avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii CIM cu 1 zi/pe luna
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

CIM cu 1 zi/pe luna

care sunt conditiile si posibilitatile (de a face pontaj , contributii salariale ..)
CIM cu 1 zi pe luna ?
Cel mai recent răspuns: Valentin_sandu1969 , utilizator 19:58, 11 Mai 2011
Din punctul meu de vedere consider ca nu am gresit in exprimare nu am facut decat sa raspund la o intrebare,intradevar art.101 din CM nu prevede o limita minima a timpului de lucru dar avand in vedere intelesul cuvantului de fractie si a faptului ca nu se poate executa fizic un CIM incheiat cu o durata de lucru de 1/2ora pe zi cred ca afirmatia mea a fost corecta mai ales ca la incheierea unui CIM cu fractie de norma trebuie specificate anumite elemente conform art.102 din CM.

ART. 102 – Elemente ale contractului individual de munca cu timp partial

(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (2), urmatoarele:

a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;

b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;

c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.


Va multumesc pentru observatie.


Depinde de mai multi factori pentru a vedea daca va convine.

1.suma cu care v-ati inteles contractual cu beneficiarul pentru curatenia care o prestati.
2.suma de bani care v-ati inteles cu pensionarul pentru munca prestata.

In conditiile in care incheiati cu pensionarul CIM cu fractie de norma de 1 ora pe zi, retributia in raport cu timpul de munca va fi de 84 ron/luna brut din care;
obligatiile angajatorului de a retine si vira contributiile catre stat ar fi de 34,39ron
obligatiile angajatului la plata contributiilor e de 13,86 ron
In total retineri 48.25 ron din 84 ron ramanand un rest de plata cu care sa va platiti pensionarul de 35.75 ron.
Acum analizati dumneavoastra si dispuneti.
1. Se respecta art.102 din Codul muncii si daca se lucreaza numai o zi pe luna.
2. Scriem in CIM ca repartizarea programului de lucru este in prima zi lucratoare de marti din luna.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
nu cred ca este nici "cinstit" fata de salariat sa apelati la varianta cu cfp, de asemeni nu stiu daca este f. corect ceea ce vreau sa va sugerez, dar puteti "dezvolta" ideea la itm - pt. conformitate. eu as folosi prev. art. 101 - c.muncii in care spune ca am dreptul sa angajez cu timp partial - norma de lucru putand fi calculata saptamanal (in speta - 1 ora) sau ca medie lunara (4 ore ). singura obligatie pe care ar avea-o angajatorul: sa stipuleze in cim durata muncii (4 ore/luna si repartizarea acestuia: de ex. cate 1 ora in ziua de..joi a saptamanii, fara o. suplim.). toate drepturile salariale sunt platite prop. cu timpul efectiv lucrat si de asemeni obligatiile catre buget. astfel nu veti inregistra nici cheltuieli suplimentare si nici nu veti nevoit sa faceti "artificii" periculoase in evidente. incercati. bafta
in primul rand sa stabilim de la inceput ca vreau sa respect cat se poate legea.
sa recapitulez, am firma care ofera servicii in domeniul curateniei. am contracte permanente unde am angajati cu norma intreaga pe perioada nedeterminata.
INSA, se intampla ca peste luna sa am solicitari OCAZIONALE, care-mi solicita1, sau 2, sau 5 lucratori, cate 1 ora, sau 8 ore pt 3 zile - o chestie care poate varia f. mult. angajatii permanenti nu sunt disponibili pt aceste lucrari.
si atunci INTREBAREA este: eu cu cine ma duc la aceste lucrari? daca am o lucrare la care am nevoie de 4 oameni pt 2 zile, ce fel de contract le fac la oamenii astia? luna viitoare, sau poate urmatoarele 3 luni, s-ar putea sa nu am nimic sa le dau de lucru. e limpede ca nu pot sa-i tin decat daca ma inteleg cu ei ca pt perioada in care nu lucreaza nu-i pontez. DAR IN CIM, daca e cu fractiune de norma trebuie sa trec si cum sunt repartizate orele, numai ca eu nu stiu daca luna viitoare, daca apare o lucrare, daca va fi de 2 sau de 6 ore, sau daca va fi lunea sau joia.... in plus, pt lucrarile astea de obicei lucrez cu oameni care vor sa faca un ban in plus, fie sunt pensionari, fie au deja un job full-time. asa ca m-am gandit sa le fac un contract de ex. cu 2 ore/zi si cand nu am sa le dau de lucru nu-i pontez si basta. adica nu platesc contributii aiurea... ma doare capu'...

Alte discuții în legătură

Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat zapada ? petschovschi petschovschi Avind in vedere ca in cazul ninsorilor Asociatia de proprietari are obligatia sa curete trotuarul din jurul imobilului am decis sa angajam o persoana care sa ... (vezi toată discuția)
Legea zilierilor - interpretare art 4 - (5) ContSters187575 ContSters187575 Speta este urmatoarea: administrez o firma de curatenie. Se intampla sa mi se solicite o oferta de curatenie, lucrare pt care am nevoie, spre exemplu, de 1-4 ... (vezi toată discuția)
Forme legale pentru angajati johndough johndough Buna ziua, Detin o firma de curatenie si in acest moment intampin o problema legata de formele legale pentru angajati, si anume: pe langa angajatii cu CIM, as ... (vezi toată discuția)