adrianicet a scris:
Raspunderea penala a minorilor. Daca infr progresiva s-a consumat inainte de implinirea varstei de 18 ani, epuizandu-se dupa acest moment va fi aplicat regimul majorilor. De ce?!?!
Nu stiu de unde e preluata aceasta idee, dar raspunderea minorului se apreciaza in raport cu momentul de consumare.
M.Udroiu (editia a 2-a pg 160): "In cazul infractiunilor progresive nu se va retine raspunderea penala a minorului daca la momentul savarsirii faptei minorul nu avea capacitate penala (anterior varstei de 14 ani, respectiv de 16 ani in cazul savarsirii faptei fara discernamant), chiar daca urmarea mai grava se produce dupa ce minorul a atins varsta de la care incepe sa raspunda penal".
Din aceasta fraza inteleg ca momentul epuizarii nu are relevanta la stabilirea regimului care i se aplica infractorului; acesta se aplica in raport de momentul consumarii infractiunii.
Si mi se pare si normal sa fie asa; rezultatul mai grav se produce fara interventia infractorului, asa ca nu are importanta ca este major (sau ca are discernamant) la momentul epuizarii.
Regimul aplicabil, ca si dicernamantul (in ideea pe care am citat-o mai sus) se apreciaza in functie de momentul consumarii.
Scuze pentru ca am repetat aceleasi notiuni.