freeelis a scris:
Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare ... este vorba despre art.43 alin.2 si art.44 alin.3 teza a II-a din lege.
Da multumesc, le-am citit. Ramane doar treaba cu efectuarea casatoriei a 2-a oara.
Aceasta lege impune deci divulgarea anumitor informatii personale, care in multe tarii din UE nu sunt permise.
"Art. 1 Actele de stare civila sunt inscrisuri autentice prin care se dovedeste nasterea, casatoria sau decesul unei persoane. Acestea se intocmesc in interesul statului si al persoanei si servesc la cunoasterea numarului si structurii populatiei, a situatiei demografice, la apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor. "
Momentat se desfasoara un recensamant al populatiei intr-o tara din UE. Numarul populatiei, starea civila si alte informatii. De ce trebuie efectuate acestea daca ar exista obligatia declarari tuturor datelor? Pentru ca nici macar statul nu are voie sa inscrie orice date despre cetateni. Recensamantul se face pe baza de sondaj circa 10% din populatie fiind obligate de a informatiile cerute. Sistemul informational actual ar trebui sa permita efectuarea recensamantului fara a mai trimite personalul sa solicite informatiile de la populatie.
De aceea raman la parerea ca legea incalca drepturile cetatenesti, in plus multi functionari si chiar persoane autorizate informeaza eronat cetatenii.
Si ce mai frapeaza in legea respectiva: Desi este chiar catalogata ca si contraventie, nu este stabilita nicaieri "pedeapsa". Intru-cat faptul ca primarul sau alta persoana poate decide cum se sanctioneaza este ilegal. Daca legea spune ca se sanctioneaza cu amenda in cuantum de... sau inchisoare sau ce o fi atunci se aplica ca atare. Dar aplicarea de pedepse de catre persoane neautorizate nu este posibila. Un primar iti taie capul, altul iti da 10 RON amenda.