avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
Stie cineva daca reglementarile privind ipoteca au suferit modificari din 2002? Intreb pt ca am o carte mai veche de-a lui Statescu si Birsan.
Niste grile date la INM in 2007 gresite dupa parerea mea:

In cazul contractului de mandat:
a) mandatarul are dreptul la remuneratie doar daca exista stipulatie in acest sens
b) mandatarul nu are dreptul la remuneratie daca mandatul este in interes comun deoarece, in acest caz, el intruneste si calitatea de mandant
c) atunci cand mai multe persoane au numit un mandatar pentru o afacere comuna, ele raspund solidar pentru toate efectele mandatului

Ei dau ca raspunsuri corecte a si c. Varianta a nu mi se pare corecta, intrucat in cazul in care mandatarul este un profesionist, se prezuma caracterul oneros al contractului. Asadar, nu trebuie stipulatie expresa in acest sens.

Donatorul:
a) este obligat la garantie pentru evictiune in cazul donatiei cu sarcini
b) nu poate ataca donatia pentru dol
c) poate introduce, in termenul de prescriptie prevazut de lege, actiune in revocarea donatiei pentru survenienta de copil

Ei dau ca raspunsuri corecte a si c. Varianta c nu e corecta intrucat revocarea pt survenienta de copil intervine de drept. Ceea ce introduce donatorul este o actiune in restituirea bunului, proprietatea fiind dobandita de la nasterea copilului.

Ce parere aveti? Gresesc eu undeva?
xyzt a scris:

Niste grile date la INM in 2007 gresite dupa parerea mea:

In cazul contractului de mandat:
a) mandatarul are dreptul la remuneratie doar daca exista stipulatie in acest sens
b) mandatarul nu are dreptul la remuneratie daca mandatul este in interes comun deoarece, in acest caz, el intruneste si calitatea de mandant
c) atunci cand mai multe persoane au numit un mandatar pentru o afacere comuna, ele raspund solidar pentru toate efectele mandatului

Ei dau ca raspunsuri corecte a si c. Varianta a nu mi se pare corecta, intrucat in cazul in care mandatarul este un profesionist, se prezuma caracterul oneros al contractului. Asadar, nu trebuie stipulatie expresa in acest sens.

Donatorul:
a) este obligat la garantie pentru evictiune in cazul donatiei cu sarcini
b) nu poate ataca donatia pentru dol
c) poate introduce, in termenul de prescriptie prevazut de lege, actiune in revocarea donatiei pentru survenienta de copil

Ei dau ca raspunsuri corecte a si c. Varianta c nu e corecta intrucat revocarea pt survenienta de copil intervine de drept. Ceea ce introduce donatorul este o actiune in restituirea bunului, proprietatea fiind dobandita de la nasterea copilului.

Ce parere aveti? Gresesc eu undeva?

La prima grila se are in vedere mandatul reglementat de Codul civil care este de regula cu titlu gratuit, si nu mandatul reglementat de codul comercial in vigoare la acel moment, care de regula este cu titlu oneros. Raspunsurile le consider corecte pentru ca in tematica nu se pretindea teme din codul comercial.

La a doua grila, da , revocarea intervine de drept si numai constatarea revocarii se cere in instanta, actiune care nu este prescriptibila. Raspunsul nu lasa sa se inteleaga ca ar fi vorba si de o actiune in restituire, si prin urmare nu e corect
In cazul gratierii conditionate, de cand curge termenul pentru reabilitarea judecatoreasca? De la data actului de gratiere sau de la implinirea termenului de incercare din actul de clementa?
trebuie nuantat pentru ca rsp formulat de inm este, in principiu, corect.
astefl, actiunea in revocarea donatiei pt.survenineta de copil nu este imprescriptibila,.. sa presupunem că aceasta actiune, intemiata pe 111 C.p.civ si parca 840 c.civ, o introduce la instanta...atunci daca o formulzei dupa 31 ani...instanta , avand in vedere ca revocarea intervine de drept o sa puna in vedere interseul justificat in promovare si o sa invoci restituirea bunului....care actiune este prescrisa.....deci indiferent ca revocarea intervine de drept (si atunci actiunea ar fi in constatare, deci imprecriptibila) interesul promovarii aceteia este act. in restituirea bunului(act in realizare, precsriptibila in 30 ani potrivit c.civ)....apoi actiunea in constatare nu apote fi primita daca se paote cere actiunea in realizare de drepturi si ajungem tot la precsribtibiltate...pct. de vedere

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)