mariiky a scris:
Dumneavoastra spuneti ca o asemenea ,adeverinta ,asociatia de proprietari a eliberato si ca nu reiesea ca vinzatorul mai are vrio datorie la asociatie. In acest caz ce-l care a eliberat adeverinta e bun de plata daca nu reuseste sa recupereze banii de la debitor .
Eu cred ca nu e chiar asa simplu. In toate asociatiile din tara calculul la intretinere se afiseaza pentru o luna sau doua in urma, ceea ce inseamna ca intotdeauna intre momentul cumpararii apartamentului (care coincide cu eliberarea adeverintei fara datorii) si momentul calcularii intretinerii aferente perioadei imediat anterioare cumpararii va exista o diferenta de timp. In acest timp, cumparatorul e deja proprietar (nu pun in discutie posesia), dar sumele calculate sunt aferente unei perioade in care nu era proprietar. Nu vad ce culpa ar avea administratorul ca a eliberat o adeverinta fara datorii in acest caz, deoarece el are obligatia sa redea situatia de la momentul eliberarii, cand intr-adevar nu exista datorie.
Depinde foarte mult si de cum e facut contractul, iar in acest caz contractul stipuleaza modul de impartire a cheltuielilor. Pe baza lui puteti cere asociatiei sa emita factura pentru suma anterioara intrarii dvs in posesie pe numele fostului proprietar. Se poate insa ca asociatia sa nu emita facturi, mai ales daca e condusa de batrani, cum am vazut cateva... In orice caz, daca vanzatorul nu plateste de buna-voie, tot in instanta veti ajunge. Exista insa o posibilitate: de platit platiti la asociatie numai sumele pentru perioada de cand sunteti in posesia apartamentului, iar cand o sa va dea in judecata asociatia, il chemati in garantie pe vanzator si se judeca totul o data, in cele din urma fiind el obligat la plata datoriei plus penalitati.