Pe scurt , povestea sta cam asa: In 98 i-am dat mamei mele 50 % dintr-o mica firma (cu un profit de 1500 euro lunar - deci cam 750 partea ei), in 2001 i-am dat mamei bani sa cumpere un apartament (apartamentul in dicutie). Totul documentat cu acte. In 2004, fosta sotie face primul pas (dupa ce gaseste un concubin bine intentionat). face o noua firma, vinde noii firme tot patrimoniul firmei vechi (ea vinde ea cumpara), si stabileste o noua proportie intre asociati : ea 95 mama 5%. Desi si pe noua firma este profit - (mult mai mic prin neinregistrarea de facuri - gasite in apartament si depuse la politia economica ...care inca nu se misca), mama nu primeste insa nimic.. profitul fiind repartizat in fonduri . Apoii o convinge pe batrana ca in 2005 sa ii vanda (doneze de fapt) si apartamentul fiicei (nepoata mamei), ca sa nu mai fie nevoie de semnatura mamei (sediul firmei fiind in apartament), mama ramanand cu uzufructul apartamentului. In august 2008 mama ma suna, iau primul avion si vin in tara. Efectul : ordonanta de evacuare , mama, fiul si sotia cestuia (actuala sotie). Mama face 3 caderi de calciu, internare la spital de urgenta, etc .
Pe si mai scurt : din 50 % si un uzufruct mama ramane cu ... nimic, nici macar nu mai poate dispune cine sa intre si cine nu in fosta casa!!!
Asa cum am fost sfatuiti de Romascanu am apelat la un avocat, in vederea recursului (daca va avea loc), deoarece azi se va da pronuntarea la evacuare. Avand in vedere ca nudul proprietar a renuntat la evacuarea uzufructarului,
acesta intreaba daca va putea inchiria de maine apartamentul. Doreste sa-l inchirieze, deoarece nu mai vrea sa treaca prin acest calvar (s-a cerut evacuarea fiului aflat in vizita , la cererea ei - acesta avand domiciliul in strainatate si fiind in concediu, care e4xpira peste 4 zile).
Si noi asteptam pronuntarea , mai ales ca ar fi culmea ca fiul si sotia acestuia (sotia nici macar nu a stat in apartament) sa fie evacuati si sa fie pusi la plata cheltuielilor de judecata.
Asteptam urgent un raspuns, pentru a sti ce anume poate sa faca batrana (referitor la chirie), iar fiul si sotia sa actuala - sa puna recurs, sau sa plateasca cheltuielile si cu asta basta?
Romascanu a scris :
Uzufructuarul nu poate lasa prin testament ceea ce nu mai are la momentul mortii lui. (un drept care s-a stins la momentul mortii).
Tocmai de aceea batrana doreste sa anuleze actul, a fost pacalita la vanzare ca facand 2 acte concomitent - apartamentul va putea fi folosit fara probleme atat de vanzator cat traieste cat si de fiu dupa moartea acestuia. Avocatul ne-a sfatuit sa facem o plangere penala pentru fals intelectual, batrana finnd pacalita de cumparator si notar ca vointa ei la momentul vanzarii va fi respectata!
:offtopic: Va rog nu mai redactati mesaje consecutive, aveti posibilitatea de a redacta mesajul anterior daca nu a mai scris nimeni intre timp. E impotriva regulamentului de postare.
Multumesc pentru intelegere.
S-a dat si prima sentinta, batrana si fiul ei nu au fost evacuati!
Urmeaza recursul.
Revin cu :
Tocmai de aceea batrana doreste sa anuleze actul, a fost pacalita la vanzare ca facand 2 acte concomitent - apartamentul va putea fi folosit fara probleme atat de vanzator cat traieste cat si de fiu dupa moartea acestuia. Avocatul ne-a sfatuit sa facem o plangere penala pentru fals intelectual, batrana finnd pacalita de cumparator si notar ca vointa ei la momentul vanzarii va fi respectata!
Exista o sansa sa anulam contractul pe motiv ca vointa batranei era ca apartamentul sa poata fi utilizat de ea pana la moartea ei si de fiu pana la moartea acestuia? Lucru evident reiesit din act CV si testament, stiut si de notar (caci altfel nu le facea).