mie nu-mi place sa plec cu foarte multe bagaje.Consider ca sunt impovaritoare si nu vad rostul,atitor lucruri obisnuite.
Eu prefer sa-mi cumpar lucruri noi,necesare locatiei unde ma aflu,ceva care sa-mi aminteasca de acel loc,anume un obiect-lucru/vestimentar traditional zonei.

- La hotel niciodata nu las ambalaje de plastic sau hirtie la intimplare.Le pun la cosul de gunoi,( desi nu ma cunoaste nimeni),nu-mi place sa las (deranjat nimic).
-Totul trebuie sa ramina in ordine ( imi spunea mama).
- Cind plec de acasa,indiferent pentru cit timp,las totul in perfecta ordine,pentru ca nu ai de unde stii cu cine te intilnesti la intoarcere,( o ruda ,o prietena ) si este jenant sa intri cu persoana respectiva intr-o casa in care nu domneste ordinea.
Silvana, asa este.
Cand vad grupuri de persoane la iarba verde, care cara dupa ei miniaragaz, frigider, tacamuri (si nu de plastic - de unica folosinta), zangane farfurii si oale, au televizor, radio dat la maxim....si nu mai vreau sa-mi amintesc cate si mai cate, ma mir ca nu isi iau si carpeta cu Rapirea din serai si mileul cu pestele de sticla (obiect kitsch) de pe televizor. Ii vezi deseori proptiti de vreun 4x4 in mijlocul plajei...Mi se pare o atitudine de tip kitsch, un non-sens, un fiasco total.
Tin minte ca am pescuit cu bat facut pe loc (aveam doar acele si nylonul de acasa (si bineinteles momeala pregatita de la 3 noaptea). Tin minte ca am mancat cu furculita improvizata din crenguta. Cortul era unul simplu, batut in cuie speciale de cort...care foloseau si la jocul cu cercul si la jocul cu bara de lemn si la deschis conserve...si la cate si mai cate. Natura trebuie respectata.
Cel mai mult conta sa fie liniste (asta cred ca este un respect pe care il datoram naturii), sau sa cante o chitara rece langa un foc intetit noaptea...
Raiul pe pamant!

Pamantul este un fel de rai...doar ca nu il respectam...

Asa cred eu. Nu cred ca suntem prea multi pe pamant. Cred ca poluam mai mult decat duce pamantul, si asta e lipsa de respect fata de generatiile care urmeaza.

:luck::coffee:
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
ContSters167247, utilizator
Corina,eu consider ca;
Natura are legile ei nescrise,ai vazut ca din cind in cind ne arata cit de puternica este in comparatie cu noi oamenii.Noi lasam mizerie pe unde trecem,si nu este corect,distrugem ambientul cladit in secole,in citeva minute....:sorry:

- Intotdeauna cind merg la "iarba verde",resturile le pun intr-o punga.Nu las ( lasam) nimic la intimplare.Uneori vin cu ( gunoiul)pina acasa daca nu este acolo cos de gunoi..:D.Am un grup de prieteni care tin la natura si nu numai.
- Ne respectam pe noi ca oameni,respectind natura si semenii nostrii.
Buna ziua :)

Prin a fi politicosi incercam sa… ii multumim pe ceilalti? Sau vrem ca oamenii sa fie politicosi cu noi pentru a ne fi “gadilat orgoliul” ?

Sa zicem ce nu raspund la salutul vreunuia… Ar avea acesta motiv sa se indispuna sau sa ma considere nepoliticoasa? Cunoscandu-si valoarea ar trebui sa ma ignore – pe mine si nesimtirea mea. Ar trebui sa se indispuna cunoscutii celui caruia nu i-am raspuns la salut si sa-mi reproseze… impolitetea? De ce sa se indispuna cand ei stiu valoarea celui pe care il ignor?

Imi telefoneaza cineva si nu se prezinta… Si?! Intreb scurt: cine esti? Mare lucru ca nu s-a prezentat. Telefoneaza cineva, nu se prezinta si cere sa vorbeasca lui X? Scurt: intreb cine e… E celalalt nepoliticos? De ce sa il consider astfel?

Imi cedeaza un barbat locul pe bancheta, in autobuz? E politicos, da; e un domn, da… Si el isi bate sotia sau e un certaret de marca… Ce mare lucru rezolva cu politetea lui – care se poate dovedi de fatzada? Altfel spus: politetea poate acoperi caractere “indoielnice”…

Pot fi considerata o persoana politicoasa cand permit unei batrane sa treaca in fatza mea la randul fomat la o casierie oarecare? Cred ca nu… Pur si simplu e un gest… La fel si in cazul in care caruciorul meu e plin cu produse si singura persoana care urmeaza dupa mine are trei produse – ca exemplu. Sunt politicoasa? Nicidecum. Pur si simplu ma gandesc ca ii economisesc omului timpul … E doar un gest care nu spune nimic despre mine…

Intra cineva intr-o "sala de asteptare" unde sunt si alte persoane… “Regula” spune ca cel care intra trebuie sa salute. Cei mai multi nu o fac. De ce sa cred ca sunt nepoliticosi? Poate sunt doar timizi…

Am scris despre o gravida tanara care le zambea ofuscatilor din autobuz. Culmea e ca poti fi tanar si poti avea probleme de sanatate si nu te ridici sa oferi locul altuia… Multi se simt jenati sa o faca… Mai ales barbatii… chiar daca sunt tentati sa ofere locul unei femei. Se gandesc – si pe buna dreptate (uneori) “daca femeia va crede ca umblu cu lugu-lugu la ea?”

