avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fostul proprietar nu isi plateste datoriile la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fostul proprietar nu isi plateste datoriile la intretinere

Buna ziua,
Ma aflu in situatia de a fi achizitionat un apartament in luna octombrie 2007. La semnarea contractului de vanzare-cumparare in fata notarului, respectiv la data de 18.10.2007, vanzatorii au prezentat adeverinta eliberata de catre presedintele asociatiei de proprietari, adeverinta prin care dovedeau ca si-au achitat datoriile la intretinere la zi. De asemenea in contract se specifica faptul ca data intrarii in posesie va fi data de 25.11.2007, data pana la care vanzatorii au obligatia de a achita la zi toate datoriile. Inscrierea mea in registrul de evidenta a proprietarilor a avut loc cu data de 01.12.2007, in baza unei solicitari scrise pe care am inmanat-o presedintelui asociatiei, solicitare care nu mi s-a returnat cu un numar de inregistrare sa cu o confirmare a inregistrarii ei. In luna decembrie am fost instiintati de catre presedintele asociatiei de faptul ca fostii proprietari aveau de achitat o cota la intretinere pentru perioada cuprinsa intre data semnarii contractului si data punerii efectiv in posesie. I-am adus la cunostinta clauzele din contract inmanandu-i o copie a acestuia si l-am instiintat ca nu sunt de acord sa achit o datorie care nu imi apartine. Raspunsul lui a fost ca este "datortia apartamentului" si, mai mult, a inceput sa imi perceapa penalitati, penalitati pe care le introduce lunar in cota de intretinere.
As dori sa ma ajutati in sensul clarificarii modalitatii de evidentiere a penalitatilor. Acestea trebuie evidentiate separat sau incluse in cuantumul intretinerii? Suma tuturor penalitatilor nu trebuie sa depaseasca valoarea datoriei sau suma perceputa lunar? Cine trebuie sa suporte aceste penalitati si cum pot face sa ii determin pe fostii proprietari sa-si achite datoria si penalitatile?
Multumesc,
Am urmarit acest subiect de la inceput. Asociatiile de proprietari sunt o problema mai peste tot in Romania, avand "in frunte" , multe dintre ele, persoane care sunt incapabile de a intocmi macar o lista cu cheltuieli.
Ma mira faptul ca, desi in contract scrie clar cine va suporta cheltuielile de intretinere pentru perioada cuprinsa intre incheierea contractului de vanzare si intrarea efectiva in posesie a imobilului, presedintele sustine aberatia ca cheltuielile sunt "pe apartament".
Eu cred ca la acest moment aveti la indemana doua variante:
1. Fie platiti datoria si va indreptati impotriva vechilor proprietari cu o actiune in regres;
2. Fie faceti o plangere penala impotriva presedintelui pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, sau pentru neglijenta in serviciu.
Va multumesc tuturor celor care ati venit in sprijinul solutionarii problemei cu care ma confrunt. Imediat ce domnul presedinte va avea "program cu publicul" voi incepe demersurile pentru clarificarea acestei situatii. In plus m-am adresat in scris F.A.P.R. si astept un raspuns oficial si de acolo, raspuns pe care sa-l pot inmana acestui presedinte.
Inca o data va multumesc si va voi tine la curent cu stadiul demersului meu.
Problema este greu de rezolvat. Mai mult ca sigur ca administratia nu are nici un interes sa piarda timp si bani pe la judecati cu un vechi proprIetar. Decat sa va faceti nervi cu toti prostii si sa o lungiti cu judecatile la nesfarsit mai bine platiti Dvs. mai putin penalizarile care sunt mentionate separat in fisa de apartament. Posibil ca toate cheltuielile de juidecata sa fie cu mult mai mari decat suma restanta si atunci chiar n-are nici un rost. In tara asta mori cu dreptatea in mana. Menajati-va sanatea ca-i greu sa te lupti cu prostia.
gabi_const a scris:

Decat sa va faceti nervi cu toti prostii si sa o lungiti cu judecatile la nesfarsit mai bine platiti Dvs. mai putin penalizarile care sunt mentionate separat in fisa de apartament. Menajati-va sanatea ca-i greu sa te lupti cu prostia.

Din cate am inteles, penalizarile sunt incluse in suma totala de plata. Asta inseamna ca va trebui sa solicite administratorului sa precizeze cat din suma reprezinta penalizari si cat din suma reprezinta debit restant. Chiar daca are dreptate, va trebui sa achite intreaga suma daca nu i se comunica clar valoarea debitului, separat de penalizari.
Traim in Romania!...:(
gabi_const a scris:

Problema este greu de rezolvat. Mai mult ca sigur ca administratia nu are nici un interes sa piarda timp si bani pe la judecati cu un vechi proprIetar. Decat sa va faceti nervi cu toti prostii si sa o lungiti cu judecatile la nesfarsit mai bine platiti Dvs. mai putin penalizarile care sunt mentionate separat in fisa de apartament. Posibil ca toate cheltuielile de juidecata sa fie cu mult mai mari decat suma restanta si atunci chiar n-are nici un rost. In tara asta mori cu dreptatea in mana. Menajati-va sanatea ca-i greu sa te lupti cu prostia.
in cazul cistigarii procesului, oricum isi recupereazaa cheltuielile de judecata, iar presedintele isi bate cuie-n talpa cu ceilalti locatari, mai ales daca este obligat de instanta sa afiseze la avizier hotarirea judecatoreasca

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de intretinere sutica sutica Buna ziua. Am cumparat o garsoniera. Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat la data de 28 august a.c., eu intrand in posesia garsonierei la data de 01 ... (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii si fondul de rulment Miorina Miorina Se pot aplica penalitati unui proprietar care nu vrea sa achite FONDUL DE REPARATII ? El achita lunar cotele la intretinere dar nu vrea sa achite fondul de ... (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)