avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu pt cresterea copilului pana la 2 ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu pt cresterea copilului pana la 2 ani

buna ziua,a si ei niste intrebarii:
1-eu ocup functia de director de magazin la o firma ,cu cit timp trebuie sa anunt firma ca vreau sa intru in concediul de crestere am copilului.
2-cum fac sa anunt firma de decizia mea,trebuie o cerere tip sau este de ajuns ceva formulat de mine,in cazul in care ste tip ma poate ajuta cineva sa intru in posesia ei,trebuie inregistrata undeva sau pot sa o trimit pe mail directorului
3-daca trebuie sa fac o instiintare oarecare as vrea sa ma indrume cineva care stie exact ca sunt sigur ca firma daca poate specula ceva are sa ma dea in judecata ca este un obicei al lor.

id:marryus20@yahoo.com
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:11, 17 Septembrie 2010
marius_alexandru a scris:

buna
am si eu o intrebare.daca intru in concediul d ecrestere al copilului pt 2 ani contractul de munca mi se suspenda.cucoana aia de la personal mi-a zis ca in momentul in care se termina cele 30 de zile de preaviz imi intocmeste actul de suspendare.este corect asa ca atunci sa imi faca actul?


Ca urmare a unei opţiuni a salariatului suspendarea contractului individual de munca poate interveni în cazul concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani şi, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani (art.51 lit.a C.mun.).
In cazul suspendarii, nu se acorda preaviz.

Este util să se întocmească o decizie (dispoziţie, ordin, etc) ca act intern al angajatorului prin care:
- să dispună suspendarea sau să constate existenţa unei cauze de suspendare a contractului individual de muncă;
- să precizeze temeiul legal;
- să menţioneze durata (perioada) suspendării (termenul până la care îşi produce efectele).
Astfel, actul respectiv constituie temeiul efectuării înscrierilor necesare în registrul general de evidenţă a salariaţilor(şi în dosarele personale).
La încetarea cauzei de suspendare a contractului său de muncă, acestuia îi revine obligaţia de a se prezenta la locul de muncă pentru a-şi relua sarcinile de serviciu. Termenul prezentării la post trebuie să fie, în mod obiectiv, rezonabil, iar angajatorul are obligaţia de a-l primi la muncă.
Pentru suspendarea contractului de munca in vederea primirii indemnizatiei si concediului pentru crestere si ingrijire copil nu se presupune perioada de preaviz.
Se intocmeste decizia de suspendare a contractului de munca dupa ce se termina perioada de concediu medical cod 08 (cele 126 de zile de maternitat si lauzie) si dvs faceti cererea de intrare in concediu pentru crestere si ingrijire copil si vi se completeaza adeverinta pentru primarie.
Este perfect corect sa vi se faca acest act.
In momentul in care va veti intoarce la serviciu se va face decizie de reincepere a activitatii.
buna ziua
intrebarea mea a fost destul de clara,cind trebuie sa imi faca suspendarea contractului de munca in ziua in care intru in concediu sau innainte sa raman eu acasa.si la ast anu mi-a raspuns nimenii.
va multumesc
Decizia de suspendare se emite dupa ce depuneti cererea de acordare a CIC la care atasati copie de pe certificatul de nastere al copilului.
Decizia poate fi emisa si in ziua in care intrati in concediu pentru ingrijire si crestere copil.
Perioada de preaviz trebuie respectata. Exceptie face cazul in care angajatorul accepta varianta cu acordul partilor (art. 55 b) sau angajatorul renunta total sau partial la preaviz (art. 79.7)

Alte discuții în legătură

Insarcinata!!! concediu maternitate ContSters106545 ContSters106545 Astazi am aflat ca sunt insarcinata si as dori sa stiu cateva aspecte legate de concediul de maternitate si ingrijire copil. - Carte de munca 15 Nov. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj ileana-cosanzeana ileana-cosanzeana Buna ziua, Mamele care au stat in concediu de crestere copil de 2 ani beneficiaza de indemnizatie de somaj daca angajatorul nu le poate reincadra si are un ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea ccc iosifnagy iosifnagy Buna Seara! Sotia mea este in concediu de maternitate pana la sfarsitul lunii aprilie.De la fostul loc de munca i sa spus ca momentan nu mai au nevoie de ... (vezi toată discuția)