Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Ice Hellene a scris:
m13d a scris:
Da dar este prescriptibila achizitiv, nu extinctiv.
Exista termen de prescriptie extinctiva de 30 de ani. Atat general, cat si special. Vorbim de vechiul cod, nu?
Vultur, in cartea pe care o am eu a lui Boroi si el spune ca e prescriptibila extinctiv in 30 de ani. Din ce an e cartea ta?
partea generala boroi 2008 la prescrptie acolo la actiunile reale care sunt imprescriptibile spune ca actiunea in revendicare de la posesorul de rea creditna este imprescriptibila
Ce fel de actiune este cea prin care se solicita pronuntarea unei hot. judec. care sa tina loc de ctr. de v-c?
Reala sau personala? Care e termenul de prescriptie?
Eu din cate imi amintesc e vb de o act personala, precriptibila in termen de 3 ani.
adrianicet a scris:
1. In cazul in care prin actul de gratiere nu se dispune altfel, gratierea nu are efecte asupra:
a) pedepselor complementare;
b) confiscarii speciale;
c) amenzii penale deja achitate.
2. Iresponsabilitatea:
a) produce efecte in rem;
b) produce efecte in personam;
c) nu inlatura intotdeauna imputabilitatea faptei.
3. La cazul fortuit:
a) imprejurarea exterioara are caracter obiectiv;
b) imprejurarea exterioara are caracter imprevizibil;
c) rezultatul produs are caracter imprevizibil.
4. Participatia proprie la savarsirea unei infractiuni:
a) nu poate fi retinuta in concurs real cu participatia improprie la o infractiunea formala;
b) poate fi retinuta in concurs ideal cu participatia improprie la o infractiune materiala;
c) este posibila la pluralitatea constituita;
5. In cazul infractiunii omisive improprii, inactiunea se sanctioneaza:
a) numai daca este comisa cu intentie;
b) numai daca este savarsita cu intentie, cu exceptia situatiei in care legea prevede si sanctionarea faptei comise din culpa;
c) intotdeauna, indiferent de forma de vinovatie cu care a fost savarsita.
6. Pentru ca o persoana juridica sa raspunda penal este necesar ca:
a) persoana fizica care a savarsit infraciunea sa fie identificata;
b) infractiunea sa fie savarsita in realizarea obiectului de activitate al persoanei juridice;
c) infractiunea sa fie savarsita in numele persoanei juridice.
Raspunsuri corecte:
1. a) b) - eu stiam ca este irevocabila confiscarea speciala, deci cum poate avea efecte gratierea?
2. b) - inlatura imputabilitatea si atunci cand faptuitorul isi provoaca iresponsabilitatea?
3. a) b) - rezultatul produs nu are caracter imprevizibil?
4. c) - nu poate fi retinuta in concurs ideal cand instiga simulatan un major si un minor sa savarseasca 2 infractiuni separat?
5. b) - art 19 alin 3 spune altceva...
6. b) c) - este necesar? art 19 ind 1 foloseste "sau" "ori"..