avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fostul proprietar nu isi plateste datoriile la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fostul proprietar nu isi plateste datoriile la intretinere

Buna ziua,
Ma aflu in situatia de a fi achizitionat un apartament in luna octombrie 2007. La semnarea contractului de vanzare-cumparare in fata notarului, respectiv la data de 18.10.2007, vanzatorii au prezentat adeverinta eliberata de catre presedintele asociatiei de proprietari, adeverinta prin care dovedeau ca si-au achitat datoriile la intretinere la zi. De asemenea in contract se specifica faptul ca data intrarii in posesie va fi data de 25.11.2007, data pana la care vanzatorii au obligatia de a achita la zi toate datoriile. Inscrierea mea in registrul de evidenta a proprietarilor a avut loc cu data de 01.12.2007, in baza unei solicitari scrise pe care am inmanat-o presedintelui asociatiei, solicitare care nu mi s-a returnat cu un numar de inregistrare sa cu o confirmare a inregistrarii ei. In luna decembrie am fost instiintati de catre presedintele asociatiei de faptul ca fostii proprietari aveau de achitat o cota la intretinere pentru perioada cuprinsa intre data semnarii contractului si data punerii efectiv in posesie. I-am adus la cunostinta clauzele din contract inmanandu-i o copie a acestuia si l-am instiintat ca nu sunt de acord sa achit o datorie care nu imi apartine. Raspunsul lui a fost ca este "datortia apartamentului" si, mai mult, a inceput sa imi perceapa penalitati, penalitati pe care le introduce lunar in cota de intretinere.
As dori sa ma ajutati in sensul clarificarii modalitatii de evidentiere a penalitatilor. Acestea trebuie evidentiate separat sau incluse in cuantumul intretinerii? Suma tuturor penalitatilor nu trebuie sa depaseasca valoarea datoriei sau suma perceputa lunar? Cine trebuie sa suporte aceste penalitati si cum pot face sa ii determin pe fostii proprietari sa-si achite datoria si penalitatile?
Multumesc,
Adeverinta de care vorbeam a fost eliberata dar valabilitatea datelor inscrise in ea era pana la 18.10. Apartamentul a fost achizitionat cu un credit ipotecar si banca a solicitat acest lucru (probabil ca se solicita si in cazul tranzactiei cu cash?). Deci notarul a solicitat adeverinta valabila la data semnarii, data care nu coincide cu punerea efectiv in posesie. In acest caz e vinovat si administratorul?
Doamna avocat..ati mentionat nivelul penalizarilor de 2% in loc de 0,2%.
Gabi_const, daca ai sesizat greseala, puteai sa atentionezi in alt mod. Nu e decat o greseala materiala. Stiu, penalizarile sunt de 0,2%. Alte comentarii sunt de prisos.
mariiky a scris:
Dumneavoastra spuneti ca o asemenea ,adeverinta ,asociatia de proprietari a eliberato si ca nu reiesea ca vinzatorul mai are vrio datorie la asociatie. In acest caz ce-l care a eliberat adeverinta e bun de plata daca nu reuseste sa recupereze banii de la debitor .

Eu cred ca nu e chiar asa simplu. In toate asociatiile din tara calculul la intretinere se afiseaza pentru o luna sau doua in urma, ceea ce inseamna ca intotdeauna intre momentul cumpararii apartamentului (care coincide cu eliberarea adeverintei fara datorii) si momentul calcularii intretinerii aferente perioadei imediat anterioare cumpararii va exista o diferenta de timp. In acest timp, cumparatorul e deja proprietar (nu pun in discutie posesia), dar sumele calculate sunt aferente unei perioade in care nu era proprietar. Nu vad ce culpa ar avea administratorul ca a eliberat o adeverinta fara datorii in acest caz, deoarece el are obligatia sa redea situatia de la momentul eliberarii, cand intr-adevar nu exista datorie.

Depinde foarte mult si de cum e facut contractul, iar in acest caz contractul stipuleaza modul de impartire a cheltuielilor. Pe baza lui puteti cere asociatiei sa emita factura pentru suma anterioara intrarii dvs in posesie pe numele fostului proprietar. Se poate insa ca asociatia sa nu emita facturi, mai ales daca e condusa de batrani, cum am vazut cateva... In orice caz, daca vanzatorul nu plateste de buna-voie, tot in instanta veti ajunge. Exista insa o posibilitate: de platit platiti la asociatie numai sumele pentru perioada de cand sunteti in posesia apartamentului, iar cand o sa va dea in judecata asociatia, il chemati in garantie pe vanzator si se judeca totul o data, in cele din urma fiind el obligat la plata datoriei plus penalitati.
Nu am achitat restanta pana acum deoarece am "discutat" cu presedintele asociatiei si am cazut de acord ca el va suna fostul proprietar si va incerca sa obtina de la acesta plata sumei. Acest lucru nu s-a intamplat si, normal, au inceput sa decurga penalizari. Problema este acum ca penalizarile nu sunt evidentiate undeva, cumulat, separat de intretinere. Calculul e defalcat in fiecare luna, se evidentiaza la fiecare rubrica suma si la sfarsit se face un total care include si penalitatile. Nu ar trebui ca acestea sa fie undeva, dupa totalul aferent fiecarei luni si sa se vada clar si suma lor totala? Exista un model de lista aprobat sau fiecare administrator face ce vrea? Au trecut 8 luni de atunci si problema nu s-a solutionat. Ce sa fac in acest caz?

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de intretinere sutica sutica Buna ziua. Am cumparat o garsoniera. Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat la data de 28 august a.c., eu intrand in posesia garsonierei la data de 01 ... (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii si fondul de rulment Miorina Miorina Se pot aplica penalitati unui proprietar care nu vrea sa achite FONDUL DE REPARATII ? El achita lunar cotele la intretinere dar nu vrea sa achite fondul de ... (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)