avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator fara atestat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator fara atestat

Ce sanctiune poate primi asociatia de proprietari sau persoana angajata in functia de administrator in cazul in care nu are atestat ?
Cel mai recent răspuns: mira55 , utilizator 16:37, 3 Noiembrie 2017
asociatia de proprietari poate angaja
...deci ... asociatia trebuie sa angajeze o persoana autorizata

Intre termenii "poate" si "trebuie" este o diferenta mare.

Chiar daca asoc "cu scaun la cap" nu se uita la atestat, ITM-ul solicita conform HG.500/2011 privind Revisalul, dosarul personal al salariatului....

Si care ar fi problema ca am angajat o persoana pe care am considerat-o pregatita sa-mi administreze codomeniul? Este riscul propietarilor, nu cred ca i s-a facut mila autoritatii publice de noi si "ne protejeaza". Atata timp cat proprietarii platesc este dreptul lor de a-si alege personalul.
Statul sa pregateasca administratori pentru bunurile statului care vedem cu totii cum s-au distrus in ultimii 21 de ani desi respectivii erau "atestati".
Cat priveste documentele, sunt in regula si fara atestat. Iar functia nu este una care cere o calificare speciala (sa zicem mecanic de locomotiva sau doctor), necesita instictul persoanei de a fi un bun gospodar si un om onest.
Este plina tara de "hartii"dar nu toti detinatorii pot demonstra ca le merita si din pacate sunt mult mai multi decat cei care le merita cu adevarat.
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2011
ContSters42179, utilizator
@s.c. serv ad loc s.r.l. - da, si ce-i cu asta? Administratorul cu / fara atestat de la CL este angajatorul?
Completarea dvs. este buna, dar nu aici...
Nu am luat cunostinta de HG 500/2011 - poate o posteaza d-na Elga la documente... , oricum o voi lectura.
HG.500/2011 a fost postat in Documente utile, coloana din dreapta.
Pe inspectorii ITM ii intereseaza foarte putin dosarul personal al angajatului, mai ales ca e vorba de o asociatie de proprietari, deci privat, cat ii intereseaza daca la acea asociatie se munceste "la alb" - cu CIM, "la gri" sau "la negru", adica daca asociatia plateste toate taxele si impozitele la stat, adica daca statul are un ce profit de la acea asociatie, .....
........nu daca a angajat un administrator cu atestat sau nu, ca oricum taxele si impozitele cresc cu nivelul de salarizare, nu cu atestatul...., iar atestatul nu face doi bani la stabilirea salariului, asta pentru "cei cu scaun la cap", pentru cei care nu stiu ce sa ceara de la un administrator, la modul concret, atestatul poate fi important, dar doar atat....

Sa nu fim mai catolici decat Papa!
Sigur ca se poate discuta mult pe interpretarea si sensul cuvintelor din legislatie, dar, eu cred ca asociatiile de proprietari, daca-si angajeaza administrator, trebuie ca acesta sa detina atestat eliberat conform legii. Sau o firma de administrare, dar si aceste firme sunt obligare sa aiba personal atestat ca administratori.

Cei care au acum experienta ca administratori, sa nu uite ca se nasc mereu alti oameni, ca apar mereu altii care nu au experienta si pentru acestia, cursurile de administratori sunt necesare. Sa nu mai spun ca se vede zilnic aici pe forum ca toti mai avem de invatat, ca niciodata nu le stim pe toate.

Asa cum s-a mai spus ITM-ul poate sanctiona, primaria la fel, iar sanctiunile le suporta presedintele asociatiei care l-a angajat pe administratorul fara atestat. Apoi sa mai ajungi in instanta intr-o actiune datorata lipsei din gestiune in care este implicat un administrator neatestat, este greu de crezut ca nu va fi invinuit si presedintele care l-a angajat, cenzorul care nu a vegheat la respectarea legii...

Lecturati legea 230/2007 si-o sa gasiti la art 38, de exemplu ca administratorii "pot încheia poliţe de asigurare de răspundere civilă profesională", dar numai cei care au calitatea de administratori de imobile si nu oricine.

Alte discuții în legătură

Atestare administrator de imobile irinacosiba irinacosiba Buna seara! Am o mare problema si va rog frumos sa ma ajutati: am atestat dat de primarie pentru administrator de imobile pe perioada nedeterminata. Am avut ... (vezi toată discuția)
Lipsa atestat administrator codan2016 codan2016 va intreb daca este corect, si legal, sa te semnezi la rubrica \"Administrator\" din listele de plata lunare, stiind ca tu nu detii un atestat de administrator ... (vezi toată discuția)