avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fostul proprietar nu isi plateste datoriile la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fostul proprietar nu isi plateste datoriile la intretinere

Buna ziua,
Ma aflu in situatia de a fi achizitionat un apartament in luna octombrie 2007. La semnarea contractului de vanzare-cumparare in fata notarului, respectiv la data de 18.10.2007, vanzatorii au prezentat adeverinta eliberata de catre presedintele asociatiei de proprietari, adeverinta prin care dovedeau ca si-au achitat datoriile la intretinere la zi. De asemenea in contract se specifica faptul ca data intrarii in posesie va fi data de 25.11.2007, data pana la care vanzatorii au obligatia de a achita la zi toate datoriile. Inscrierea mea in registrul de evidenta a proprietarilor a avut loc cu data de 01.12.2007, in baza unei solicitari scrise pe care am inmanat-o presedintelui asociatiei, solicitare care nu mi s-a returnat cu un numar de inregistrare sa cu o confirmare a inregistrarii ei. In luna decembrie am fost instiintati de catre presedintele asociatiei de faptul ca fostii proprietari aveau de achitat o cota la intretinere pentru perioada cuprinsa intre data semnarii contractului si data punerii efectiv in posesie. I-am adus la cunostinta clauzele din contract inmanandu-i o copie a acestuia si l-am instiintat ca nu sunt de acord sa achit o datorie care nu imi apartine. Raspunsul lui a fost ca este "datortia apartamentului" si, mai mult, a inceput sa imi perceapa penalitati, penalitati pe care le introduce lunar in cota de intretinere.
As dori sa ma ajutati in sensul clarificarii modalitatii de evidentiere a penalitatilor. Acestea trebuie evidentiate separat sau incluse in cuantumul intretinerii? Suma tuturor penalitatilor nu trebuie sa depaseasca valoarea datoriei sau suma perceputa lunar? Cine trebuie sa suporte aceste penalitati si cum pot face sa ii determin pe fostii proprietari sa-si achite datoria si penalitatile?
Multumesc,
Practic nu este nici un act normativ pentru cazul in speta insa cum apar mereu tot felul de noi solicitari admistratia ar trebui sa-si ia din mers unele masuri pentru a preintampina astfel de situatii. Ar trebui discutata problema asta la o adunare si menotionata in procesul verbal pentru a avea o baza in viitor.

Art 24. alin (4)/Norme aplicare Legea 30/2007
Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

Ati putea face o reclamatie la APC (Asociatia pentru Protectia Cetateanului) si Primaria de sector.
Avand in vedere faptul ca, in contractul de vanzare/cumparare s=a stipulat faptul ca vechiul proprietar isi asuma obligatia de a achita cheltuielile de intretinere pentru perioada cuprinsa intre data semnarii contractului si data punerii in posesie, administratorul nu va poate imputa dvs. aceste cheltuieli. Raspunsul care vi l-a dat este mai mult decat hilar in Legea 230/2007 precum si in normele metodologice de punere in aplicare a acestei legi nu exista termenul de "datorie a apartamentului". Penalitatile trebuie evidentiate separat si se aplica la fiecare cota lunara de intretinere restanta astfel incat acestea sa nu depaseasca valoarea cotei lunare la care s-au aplicat. ele sunt in cuantum de 0,2% pe zi de intarziere iar, Asociatia de Proprietari nu le poate aplica decat daca aceast procent a fost adoptat intr-o hotarare a adunarii generale. In consecinta, avand in vedere cele expuse de dvs., obligatia de a achita aceste sume (intretinere+penalitati)ii revine vechiului proprietar si nu dvs. Asociatia nu se poate indrepta decat impotriva vechiului proprietar avand in vedere clauzele contractului de vanzare cumparare si bineanteles si prevederilor Legii 230/2007. Atentie! nu este de ajuns ca in ctr. de v-cump. sa fie trecuta doar data intrarii efective in posesie ci si faptul ca vechiul proprietar isi asuma obligatia de a achita aceste cheltuieli pana la aceasta data.Si credeti-ma ca stiu foarte bine ce spun!
"Transmiterea proprietatii asupra imobilului ce face obiectul prezentului contract are loc azi, data autentificarii actului (18.10.2007), iar intrarea in posesie va avea lc la data de 25 noiembrie 2007, data pana la care vanzatorii au obligatia de a suporta si achita la zi toate cheltuielile aferente apartamentului (cote de intretinere, energie electrica, s.a)"
Acesta este paragraful din contract si cred ca e in regula? Pot depasi penalitatile cumulate valoarea restantei? Adica daca restanta este de 3500 ron, pot avea cumul de penalitati mai mare decat aceasta valoare, sau e vorba doar de valoarea aplicata pentru fiecare luna de intarziere?
oanairina1977 a scris:

"Transmiterea proprietatii asupra imobilului ce face obiectul prezentului contract are loc azi, data autentificarii actului (18.10.2007), iar intrarea in posesie va avea lc la data de 25 noiembrie 2007, data pana la care vanzatorii au obligatia de a suporta si achita la zi toate cheltuielile aferente apartamentului (cote de intretinere, energie electrica, s.a)"
Acesta este paragraful din contract si cred ca e in regula? Pot depasi penalitatile cumulate valoarea restantei? Adica daca restanta este de 3500 ron, pot avea cumul de penalitati mai mare decat aceasta valoare, sau e vorba doar de valoarea aplicata pentru fiecare luna de intarziere?

Paragraful din contract va avantajeaza si va ajuta. Va sugerez sa colaborati cu presedintele pentru ca asociatia sa-l actioneze in instanta pe fostul proprietar, actiunea asociatiei fiind scutita de taxe de judecata. Ca sa nu platiti puteti fi delegata, imputernicita de presedinte sa reprezentati chiar dv. asociatia in instanta.
Penalizarea poate fi de maxim 0,2% pe zi conform sistemului de penalizari adoptat de comitetul executiv ( mai nou) si daca s-ar aplica acest procent maxim penalizarea ar ajunge la valoarea restantei initiale dupa 500 zile socotite din a 31-a zi dupa data afisata ca data scadenta a platii pe lista din noiembrie 2007.
De ce? 0,2% x 500 = 1. Sau 3500 ron x 0,2% / zi x 500 zile = 3500 ron . Dupa a 500-a zi penalizarea nu se mai calculeaza, ramane fixa pana la rezolvare (plata, anulare, etc)
Succes!
daca asa este stipulat in contract ceea ce am aratat in mesajul anterior este valabil. Referitor la penalitati mentionez inca o data: acestea se aplica la valoarea fiecarei cote lunare restante (valoare care cuprinde de obicei urmatoarele cheltuieli: cheltuieli repartizate pe nr. de persoane, cheltuieli pe consumatori, pe cota parte de proprietate) si niciodata nu pot depasi aceasta valoare si, bineanteles, pe cale de consecinta, nu vor depasii niciodata nici valoarea totala a restantei. cel mult ele vor fi egale cu valoarea totala la care au fost aplicate. EXACT ASA PREVDE LEGEA 230/2007.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de intretinere sutica sutica Buna ziua. Am cumparat o garsoniera. Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat la data de 28 august a.c., eu intrand in posesia garsonierei la data de 01 ... (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii si fondul de rulment Miorina Miorina Se pot aplica penalitati unui proprietar care nu vrea sa achite FONDUL DE REPARATII ? El achita lunar cotele la intretinere dar nu vrea sa achite fondul de ... (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)