avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mi-a fost distrusa masina
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mi-a fost distrusa masina

buna ziua. Din pacate am avut un incident destul de serios , fapt pentru care incerc sa ma documentez cat mai mult si rog persoanele care ma pot ajuta cu un sfat sa o faca. Acum 2 zile a cazut din plafonul lateral al balconului de la etajul 7(eu locuind la 4) mai multe bucati de tencuiala pe masina ducand la avarierea acesteia(luneta sparta, parbriz plafon indoit). Intru-cat nu am casco trebuie sa o fac pe cheltuiala mea. Am depud o plangere penala la politie privind avarierea masinii. Intrebarea mea este: pot sa-mi recuperez pe cale legala prejudiciul si pe cine trebuie sa dau in judecata, asociatia de proprietari sau proprietarul de la nivelul respectiv. Mentionez ca bucatile de tencuiala au cazut din plafonul balconului de la etajul 7 (are raspundere si cel de la etajul 6?) va multumesc
Eu unul nu văd relevanța faptului că era sau nu parcare amenajată. Este în mod expres interzisă parcarea în acel loc?
Dvs, în cererea de chemare în judecată, veți specifica faptul că ați parcat „la domiciliu” și că sunt atât locuri atribuite de primărie cât și locuri neatribuite.

Dar mai întâi înaintați cererea aceea către asociație și vedeți ce răspuns vă dau, nu mai tot despicați firul în 4,8,16....
Problema daca parcarea era sau nu amenajata nici nu se discuta la judecatorie.Daca dvs. parcati intr-un loc interzis puteti fi sanctionat iar dvs. puteti contesta p.v. etc, este alta mancare de peste.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
johnpescar, utilizator
silviu_n a scris:

Dar mai întâi înaintați cererea aceea către asociație și vedeți ce răspuns vă dau, nu mai tot despicați firul în 4,8,16....

Pote aflam un raspuns printr-un exercitiu.
Sa presupunem ca s-a intamplat acest lucru la asociatia dumneavoastra. Nu ati fost anuntat, sesizat de proprietari, nu ati vazut dumneavoastra ca presedinte ca s-a crapat un pic tencuiala la balconul unui apartament (din cele 100-500 apartamente cat sunt in asociatia dv). In urma fisurarii si mai ales a schimbarii temperaturilor si-a umezelii, la schimbarea anotimpurilor..., acum in primavara s-a desprins o bucata de 20 x 40 cm cu grosimea de 1- 4 cm si-a cazut pe o masina parcata...
Pote aveti in vedere si posibilitatea ca ati putut fi ales presedinte ca si noul comitet, acum in martie 2011 la adunarea generala anuala si nu ati stiut daca blocul are asemenea probleme.
Proprietarul masinii vine la dv, la presedintele asociatiei, va explica ce s-a intamplat, mergeti la apartamentele respective si verificati...tot tacamul.
Intrebarea ce vine firesc, poate, pornind de la sustinerea dv ca asociatia trebuie sa-l despagubeasca, sa suporte...: Concret cum o sa procedati?
Cum o sa-i reparati masina omului si cu ce bani?
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
Adriantot, moderator
Concret, dle adriantot, înțeleg că trebuie să-mi asum responsabilitatea, împreună cu comitetul executiv și să punem toți câte ceva să-i reparăm omului mașina, că nu a fost fatalitatea de vină.

Ca orice funcție de conducere, și cea de președinte de asociație implică asumarea răspunderii. Din păcate funcția nu este și retribuită pe măsura responsbilității pe care o implică și, este adevărat, unii președinți nici nu-și asumă responsabilități, lasă administratorul să se descurce cu toate sau lasă lucrurile să (nu) meargă de la sine.

De ce credeți că au ajuns unele imobile în situația de a cădea bucăți din ele? Pentru că președinții nu și-au îndeplinit atribuțiile, sigur că nu este ușor să convingi pe cineva că trebuie să dea bani pentru tencuitul balconului pe exterior, pe interior îl interesează (eventual) pentru că e vizibil și îl deranjază, dar exteriorul... poate să mai aștepte. Unii președinți poate nu sunt conștienți că sunt buni de plată (sau de pușcărie, în cazuri de deces) pentru pagubele produse de desprinderea tencuielii și tocmai astfel de întâmplări sunt menite să-i „trezească” la realitate.

