avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufructul viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufructul viager

buna ziua

am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate

am achizitionat un apartament si am instituit un drept de uzufruct viager mamei mele; am fost astazi la SPCEP pentru am schimba domiciliul la noua adresa si mi s-a spus ca imi trebuie acordul mamei pentru a-mi face aceasta modificare

as vrea sa stiu ce drepturi am eu ca proprietar
Cel mai recent răspuns: diaspora , utilizator 05:51, 21 Septembrie 2008
Eu nu stiu cum sa ma ies acuma dintr-o prostie pe care am facut-o. Am cumparat cu prietena mea o casa de la parintii ei cu cvc cu uzufruct. Ea mai are un frate bun si 2 surori de tata (care ea nu le cunoaste dar ii poarta numele lu tatal sau). Ea cu fratele sau inteles sa-l despagubim noi, si sa ne faca acte mie si ei (noi necasatoriti). Zis si facut. Eu i-am dat bani fratelui ei fara nici un act, deoarece notarul mi-a zis ca nu exista un act de despagubire. Binenteles ca nu i-am dat toti banii, mai am o parte sa-i dau. Parintii lui iau facut donatie pe suma totala trecuta in actu de vz-cu ca sa nu mai ceara ceva vreodata. Dar ulterior am intrat pe acest forum sa vad daca alegerea pe care am facuto noi prezinta si garantie in viitor. Si de unde? Domnii avocati mi-au spus clar ca fratii au cota parte a lor cf.art.845 c civ. M-am dus binenteles si la un avocat printre cei mai buni din Targoviste si mi-a spus ca ESTE ADEVARAT. Fratii au parte chiar daca eu cu ea avem c de vz-cu cu uzufruct.
Partea mea nu cred ca se poate ataca, dar a ei cu siguranta da. Acum vreau sa stricam acest act sau sa-mi dea banii inapoi si eu sa-i vand fratelui ei partea ca sa ies eu din aceasta nenorocire si sa ramana ei doi sa se judece si cu surorile daca vin la drept.
Ajutati-ma si dati-mi un sfat in situatia de fata care este cea mai ieftina solutie sa ies din aceasta problema?
Pentru diaspora:
In niciun caz acea actiune de evacuare nu are sorti de izbanda! Batranei i se incalca grosolan dreptul de uzufruct viager! O actiune confensorie sau posesorie impotriva celor doua persoane!
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
In niciun caz acea actiune de evacuare nu are sorti de izbanda! Batranei i se incalca grosolan dreptul de uzufruct viager! O actiune confensorie sau posesorie impotriva celor doua persoane!

Are cineva ceva date, linkuri despre astfel de actiuni? Au sanse de castig? Daca proprietarul promite ca se va indrepta, etc?
Rezolutiunea se cere pentru ceva ce s-a intamplat deja, asa incat, nu mai conteaza ce promite sa faca pe viitor. Daca poate intoarce timpul si sa se poarte bine, asta e altceva.
Daca nu poate asta insa, e clar, batrana are sanse de rezolutiune din culpa lor.
Care sunt sansele reale cum sa va spun? Adica, mai clar, nu stiu ce sa va mai adaug... Depinde de probatoriu, depinde de motivatia in instanta, depinde de cum dovedeste si cat de clar.
Nu vad pot face sanse matematice, nu cunosc situatia si, oricum, niciun avocat nu-si permite sa faca astfel de evaluari si cand detine toate datele (asta daca e profesionist).
Sunt sanse, contactati un jurist si introduceti actiune. E simplu.
Mai multe va spune el...

Domnule GAGIU, nu stiu de unde ati descoperit toate cele ce spuneti despre vanzarea cu uzufruct...
Acest contract este amintit expres de Codul civil, atat vanzarea cat si uzufructul sunt reglementate legal, e putin probabil ca o lege sa reglementeze un contract prost sau care nu poate sta in picioare.
Vanzarea cu uzufruct este insa considerata donatie in anumite cazuri... Atat si nimic mai mult.
Cumparatorul e proprietar deplin, nu exista act care sa te faca mai proprietar decat alt act.

Cea mai ieftina solutie se stabileste de la caz la caz, dupa o consultatie juridica a faptelor si actelor, fata in fata cu cel care vrea acel act. Nu se poate da o solutie buna, realista, pe un forum. Si nu exista o solutie buna in toate cazurile.
Cel mai bine este sa consultati un avocat inainte de a intra la notar...

Referitor la actele incheiate de dv. deja, nu inteleg de ce anume ati crezut ca sunteti acoperit fata de cele doua surori?
Nu stiu nici de ce v-ati putea simti descoperit fata de fratele ei?
Nu cunosc in ce mod s-a incheiat acea vanzare cu uzufruct, daca s-a platit pretul, cat de real e el, cum s-au virat banii, cum a argumentat avocatul respectiv ca s-ar putea ataca actul...
Sunt prea multe necunoscute pentru o analiza corecta. Mai veniti cu amanunte. Cat de multe, chiar cele care nu vi se par relevante dv.
Rezolutiunea se cere pentru ceva ce s-a intamplat deja, asa incat, nu mai conteaza ce promite sa faca pe viitor. Daca poate intoarce timpul si sa se poarte bine, asta e altceva.
Daca nu poate asta insa, e clar, batrana are sanse de rezolutiune din culpa lor.
Care sunt sansele reale cum sa va spun? Adica, mai clar, nu stiu ce sa va mai adaug... Depinde de probatoriu, depinde de motivatia in instanta, depinde de cum dovedeste si cat de clar.
Nu vad pot face sanse matematice, nu cunosc situatia si, oricum, niciun avocat nu-si permite sa faca astfel de evaluari si cand detine toate datele (asta daca e profesionist).
Sunt sanse, contactati un jurist si introduceti actiune. E simplu.
Mai multe va spune el...

Gata am fost la avocat si sa speram ca se rezolva cu batrana. Multumesc din suflet pentru sfaturi, am aflat si de ce a fost acceptata cererea cumparatorilor , au scris in actiune ca batrana are drept de habitat si nu uzufruct si au spus ca ataseaza actul de vanzare cumparare dar nu au facuto.

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - credit banca pusapopescu2013 pusapopescu2013 Locuiesc cu uzufruct vager intr-un apartament. Am un credit bancar si sunt in litigiu cu banca. Dupa noile legi ale bancilor exista vreun risc pentru persoana ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)