avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... certificat de casatorie transcris
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

certificat de casatorie transcris

Buna ziua !Sunt casatorita in Grecia ,am inregistrat casatoria si la ambasada Romaniei;apar si in tara ca fiind casatorita sau trebuie sa ma casatoresc si in tara?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marius_Delaepicentru , utilizator 09:00, 7 Iulie 2011
freeelis a scris:

Cetateanul roman este obligat ca, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului sau a extrasului de stare civila, sa ceara transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau la primaria unitatii administrativteritoriale in a carei raza domiciliaza.



In aceste conditii daca legislatia romana prevede acest lucru, trebuie facuta.
Ca aceasta legislatie este deja depasita este un pic alta poveste, probabil o reminiscenta a vremurilor cand trebuia facuta cerere de flotant sau de domiciliu in "orasele inchise" si altele. Cum ziceam, exista obligatia de a-ti anunta domiciliul, un lucru care are un sens, insa sa fiu obligat sa imi declin starea civila, sau numarul de copii, sau religia ori apartenenta politica este ceva ce in UE nu este permis.

Imi puteti numi va rog prevederea legala pentru a ma scuti de cautatul pe net? Asa cum ati facut si cu citatul precedent? Nu de alta dar doamnei cu intrebarea i s-a spus ca trebuie chiar sa se casatoreasca din nou in Romania, probabil ca nu i s-a spus si in baza carei legi.

Completare: Am gasit aceasta prevedere, cu obligatia anuntarii transcrierii sau inscrierii casatoriei. Deci unde-i lege nu-i tocmeala.
Insa nimic de efectuarea casatoriei inca o data in Romania.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2011
kappauser, utilizator
Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare ... este vorba despre art.43 alin.2 si art.44 alin.3 teza a II-a din lege.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare ... este vorba despre art.43 alin.2 si art.44 alin.3 teza a II-a din lege.


Da multumesc, le-am citit. Ramane doar treaba cu efectuarea casatoriei a 2-a oara.

Aceasta lege impune deci divulgarea anumitor informatii personale, care in multe tarii din UE nu sunt permise.

"Art. 1 Actele de stare civila sunt inscrisuri autentice prin care se dovedeste nasterea, casatoria sau decesul unei persoane. Acestea se intocmesc in interesul statului si al persoanei si servesc la cunoasterea numarului si structurii populatiei, a situatiei demografice, la apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor. "

Momentat se desfasoara un recensamant al populatiei intr-o tara din UE. Numarul populatiei, starea civila si alte informatii. De ce trebuie efectuate acestea daca ar exista obligatia declarari tuturor datelor? Pentru ca nici macar statul nu are voie sa inscrie orice date despre cetateni. Recensamantul se face pe baza de sondaj circa 10% din populatie fiind obligate de a informatiile cerute. Sistemul informational actual ar trebui sa permita efectuarea recensamantului fara a mai trimite personalul sa solicite informatiile de la populatie.

De aceea raman la parerea ca legea incalca drepturile cetatenesti, in plus multi functionari si chiar persoane autorizate informeaza eronat cetatenii.

Si ce mai frapeaza in legea respectiva: Desi este chiar catalogata ca si contraventie, nu este stabilita nicaieri "pedeapsa". Intru-cat faptul ca primarul sau alta persoana poate decide cum se sanctioneaza este ilegal. Daca legea spune ca se sanctioneaza cu amenda in cuantum de... sau inchisoare sau ce o fi atunci se aplica ca atare. Dar aplicarea de pedepse de catre persoane neautorizate nu este posibila. Un primar iti taie capul, altul iti da 10 RON amenda.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2011
kappauser, utilizator
adno a scris:

sotul meu nu este roman ci este iranian ;la ambasada mi-au spus ca trebuie sa inscriu casatoria incheiata in Grecia si la ambasada Romana ca sotul sa poata primi viza iar ca sa aiba drepturi legale si la noi in tara (C.i)trebuie sa ne casatorim si in tara:">


Eu cred ca ati interpretat gresit cele spuse de functionarul consular.
Daca in urma demersurilor pe care le-ati facut la ambasada ati obtinut certificat de casatorie romanesc, inseamna ca a fost inscrisa casatoria in registrele de stare civila romanesti si nu va mai puteti casatori inca o data (nici macar cu aceeasi persoana) decat daca actuala casatorie este desfacuta prin divort sau inceteaza in cazurile prevazute de lege.
Unele state permit o a doua casatorie cu aceeasi persoana, asa-zisa vows renewal ceremony, eliberandu-se chiar un nou certificat de casatorie in care se precizeaza ca mirele si mireasa au mai fost casatoriti o data, dar legislatia noastra nu permite acest lucru.

In baza certificatului de casatorie romanesc pe care l-ati obtinut, sotul va putea solicita viza de lunga sedere pentru reintregirea familiei si apoi va putea obtine carte de rezidenta in Romania... si toate drepturile care decurg din calitatea de sot al unui cetatean roman. Casatoria dumneavoastra fiind inregistrata in evidentele de stare civila romanesti prin intermediul ambasadei este recunoscuta si produce efecte juridice in Romania.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
yvk, utilizator
Dumneavoastra imi spune-ti ca viza o poate obtine in baza certificatului de casatorie dar nu inteleg de ce la ambasada pe langa faptul ca sunt nervosi cand ceri informatii,taxele sunt imense ,m-ai pun si o gramada de "bete-n roate"
pentru ca sotul meu sa obtina viza(de scurta sedere si asta ca sa fim credibili ca ne-am casatorit din dragoste):kissing: mi-au spus ca imi trebuie certificatul de casatorie,o invitatie din tara,un extras de cont,sa completez un formular tip,dreptul de sedere in Grecia:help:

Alte discuții în legătură

Casatorie cetatean strain non-u.e. danielaone danielaone Buna ziua!Am nevoie de ajutorul dvs. Urmeaza sa ma casatoresc cu un cetatean strain care va veni aici in urma unei invitatii individuale, valabila 20 zile.As ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea unui certificatde casatorie strain iacob_raluca iacob_raluca m-am casatorit cu un cetatean pakistanez in GRECIA la Ambasada Pakistanului in decembrie, de la Ambasada Romaniei m-au indrumat sa vin in RO si sa ... (vezi toată discuția)
Acte necesare viza termen lung si reintregirea familiei,rezidenta permanenta in romania ptr dominicani dupa casatorie GeorgianaDutu GeorgianaDutu Buna seara, Sunt casatorita cu un cetatean Dominican din August 2013 si momentan locuim in Rep Dominicana unde a avut loc si cununia civila . Am dorii sa ... (vezi toată discuția)