Consider că, dacă cineva nu și-a făcut treaba, atunci să plătească.
Am insistat sa raspundeti concret pentru ca in fiecare caz ar trebui, dupa parerea mea, sa judecam in functie de situatie.
Poate ca in fiecare accident de acest fel sunt de analizat circumstantele atenuante si cele agravante. Am aici in vedere ceea ce s-a discutat deja: daca a existat o sesizare, daca s-a cunoscut situatia, daca era loc de parcare, daca era asigurare, daca a facut-o cineva din rea vointa...
Cu cativa ani in urma am preluat o asociatie cu subsolul inundat cu mizerie de 20-30 cm unde intrai numai cu cizme de cauciuc. Aceasta a fost urgenta si din martie, cand am preluat-o cu 500 mil lei vechi datorii, restantieri de profesie..., nu am stiut de infiltratiile de la ultimul etaj. Oamenii nu erau obisnuiti, nu au fost indrumati pana atunci sa vina la asociatie sa sesizeze din timp. In acea vara am reusit cu mari eforturi (discutii, scandal..) sa rezolv subsolul si-am trimis notificari restantierilor, am instituit privilegii imobiliare, am facut reesalonari cu furnizorii..., am schimbat administratorul ramanand 2-3 luni fara administrator si cu jumatate de comitet ostil fata de respectarea legii..., am deschis vreo 6 procese pentru recuperarea datoriilor...
Am povestit acestea, dar, credeti-ma ca au fost de zeci de ori mai multe probleme marunte dar care te epuizeaza.
De-abia in iarna au inceput sa vina reclamatiile cu terasa. Am fost in casele oamenilor de la ultimele nivele, am vazut ca au dreptate dar era iarna si nu se putea face nimic. Am aflat de la unii din ei ca aveau infiltratii de 3-4 ani, ca si-au mai carpit singuri... Le-am explicat ca au partea lor de vina ca nu au instiintat si insistat la asociatie sa rezolve..
In primavara am inventariat toate terasele si cu acesata ocazie am gasit in mai multe locuri gauri mari, gauri in aticul de la terase. De acolo lipseau bucati de caramida, de zidarie... si-acestea nu au fost reclamate de nimeni si nu se vedeau decat din anumite unghiuri, privind de pe alte terase sau blocuri.
Asa ca daca in aceasta perioada bucati de material cazute ar fi stricat vreo masina, poate ca eram in situatia descrisa de initiatorul topicului. Omul cu masina stricata poate nu stia cum am preluat eu asociatia, ce probleme au fost urgente de rezolvat, ca ne-am zbatut sa nu avem apa si alte utilitati intrerupte...
Atunci am reparat terasele, am zidit din nou aticurile..., iar acum asociatia are vreo 300-400 mil lei vechi in permanenta in cont si nici o restanta catre vreun furnizor.
Dar o caramida poate sa cada oricand, ca si un tzurtzure de gheata, asa cum nu odata au cazut ghivece de flori de la balcon la cate o furtuna mai puternica.
Oare e de vina asociatia in toate cazurile si trebuie sa plateasca presedintele si/sau comitetul orice masina pe care cade ceva de la un bloc?
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Daca pe bloc exista un afis cu " cade tencuiala" si masinile ... cristi1955 cristi1955 Daca pe bloc exista un afis cu \" Cade Tencuiala\" si masinile parcheaza in acel loc, in caz ca va cade tencuiala dupa fatada blocului cine suporta ... (vezi toată discuția)
Cine reface tencuiala prăbușită de pe balconul etajului superior, administrația sau proprietarul? Baricz Elena Baricz Elena Buna ziua!Puteti sa ma sfatuiti,ce este de facut??Tencuiala (pe jumatate) a balconului deasupra noastra sa prabusit la noi pe balcon,la vecina de la ... (vezi toată discuția)
Fatada balcoane Alex Vanju Alex Vanju Bună seara! Am o întrebare legată de fațada balconului, adică mașina parcată într-o parcare amenajată, mai exact în curtea blocului de sub ... (vezi toată discuția)