avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufructul viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufructul viager

buna ziua

am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate

am achizitionat un apartament si am instituit un drept de uzufruct viager mamei mele; am fost astazi la SPCEP pentru am schimba domiciliul la noua adresa si mi s-a spus ca imi trebuie acordul mamei pentru a-mi face aceasta modificare

as vrea sa stiu ce drepturi am eu ca proprietar
Cel mai recent răspuns: diaspora , utilizator 05:51, 21 Septembrie 2008
Problema e ca pe acest subiect sunt vreo 3 utilizatori care pun intrebari astfel incat la primirea unuk raspuns, fiecare crede ca e pt. el cand o fi de fapt pt. altcineva.
In opinia mea, ideal ar fi ca atunci cand o persoana are o intrebare asemanatoare, sa deschida un nou subiect si nu sa scrie peste cel deja deschis deoarece, asa cum spunea si d-ra/ dna Romascanu, spetele poate doar seamana dar nu sunt identice. Altfel, se amesteca de nu mai intelege nimeni nimic...
Valentin Geapana a scris:

Problema e ca pe acest subiect sunt vreo 3 utilizatori care pun intrebari astfel incat la primirea unuk raspuns, fiecare crede ca e pt. el cand o fi de fapt pt. altcineva.
In opinia mea, ideal ar fi ca atunci cand o persoana are o intrebare asemanatoare, sa deschida un nou subiect si nu sa scrie peste cel deja deschis deoarece, asa cum spunea si d-ra/ dna Romascanu, spetele poate doar seamana dar nu sunt identice. Altfel, se amesteca de nu mai intelege nimeni nimic...

De acord cu dumneavoastra, insa pentru cititori pe de alta parte e mai usor sa urmareasca subiectul "uzufruct viager" si sa traga anumite concluzii.
Revenind,
In cazul in care de exemplu proprietarul nudei proprietati da in judecata uzufructarul pentru a evacua un musafir temporar venit din alta tara pe o perioada de cateva saptamani (nu mai mult de 3 luni cat tine viza de turist), sustine singur in instanta ca asta e dorinta lui ca uzufructarul sa nu primeasca in vizita pe nimeni fara acordul sau, si asta dureaza de 2 ani, uzufructarul poate cere desfiintarea actului de vanzare cumparare? Sau daca este impiedicata sa inchirieze pentru a se putea intretine una din cele 2 camere, iar proprietarul recunoaste in istanta ca se opune, poate iarasi rezilia contractul pentru nerespectarea clauzei de uzufruct?
Nudul proprietar nu are un asemenea drept! Dreptul de uzufruct creaza drepturi si obligatii in sarcina beneficiarului.Daca nudul proprietar intentioneaza sa faca asa ceva, cu siguranta nu va avea castig de cauza! Uzufructuarul poate cere rezilierea contractului de vanzare-cumparare daca exista si o clauza de intretinere pe catre cumparatorul nu a resspectat-o.
Uzufructuarul poate cere rezolutiunea actului, indiferent ce alte clauze mai sunt sau nu, atata timp cat cumparatorul proprietar nud nu-i lasa in posesie si utilizare, folosire... apartamentul vandut!
Nu poate proprietarul sa puna bete in roate oricarei folosiri legale a locuintei de catre uzufructuar, insa daca o face, uzufructuarul apeleaza la instanta si cere rezolutiunea.

Actiunea de evacuare aratata nu vad sa aiba vreo sansa de reusita... la fel impiedicarea inchirierii...
Stimata avlil, am avut ocazia sa cunosc o speta in care uzufructuarul a cerut in instanta rezilierea, nu rezolutiunea, contractului de vanzare, a fost admisa instanta dispunand rezilierea! Nuzii proprietar au declarat apel impotriva acelei hotarari judecatoresti, apelul fiind admis nuzii proprietari reintrand in posesia proprietatii. Partea adversa a renuntat la dreptul de a declara recurs, asadar decizia tribunalui pronuntata in apel, a ramas definitiva, devenind irevocabila prin recuntare la recurs. Si avea clauza de intretinere stipulata in contract, acesta fiind si motivul penntru care instanta de fond a dispus rezilierea contractului. Cum comentati aceasta speta pe care v-am prezentat-o?

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - credit banca pusapopescu2013 pusapopescu2013 Locuiesc cu uzufruct vager intr-un apartament. Am un credit bancar si sunt in litigiu cu banca. Dupa noile legi ale bancilor exista vreun risc pentru persoana ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)