avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu pt cresterea copilului pana la 2 ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu pt cresterea copilului pana la 2 ani

buna ziua,a si ei niste intrebarii:
1-eu ocup functia de director de magazin la o firma ,cu cit timp trebuie sa anunt firma ca vreau sa intru in concediul de crestere am copilului.
2-cum fac sa anunt firma de decizia mea,trebuie o cerere tip sau este de ajuns ceva formulat de mine,in cazul in care ste tip ma poate ajuta cineva sa intru in posesia ei,trebuie inregistrata undeva sau pot sa o trimit pe mail directorului
3-daca trebuie sa fac o instiintare oarecare as vrea sa ma indrume cineva care stie exact ca sunt sigur ca firma daca poate specula ceva are sa ma dea in judecata ca este un obicei al lor.

id:marryus20@yahoo.com
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:11, 17 Septembrie 2010
Buna ziua, am si eu o intrebare va rog mult, firma unde lucrez am aflat ca a redus mult din personal dandu-i in somaj. Eu termin concediul si idemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani in MARTIE 2011, ce ar trebuii sa fac sau mai bine zis la ce ma pot astepta din partea firmei - a angajatorului, va rog. Va multumesc mult.
1. Pana in martie nu faceti nimic.
2. Cu cateva zile inainte sa implinesca copilul 2 ani faceti o cerere de incetare a suspendarii CIM si reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. Daca vi se va desfiinta postul ocupat de dvs. veti fi si dvs. data in somaj.
Va multumesc mult pentru raspunsuri, asi mai dorii sa va intreb somajul este o suma fixa sau se calculeaza in fuctie de venitul incasat? Eu am in momentul de fata 600 ron indemnizatia si 200 ron alocatia fiindca 80 ron mi-au fost luati de catre stat acum 2 luni cu noua reducere de salarii. va multumesc mult.
1. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
2. Cele 12 luni luate in calcul pentru indemnizatia de somaj sunt compuse din lunile lucrate dupa CCC la care se adauga, pana la 12, din lunile lucrate inainte de CCC. Perioada de CCC nu este perioada de cotizare la somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insarcinata!!! concediu maternitate ContSters106545 ContSters106545 Astazi am aflat ca sunt insarcinata si as dori sa stiu cateva aspecte legate de concediul de maternitate si ingrijire copil. - Carte de munca 15 Nov. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj ileana-cosanzeana ileana-cosanzeana Buna ziua, Mamele care au stat in concediu de crestere copil de 2 ani beneficiaza de indemnizatie de somaj daca angajatorul nu le poate reincadra si are un ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea ccc iosifnagy iosifnagy Buna Seara! Sotia mea este in concediu de maternitate pana la sfarsitul lunii aprilie.De la fostul loc de munca i sa spus ca momentan nu mai au nevoie de ... (vezi toată discuția)