avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ASOCIATIA si apometrele
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ASOCIATIA si apometrele

MI SA PUS UN ANUNT la scara blocului ca cei care are peste 5 ani apometre sa fie schimbate in caz ca le schimba sint trecuti la pausal ca sunt pierderii cel de la scara blocului da un consum cel din casa da alt consum.SINT obligat sa schimb apometrul sau sa il duc sa ii verifice la metrologie.CUM procedez
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:44, 8 Iunie 2013
elga50 a scris:

Apometrele trebuie verificate, nu montate altele noi. Se solicita o firma de specialitate care le demonteaza, verifica si monteaza la loc. Toata operatiunea dureaza o zi si costa cu mult mai putin decat montare de apometre noi.

Numai in cazul in care se constata ca unele apometre sunt defecte, atunci proprietarul trebuie obligat sa si-l schimbe si numai pe cel defect.

Iata o informatie utila si e bine de stiut!
Numai ca la noi in oras, firma care a montat apometrele le si citeste (cred ca e bine) iar la 2 ani pune pe usa un afis: verificare apometre la apartamentele... (dupa cum expira). Aceasta verificare insa, este de fapt o inlocuire vrem-nu-vrem. Instalatorul firmei vine cu alte apometre, le scoate pe cele vechi, pune altele noi, noteaza indexul fiecaruia si, ia banii pentru verificare. Nu stim unde sint duse si ce se mai intimpla cu ele. Nu am auzit cazuri de apometre defecte si sa se fi luat masuri. Nici macar nu putem comenta ceva. Asa a hotarit cineva... undeva... cindva... si e lege.
Mi se pare o solutie buna. La noi, avand angajat un instalator al asociatiei, proprietarii pot apela la acesta, dar nu sunt obligati. Instalatorul asociatiei are 2 apometre pregatite pentru astfel de situatii. Cand demonteaza un apometru pentru verificare-l monteaza pe cel adus de el pentru ca proprietarul sa poata folosi apa.
In aceeasi zi sau cel tarziu a doua zi aduce apometrul verificat metrologic pe care-l instaleaza la locul lui, recuperandu-si apometrul sau.
Dar munceste de doua ori mai mult decat instalatorul din mesajul postat de @Ana-anituca si deranjeaza proprieatrul tot de doua ori.
Buna ziua,

Am inteles bine din mesajele de pana acum? Proprietarul plateste pretul noului apometru, dar plateste si pretul manoperei?

Multumesc,
Da, ati inteles bine.
Apometrul este obiectul lui care ii masoara consumul lui.
Facturarea volumului de apă caldă/rece consumat se efectuează pe baza echipamentelor de măsurare-înregistrare şi control montate la nivelul branşamentelor utilizatorilor, în punctul de delimitare/separare a instalaţiilor.
Repartitoarele de apă rece sau caldă montate în apartamentele blocurilor, în aval de contoarele de branşament, nu sunt utilizate în mod direct la facturarea consumurilor de apă rece sau caldă.
Acestea sunt folosite numai pentru defalcarea şi repartizarea cheltuielilor pentru consumul de apă rece sau caldă către deţinătorii spaţiilor locative individuale care revine, potrivit Legii 230/2007, asociaţiilor de proprietari.
Astfel, reparitoarele de apă rece sau caldă montate în apartamentele blocurilor nu se supun controlului metrologic legal, întrucât nu sunt destinate realizării de măsurări din domeniile de interes public.
Asociaţiile de proprietari hotărăsc în adunarea generală cu privire la termenele la care se va face verificarea metrologică a Repartitoarele de costuri de apă rece şi apă caldă montate în apartamente.
Din punct de vedere tehnic este bine totusi ca aceste aparate să fie verificate metrologic odată la 5 ani. În blocurile de locuinţe unde acest termen a fost depăşit cu mult se poate lua în considerare înlocuirea Repartitoarele de costuri pentru apa rece sau caldă montate în apartamente.

Alte discuții în legătură

Termen schimbare contoare apa Elidor Elidor Buna ziua/seara, Am rugamintea sa-mi oferiti informatii referitoare la schimbarea contoarelor de apa-calda si rece- daca este obligatoriu, dupa cat timp de ... (vezi toată discuția)
Contoare de apa rece cu aceeasi firma ca la apa calda? Frizeru Frizeru Exista vreo reglementare sau recomandare care sa ne oblige sa montam contoarele cu apa rece cu acceasi firma cu care am montat si pe cele de apa calda? Suntem ... (vezi toată discuția)
Verificare metrologica apometre ContSters66930 ContSters66930 As dori sa stiu daca verificarea metrologica a apometrelor de apartament se face doar la cererea asociatiilor de locatari. Va multumesc. (vezi toată discuția)