avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie masina germania
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie masina germania

revin din nou cu aceeasi speta:
- PFA norma de venit ,prestari servicii intracomunitare, inregistrat in scopuri de TVA si inscris in ROI , am cod valid de TVA pt UE.
- vreau sa cumpar o masina din germania pana in 10.000 euro de la o societate care se ocupa cu vanzari de masini second hand; firma din germania are cod valid de TVA.
intrebare: care cod de TVA rebuie comunicat vanzatorului pt a fi scutit de plata TVA ? CUI SAU CIF?
in care cazuri sunt scutit de plata TVA atat in germania cat si in romania?
multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 07:05, 19 Decembrie 2011
in contextul in care a intrebat @misaaa, consider ca i-am raspuns pe masura intrebarii, fara sa mai fiu nevoit sa explic ce inseamna o persoana impozabila.

din punctul meu de vedere subiectul este lamurit si se poate inchide!
AndreiBorbel a scris:

Trebuie sa comunicati codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania, si anume CIF-ul. Iar CIF-ul este CUI-ul cu RO in fata.
In acest caz, vanzatorul din Germania va efectua o livrare intracomunitara scutita de TVA, iar Dvs. in Romania veti realiza o achizitie intracomunitara pentru care veti aplica taxare inversa. Deci nu veti face o plata efectiva de TVA ci doar veti inregistra 4426=4427 si veti declara achizitia in D390. Mult succes!

Stimate domn Andrei Borbel,

Ma bucur ca am descoperit acest raspuns, sper sa fie si valabil. Vreau sa cumpar o masina SH din Germania. Firma mea este un PFA integistrat in scopuri de TVA, inscrisa in registrul comertului intracomunitar. Vanzatorul masinii din Germania este persoana juridica. Am vazut raspunsul Dumneavoastra pe care l-am si citat, asa stiam si eu ca se desfasoara lucrurile, dar totusi, inainte de a face tranzactia am zis sa ma interesez la finante. Eu mai luasem pe firma carbuni din Ungaria si nu am platit TVA nici acolo nici aici. Dar dupa un lung periplu la finante (majoritatea habar nu au) o doamna mi-a spus ca in conformitate cu codul fiscal valabil 2011, art 145^, TVA-ul de la masinile SH achizitionate pe firma nu este deductibil, cu anumite exceptii in care nu ma incadrez (leasing, taxi, etc) si prin urmare daca dealerul imi facureaza fara TVA, la inmatricularea masinii in Romania va trebui sa platesc TVA. Tipa mi-a distrus toate visele :). Apoi am vorbit cu cineva care se ocupa de masini si mi-a spus ca a cumparat masina din germania, pe firma, fara TVA, si a inmatriculat-o fara probleme, fara sa mai plateasca TVA in Romania.

Care este varianta corecta ?
Mai stiti vreun caz concret ?
in conditiile in care PFA-ul este platitor de TVA in romania si este inscris in registrul operatorilor intracomunitari, voi detalia in cele ce urmeaza pasii ce trebuiesc urmati in cazul unei achizitii intracomunitare a unui autovehicul second hand:

1. comunicarea codului de tva furnizorului din germania
2. eliberare factura fara tva
3. plata tva in romania prin taxare inversa 4426 = 4427 (deci nu se plateste efectiv tva catre bugetul de stat)
4. depunjerea decontului de tva si depunerea decl. 390 Vies
5. daca autovehiculul nu este utilizat in activitatile exceptate de la art. 145^1 cod fiscal, atunci taxa deductibila se include in costul mijlocului fix (autovehiculului) prin formula 2133 = 4426 si astfel ramane suma din contul 4427 de plata prin depunerea decontului de tva

numai firmele neplatitoare de tva au nevoie de un certificat care sa dovedeasca plata taxei in romania sau din care sa rezulte ca nu se datoreaza tva in romania, inainte de a inmatricula autovehiculul.
dvs. fiind platitor de tva nu aveti nevoie de acest certificat, totul reglementandu-se prin depunerea decontului de tva.

ART. 145^1 Limitări speciale ale dreptului de deducere
(1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul șoferului, nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor acestor vehicule şi nici taxa aferentă achiziţiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleaşi caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, cu excepţia vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenţie, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane, instruirea de către şcolile de şoferi, transmiterea folosinţei în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional;
d) vehiculele utilizate în scop comercial, respectiv în vederea revânzării.

revin si mentionez ca notele contabile nu se aplica in cazul PFA-ului, dar esenta este aceeasi, am vrut doar sa intelegeti unde "dispare" tva deductibila in cazul in care autovehiculul nu se incadreaza la exceptii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2011
xerxes, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns.
imi cer scuze, nu sunt contabil, dar daca autovehiculul nu se incadreaza la 145^ atunci suma ramasa in contul 4427 care se va plati la decontul de TVA este chiar TVA-ul, astfel la urma urmei in urma decontului ori compensez ori platesc TVA ?
Ultima modificare: Duminică, 18 Decembrie 2011
radu_pas, utilizator

Alte discuții în legătură

Tva masina din germania Alex2424 Alex2424 Reprezint o firma neplatitoare de TVA din romania si as dori sa cumpar o masina din Germania. Valoarea masinii este de peste 10.000 Euro. Din cate am citit, ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara auto second-hand (detalii tva) Ovidiu_minos Ovidiu_minos Buna ziua, as dori, va rog, sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: Doresc sa achizitionez un autoturism second hand (de la o firma specializata in ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara autoturism second-hand simina_anca simina_anca O societate comerciala(platitoare de TVA si inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari) doreste sa achizitioneze un autoturism second-hand din ... (vezi toată discuția)