avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufructul viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufructul viager

buna ziua

am o nelamurire in ceea ce priviste dreptul de uzufruct si dreptul de proprietate

am achizitionat un apartament si am instituit un drept de uzufruct viager mamei mele; am fost astazi la SPCEP pentru am schimba domiciliul la noua adresa si mi s-a spus ca imi trebuie acordul mamei pentru a-mi face aceasta modificare

as vrea sa stiu ce drepturi am eu ca proprietar
Cel mai recent răspuns: diaspora , utilizator 05:51, 21 Septembrie 2008
Pai am fost la avocat si mi-a spus ca partea mea n-are nimeni ce sa mai i-mi faca deoarece eu sunt un strain (nu sunt casatorit cu prietena), dar in schimb cica partea ei se va imparti cu fratii (cota lor parte). Asa este ? Am avut si o consultatie cu un foarte bun avocat din Targoviste si asa mi-a spus si dansul. Cat despre situatie v-am explicat-o in totalitate cum este. Nu stiu ce as mai putea sa va spun. Situatia pentru mine e clara: acest act de vz-cu cu uzufruct (fara nici o clauza in plus) se derama de catre frati. De ce notarul nu mi-a spus de la inceput care e treaba? Credeti ca nu stia sau ii era frica ca nu mai fac acel act si pierde banii?
AVLIL a scris:
Nu cunosc in ce mod s-a incheiat acea vanzare cu uzufruct, daca s-a platit pretul, cat de real e el, cum s-au virat banii, cum a argumentat avocatul respectiv ca s-ar putea ataca actul...
Sunt prea multe necunoscute pentru o analiza corecta. Mai veniti cu amanunte. Cat de multe, chiar cele care nu vi se par relevante dv.

Daca imi raspundeti la intrebarile puse, va pot spune in ce masura se poate sa va fie desfacut actul sau nu. Nu am cum sa va raspund in lipsa acestor date minime.
Daca insa nici dv. nu stiti ce sa-mi spuneti cu privire la daca s-a platit pretul sau nu... ce sa va spun eu?
Notarul nu apara dreptul nimanui, notarul face si atat. Ce act ii spuneti.
#-o Revin
Pe 19 septembrie este ultima infatisare in cazul de evacuare a uzufructarului prin ordonanta. Martorii proprietarului (nuda proprietate) au sustinut si ei ca si proprietarul ca nu vor sa o lase , si nici in trecut nu au vrut , pe batrana sa locuiasca in apartament .
Se paote cere in alt proces anularea actului de vanzare cumparare pe baza nulitatii absolute (au trecut peste 3 ani de cand batrana nu poate locui in apartament)? Ce sanse ar avea batrana? intreb pentru ca taxa e de 10 % si nu stiu daca merita ca batrana sa incerce .
Mentionez ca notarul care a facut actul de vanzare cumparare a facut in aceiasi zi , la aceiasi ora si un testament batranei prin care aceasta cerea ca dupa moartea ei in apartament sa locuiasca fiul ei , pana la moartea acestuia.
La inceput ati scris asa:

diaspora a scris:

Suntem in aceiasi situatie, mama a pastrat uzufruct viager si apartamentul a fost vandut nepoatei - fata mea. O putem evacua pe uzufructara din apartament?

Apoi ati scris asa:

diaspora a scris:

doresc sa stiu cum poate fi ajutata batrana si ce sanse reale are.

Ori dvs. nu stiti ce vreti. Ori stiti foarte bine ce vreti, dar ne credeti pe noi veniti cu pluta pe Dambovita.
Daca va hotarati de partea cui sunteti poate ne hotaram si noi sa citim ce mai scrieti si sa ne obosim sa raspundem.
Doriti sa o "ajutati" pe batrana uzufructuara cu datul afara? Sau cum anume?
Daca am inteles eu gresit va rog sa-mi explicati, pentru ca, daca pun cap la cap ce-ati scris pe aici nu pot sa ajung la alta concluzie oricata bunavointa as avea.
Ultima modificare: Vineri, 19 Septembrie 2008
romascanu, moderator
:"> Sorry, pentru exprimare. Sunt tatal fetitei, fiul uzufructarei. Mama fetiteii a cerut evacuarea mamei (la care a renuntat ieri in proces - ordonanta presedentiala) si a cerut reintegrarea ei si a fetitei in apartament pe motiv ca nu au unde locui iar fetita (detinatoarea nudei proprietati a inceputt scoala). Marti se va da sentinta. In plus fata de cele de mai sus asi dori sa stiu daca ordonanta se poate ataca cu recurs sau devine executorie incepand de marti!
Inca odata scuze pentru exprimare!

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - credit banca pusapopescu2013 pusapopescu2013 Locuiesc cu uzufruct vager intr-un apartament. Am un credit bancar si sunt in litigiu cu banca. Dupa noile legi ale bancilor exista vreun risc pentru persoana ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)