avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... certificat de casatorie transcris
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

certificat de casatorie transcris

Buna ziua !Sunt casatorita in Grecia ,am inregistrat casatoria si la ambasada Romaniei;apar si in tara ca fiind casatorita sau trebuie sa ma casatoresc si in tara?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marius_Delaepicentru , utilizator 09:00, 7 Iulie 2011
adno a scris:

Dumneavoastra imi spune-ti ca viza o poate obtine in baza certificatului de casatorie dar nu inteleg de ce la ambasada pe langa faptul ca sunt nervosi cand ceri informatii,taxele sunt imense ,m-ai pun si o gramada de "bete-n roate"
pentru ca sotul meu sa obtina viza(de scurta sedere si asta ca sa fim credibili ca ne-am casatorit din dragoste):kissing: mi-au spus ca imi trebuie certificatul de casatorie,o invitatie din tara,un extras de cont,sa completez un formular tip,dreptul de sedere in Grecia:help:


Incompetenta functionarilor nu trebuie pusa in discutie. Pot si eu confirma ca foarte des informatiile primite la ambasadele Romaniei au fost aiurea, primite cu intarziere si contra unor taxe suculente atat oficiale cat si neoficiale.

Dreptul d-voastra de sedere in Grecia este, ca si cetatean UE, garantat. La fel sotul d-voastra a avut initial nevoie de un drept de sedere in Grecia (cetatean non UE), in urma casatoriei cu un cetatean UE acesta dobandeste in tara de domiciliu acest drept, care se probeaza cu actul de casatorie.
Invitatia din tara este necesara daca d-voastra ati fi fost in Romania si inca nu ati fi fost casatoriti.

Precum a zis si utilizatorul yvk, doar certificatul de casatorie inregistrat la ambasada (de fapt ajunge sa fie prezentat la ambasada) este suficient pentru a se acorda viza cetateanului non UE de a merge in alta tara din UE. Daca nu exista obiectii intemeiate aceasta trebuie acordata.

Abia pe urma in Romania, in cazul solicitarii resedintei trebuie depuse din nou actele necesare.

Acestea sunt drepturile d-voastra si ale sotul d-voastra. Insa acestea sunt foarte adesea calcate in picioare de functionari. Nu intelegeti de ce nu vi acorda drepturile ce le aveti sau de ce isi bat joc de d-voastra? Pai de ce ati plecat din Romania ca si atati alti romani?
adno a scris:

Dumneavoastra imi spune-ti ca viza o poate obtine in baza certificatului de casatorie dar nu inteleg de ce la ambasada pe langa faptul ca sunt nervosi cand ceri informatii,taxele sunt imense ,m-ai pun si o gramada de "bete-n roate"
pentru ca sotul meu sa obtina viza(de scurta sedere si asta ca sa fim credibili ca ne-am casatorit din dragoste):kissing: mi-au spus ca imi trebuie certificatul de casatorie,o invitatie din tara,un extras de cont,sa completez un formular tip,dreptul de sedere in Grecia:help:

Tot ce am vrut sa subliniez anterior este ca NU trebuie sa va mai casatoriti inca o data, dar nicidecum ca certificatul de casatorie romanesc ii confera automat sotului dumneavoastra dreptul de a obtine viza de intrare in Romania. Conditiile de acordare a vizei de scurta sedere sunt disponibile la acest link: [ link extern ]
Va sugerez sa aveti in vedere faptul ca intrand in Romania in baza unei vize de scurta sedere, sotul dumneavoastra nu va putea solicita prelungirea dreptului de sedere/obtinerea cartii de rezidenta, deoarece dreptul de sedere conferit strainului prin viza de scurta sedere nu poate fi prelungit (art. 23 alin. 5 din OUG 194/2002).
Informatii privind obtinerea vizei de lunga sedere si a cartii de rezidenta gasiti aici: [ link extern ]
Puteti intra in Romania fara viza daca va regasiti in una dintre urmatoarele situatii:
- sunteti membru de familie al unui cetatean UE/SEE si detineti un permis de sedere pentru acest scop intr-un stat membru UE/SEE;
- detineti un permis valabil de sedere permanenta intr-un stat membru UE/SEE;

- detineti o viza valabila pentru un stat din spatiul Schengen, situatie in care puteti tranzita teritoriul Romaniei (sedere de maxim 5 zile).
- sunteţi posesorul unui permis de mic trafic, eliberat în conformitate cu O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1931/2006 din 20 decembrie 2006 de stabilire a normelor referitoare la micul trafic de frontieră la frontierele terestre externe ale statelor membre şi de modificare a Convenţiei Schengen, în condiţiile în care vă exercitaţi dreptul de circulaţie, în concordanţă cu regimul de mic trafic de frontiera.

Acest lucru il puteti citi pe pagina oficiala guvernamentala a Romaniei!!