E politicos sa-i urez sanatate unuia care stranuta? Sau nu e politicos? Raspunsul difera, chiar in randul cunostintelor mai apropiate… Ar trebui sa tin minte pe fiecare ce si cum… Memoria mea ar trebui sa se rezume numai la a fi politicoasa?

E politicos sa intrebi pe cineva ce-i mai face familia? Sau nu este? Unii considera ca e politicos, altii considera ca este indiscretie…

Exista zeci de motive pentru care oamenii – desi cunosc regulile – ezita sa le… respecte.

De ce vrem sa se spuna despre noi ca suntem politicosi sau ca meritam ca ceilalti sa fie politicosi cu noi?

Un badaran se vede cu ochiul liber… dar exista tendinta sa fie catalogati nepoliticosi cei care - ca exemplu - nu se ofera sa care sacose care nu sunt ale lor.

Asadar: ce e politetea si cand cineva poate fi catalogat nepoliticos? Sa nu uitam ca ceea ce unii considera politete intr-o zona geografica poate fi indiscretie sau chiar nesimtire prin alte parti…
Cum s-ar putea analiza aceasta chestiune din punct de vedere… psihologic?


Un lucru este cert: adevaratul caracter al unui om se descopera in situatii deosebite, indiferent cate reguli de politete respecta sau ignora... De-am fi mai… naturali am trai – cred – intr-o lume mai buna…

~~~

“Iarba verde”… Natura nu se supara daca aude radio la volum maxim… :) Se supara cei care-si doresc liniste… Si a respecta linistea celorlati nu stiu cat e o “regula de politete” si cat o chestiune de bun simt. Sa nu-mi spuneti ca bunul simt si regulile de politete sunt sinonime!

Ce daca unul vine cu o carpeta tesuta cu “Rapirea din serai”? Ce treaba am eu daca omul acela se simte bine pe acea carpeta?! Ce daca altii isi aduc aragaz si frigider si oale? E dreptul lor! Poate stau mai mult pe acolo… nu doar cateva ore…

A nu lasa gunoi pe unde treci e – din nou – o chestiune de bun simt…

Ce treaba are politetea cu ordinea in casa? Nu-s robot si nici maniac al ordinii! Curat sa fie! O farfurie in chiuveta din bucatarie e semn de impolitete fatza de eventuali musafiri?! Nu merg in casa altuia pentru a observa daca si cat e de curat sau ordonat totul! Merg in casa altuia pentru ca ma intereseaza persoana si nu ma intereseaza sa o… judec!

La revedere! :wave:
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
trope_doi, utilizator
Diana, ai lansat niste intrebari legate de aspectele practice ale relatiilor noastre. Sa zicem ce nu raspund la salutul vreunuia - daca am facut asta, nu am vazut persoana. Pentru nimic in lume nu tac la salut, doar e vorba de obrazul meu. Asta nu inseamna ca, daca cineva "uita sa ma salute", eu voi mai saluta fara scuze.
Imi cedeaza un barbat locul pe bancheta, in autobuz? E politicos, da; e un domn, da… - ce face el acasa, nu ma intereseaza. Probabilitatea de a afla vreodata tinde spre zero. Dar ma irita sa vad pustani cracanati pe scaune, iar in picioare femei gravide, babe fara echilibru sau femei clatinandu-se la fiecare frana.

Pot fi considerata o persoana politicoasa cand permit unei batrane sa treaca in fatza mea la randul fomat la o casierie oarecare? Cred ca nu… - ba da. Tocmai pt. ca pari singura care se mai gandeste si la altcineva.

E politicos sa-i urez sanatate unuia care stranuta? - asta tine de mai multe aspecte si nu cred ca trebuie dezbatut prea mult. In cultura neaosa, se zice ... ceva.

E politicos sa intrebi pe cineva ce-i mai face familia? - eu nu o fac decat cu cei foarte apropiati. Restul... sincer, ce treaba am eu?! Sau ce treaba are familia cu discutia?
Nu imi voi suna seful niciodata sa-l felicit de ziua lui, decat daca o face la randul sau. Asta tine de relatia prieteneasca sau de rudenie, nu de relatiile de serviciu sau de politete. Adica, ne privim ca dusmanii, dar ii urez numai bine?! Care bine?
Politetea cred ca este proiectia exterioara a unui comportament invatat. Difera fundamental de bunul-simt. Cam asta am dorit sa zic, de la bun inceput, dar timpul nu mi-a permis sa scriu.
As mai zice ca e loc sub soare pentru toata lumea.


Mai e ceva: niciodata nu merg in vizita pe neanuntate. Pretind acelasi lucru. Asadar, oricat de nepoliticoasa as fi, daca apare cineva la usa mea fara sa anunte, poate avea surpriza sa stea acolo pana pleaca. :">

Nimeni nu-ti sta la dispozitie!;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
elena138, utilizator

Alte discuții în legătură

Avocatnet 2010: discutia la moda: tutuiala nucu$ nucu$ Pana Plesului adevar graieste [b]Andrei Plesu: \" Tutuiala \"[/b] Tutuiala e la moda. E semnul cordialitatii de gasca, ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna pentru dvs. prietenii in spatiul virtual? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Ma bate gandul sa va pun aceasta intrebare de mai multe zile. Si va intreb acum, pentru ca in noaptea aceasta m-a vizitat una dintre cele mai vechi prietene ... (vezi toată discuția)
Aº da valoare lucrurilor, dar nu pentru ce valoreazã, ci pentru ceea ce semnificã Anna2010 Anna2010 Dacă pentru o clipă Dumnezeu ar uita că sunt o marionetă din cârpă şi mi-ar dărui o bucăţică de viaţă, probabil că n-aş spune tot ceea ce ... (vezi toată discuția)