avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii CIM cu 1 zi/pe luna
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

CIM cu 1 zi/pe luna

care sunt conditiile si posibilitatile (de a face pontaj , contributii salariale ..)
CIM cu 1 zi pe luna ?
Cel mai recent răspuns: Valentin_sandu1969 , utilizator 19:58, 11 Mai 2011
Legea permite sa se incheie CIM cu fractie de norma nu mai mica de 1 ora pe zi/in consecinta contactul individual de munca se va incheia pe durata determinata sau nedeterminata iar la rubrica Durata muncii se va scrie ,durata timpului de lucru este de 1 ora pe zi ,insemnand 5 ore pe saptamana ,faptul ca legea permite angajatorului sa distribuie acele ore intr-o zi sau doua adica sa lucreze 5 ore pe zi ,sau 8,10 cu conditia sa nu depaseasca numarul total de ore intr-o luna de zile prevazut in CIM.Pontajul se va face conform orelor lucrate iar contributiile aferente
se vor calcula si vira conform timpului de munca lucrat si a retributiei primite.
se da urmatoarea speta:
am o firma de curatenie. am semnat cu contract cu un beneficiar care vrea sa-i prestez servicii la un spatiu comercial mic, o singura data pe saptamana. activitatea in sine nu dureaza mai mult de 1 ora.
angajez un pensionar care vrea sa faca un ban in plus pt pensie.
insa daca il angajez cu minim 1 ora pe zi, inseamna 21 ore pontate pe luna, + contributii angajator, cand el de fapt lucreaza maxim 5 ore/luna.
daca as plati pt toate cele 21 ore cheltuielile ar fi mai mari decat ce incasez eu de la beneficiar.
si atunci intreb daca este viabila urmatoarea solutie:
il pontez 5 ore/luna, iar restul de 16 ore il pontez nemotivat. pt zilele cu nemotivat nu platesc contributii, corect? merge?
bot a scris:
Legea permite sa se incheie CIM cu fractie de norma nu mai mica de 1 ora pe zi/...

1. Codul muncii spune:
Art. 101
Salariatul cu fracţiune de normă este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil.

2. Adica un CIM cu timp partial este un CIM cu mai putin de 8 ore pe zi sau 40 de ore pe saptamana, fara a se preciza un minim.

3. Asa ca nu vad de unde ati scos dvs. ca trebuie minim o ora pe zi.
Din punct de vedere fiscal, referandu-ma strict la contributiile obligatorii individuale, tin sa mention ca, in cazul in care pentru cele 16 ore nemotivate, angajatul nu va primi niciun venit, atunci nu exista obligatia pentru angajator de a plati impozitul si contributiile aferente.
De regula, in cazul angajatilor, baza de calcul a contributiilor individuale reprezinta castigul brut realizat lunar de angajat.
In aceste conditii, angajatorul ar trebui sa plateasca impozit si contributii numai pentru cele 5 ore lucrate pe luna.
de akord...1-2-4 ore/zi/luna...nu konteaza...konteaza insa faptul k t i se impune sa stai mai mult la program, asta trebuie sa kontroleze ITM ul...ptr k un kontrakt e simplu d fakut dar trebuie si respektat ;)

Alte discuții în legătură

Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat zapada ? petschovschi petschovschi Avind in vedere ca in cazul ninsorilor Asociatia de proprietari are obligatia sa curete trotuarul din jurul imobilului am decis sa angajam o persoana care sa ... (vezi toată discuția)
Legea zilierilor - interpretare art 4 - (5) ContSters187575 ContSters187575 Speta este urmatoarea: administrez o firma de curatenie. Se intampla sa mi se solicite o oferta de curatenie, lucrare pt care am nevoie, spre exemplu, de 1-4 ... (vezi toată discuția)
Forme legale pentru angajati johndough johndough Buna ziua, Detin o firma de curatenie si in acest moment intampin o problema legata de formele legale pentru angajati, si anume: pe langa angajatii cu CIM, as ... (vezi toată discuția)