Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
isis23 a scris:
Intrebare
In cazul savarsirii omorului cu premeditare in conditiile in care faptuitorul si-a creat betia incompleta ( completa) pentru a savarsi omorul, se va retine circumstanta agravanta generala ( betia ) ?
Cred ca daca e betie completa este actio libera in causa (nu se retine agravanta generala), daca e incompleta se retine agravanta generala.
vultur1 a scris:
isis23 a scris:
Intrebare
In cazul savarsirii omorului cu premeditare in conditiile in care faptuitorul si-a creat betia incompleta ( completa) pentru a savarsi omorul, se va retine circumstanta agravanta generala ( betia ) ?
eu zic ca da.... premeditarea e intervalul de timp dintre hotararea de a savarsi infractiunea si puenerea in executare a hotararii, in care fapturitorul mediteaza si isi procura armele si asa mai departe... iar betia preordinata e provocata in scopul savarsirii infractiunii, pentru a prinde curaj .. deci cele 2 nu se execlud, pot coexista (as putea spune ca betia preordinata include premeditarea, nu si invers)... parerea mea...
SI eu credeam ca si tine, pana am citit acum in Udroiu la pag. 173 editia a III, de unde se deduce ca betia preordinata poate fi asimilata premeditarii. Si daca e prevazuta in continutul constitutiv al infractiunii ( premeditarea ) nu se retine betia preordinata. Citeste cu atentie Vultur..pentru ca eu asa am inteles. Spune-mi tu ce intelegi ?
adrianicet a scris:
La infractiunea continuata se poate aplica sporul si in cazul in care pedeapsa nu a fost ridicata pana la maximul special? Eu asa am inteles..
nu... la infractiunea continuata pedeapsa se aplica intr-o singura etapa... daca nu e indestulator masximul se aplica si un spor
vultur1 a scris:
adrianicet a scris:
La infractiunea continuata se poate aplica sporul si in cazul in care pedeapsa nu a fost ridicata pana la maximul special? Eu asa am inteles..
nu... la infractiunea continuata pedeapsa se aplica intr-o singura etapa... daca nu e indestulator masximul se aplica si un spor
Dar la art. 42 nu spune nimic despre faptul ca trebuie obligatoriu ridicata pedeapsa pana la maximul special, iar daca acesta este nu este indestulator atunci se aplica si un spor... asa cum prevede codul la sanctionarea concursului sau a recidivei postexecutorii.. De aici a aparut dilema mea :)