Deci sotul este membru de familie. In Grecia fie a avut initial dreptul de sedere, si atunci nu i se mai elibereaza altul in scopul obtinerii dreptului de sedere.
Fie in urma casatoriei in Grecia a primit automat dreptul de sedere (resedinta) in UE Acest drept de intregire a familiei este garantat in UE, cu anumite exceptii.

Deci practic nici macar nu are nevoie de viza pentru a veni in Romania. Teoretic, doar in baza pasaportului si a certificatului de casatorie (eventual traducerea legalizata) sotul d-voastra se poate deplasa pana in Suedia sau Anglia sau Spania nestingherit, fara viza.

Si mai intrebati de ce functionarii romani se comporta astfel? X-(
kappauser a scris:

Puteti intra in Romania fara viza daca va regasiti in una dintre urmatoarele situatii:
- sunteti membru de familie al unui cetatean UE/SEE si detineti un permis de sedere pentru acest scop intr-un stat membru UE/SEE;
- detineti un permis valabil de sedere permanenta intr-un stat membru UE/SEE;



Da! Titularii permiselor de şedere permanente, eliberate de statele Uniunii Europene pot intra şi rămâne în România pentru o perioadă de până la 90 de zile în decurs de 6 luni fără viza română.
Atentie insa! Aceste permise trebuie să fie eliberate în conformitate cu prevederile Directivei (CE) 109/2003 privind statutul de rezident pe termen lung al terţilor, potrivit cărora permisele de şedere eliberate terţilor cu statut de rezident pe termen lung în Statele Membre trebuie să fie valabile pentru o perioadă de cel puţin 5 ani. La art. 8, alin 3 din aceeaşi directivă se precizează că permisul de şedere al rezidenţilor pe termen lung trebuie să conţină la rubrica „tipul permisului” menţiunea „REZIDENT PE TERMEN LUNG – EC”.
Permisele care nu se încadrează în aceste condiţii nu sunt permise de şedere permanente şi prin urmare, posesorii unor astfel de documente au nevoie de vize pentru a intra în România.
CE 109/2003
Art 3 Aliniatul (1) Aceasta directiva se aplica persoanelor cetateni al statelor non UE care au permisiunea de sedere pe teritoriul unei tari UE.
Art 4 alin (1) Statele member UE acorda la cerere, dupa o perioada de sedere neintrerupta de 5 ani, dreptul de resedinta nelimitat/indelungat.

Nu se da dreptul pentru 5 ani, ci dupa 5 ani de sedere se da dreptul nelimitat/indelungat.

Membrii familiei (sot/sotie si copii pana la o anumita varsta) unui cetatean UE, care sunt cetateni non UE primes peste tot acelasi drepturi ca si cetetenii UE in ceea ce priveste dreptul de sedere care este nelimitat, dreptul de munca si altele.Dreptul de sedere nelimitat se acorda imediat ce s-a incheiat casatoria (nu se acorda cu mici exceptii pentru teroristi sau alte persoane cu interdictii).
Nu se acorda un drept special pentru 5 ani ci se acorda dreptul nelimitat atat timp cat persoanele sunt casatorite. Dupa cinci ani chiar la desfacerea casatoriei se poate face cerere de primire a dreptului de sedere in baza art. 4 (1) CE 109/2003.

Deci adno ca si cetatean UE ii va conferi automat prin certificatul de casatorie dreptul de sedere nelimitat (cel putin pe perioada cat sunt casatoriti) in Grecia, si in UE.
Aceasta inseamna pentru sot inclusiv deplasarea fara viza in UE si dreptul de a-si stabili resedinta in orice tara UE(nu este nevoie nici de a solicita dreptul de sedere) . Bineinteles acest drept poate fi refuzat in cazul persoanelor cu interdictii, teroristi etc, potrivit deciziei fiecarei tari.

Spre conformitate: Directiva EC 2004/38/EG
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
kappauser, utilizator

Alte discuții în legătură

Casatorie cetatean strain non-u.e. danielaone danielaone Buna ziua!Am nevoie de ajutorul dvs. Urmeaza sa ma casatoresc cu un cetatean strain care va veni aici in urma unei invitatii individuale, valabila 20 zile.As ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea unui certificatde casatorie strain iacob_raluca iacob_raluca m-am casatorit cu un cetatean pakistanez in GRECIA la Ambasada Pakistanului in decembrie, de la Ambasada Romaniei m-au indrumat sa vin in RO si sa ... (vezi toată discuția)
Acte necesare viza termen lung si reintregirea familiei,rezidenta permanenta in romania ptr dominicani dupa casatorie GeorgianaDutu GeorgianaDutu Buna seara, Sunt casatorita cu un cetatean Dominican din August 2013 si momentan locuim in Rep Dominicana unde a avut loc si cununia civila . Am dorii sa ... (vezi toată discuția)