avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
Care sun diferentele intre efectele amnistiei postcondamnatorii si efectele reabilitarii? In afara de faptul ca administia nu produce efecte asupra masurilor educative..
Q88 a scris:

Sper ca intrebarea sa nu fie din Udroiu!
Nu se poate aplica legea penala noua mai favorabila intervenita dupa ramanerea definitiva a hotararii, in conditiile art 15 (in conditiile art 14 se poate face o discutie), intrucat una din conditiile care trebuie indeplinite pentru a opera art 15 este ca pedeapsa concret aplicata de instanta prin hotarare definitiva sa nu depaseasca maximul prevazut de legea noua, pentru ca atunci intervine aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile in temeiul art 14.
Deci daca in concret s-a aplicat detentiunea pe viata putem vorbi de aplicarea art 15, daca legea noua prevede o pedeapsa mai severa decat aceasta si nu e posibil asa ceva.

Tot n-am inteles :) Din ce zici tu inteleg ca a) nu ar fi raspuns corect.
Si da, grila e din Udroiu.
eu am ajuns la concluzia ca nu mai trebuie sa pedalez pe grilele lui udroiu sau exclusiv pe cartile lui...sa iti schimbi parerile de la o editie la alta, sa modifici raspunsurile la grile ... si asta pe banii mei...mi se pare...asa ca eu am revenit la clasici + udroiu
Doar impacarea partilor trebuie sa fie totala (atat cu privire la latura penala, cat si la cea civila) sau este valabila aceasta obligatie si pt retragerea plangerii prealabile?
xyzt a scris:

Pentru a se putea aplica legea penala noua mai favorabila intervenita dupa ramanerea definitiva a hotararii, in conditiile art, 15 CP:
a) pedeapsa stabilita in temeiul legii vechi poate fi detentiunea pe viata
b) pedeapsa prevazuta de noua lege nu poate fi amenda
c) pedeapsa stabilita in temeiul legii vechi nu poate fi amenda

La raspunsuri corecte e trecut a) si c). Nu inteleg de ce e a) raspuns corect.
Help!

Art. 14 C- pen. se aplica atunci cand pedeapsa stabilita este detentiunea pe viata, iar legea favorabila prevede NUMAI pedeapsa cu inchisoare. Atunci este incident in mod obligatoriu art.14
Daca pedeapsa stabilita este detentiunea pe viata, si legea ulterioara prevede pedeapsa detentiunii pe viata, ALTERNATIV cu inchisoare, atunci instanta POATE aplica art.15. Raspunsul de la c) e corect

Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
isis23, utilizator

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)