avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
vultur1 a scris:

isis23 a scris:

Intrebare civil
Am intalnit o grila in Voineag, cum ca actiunea posesorie speciala, poate fi introdusa de posesorul de rea-credinta si impotriva adevaratului proprietar. Imi puteti da un exemplu ?

pai un posesor de rea credinta ar fi detentorul precar(dintr-un contract de locatiune de exemplu), care poate exercita o asemena actiune impotriva proprietarului cand a avut loc o tulburare sau deposedare prin violenta... unul dintre beneficiile actiunilor posesorii indiferent ca este generala sau speciala este ca pot fi exercitate chiar si impotriva proprietarului.

Vultur, locatarul nu poate exercita actiunea posesorie impotriva locatorului, ci doar daca proprietarul e un tert fata de contractul de locatiune.

Isis, ma gandesc la situatia unui posesor al unui teren, care stie ca titlul lui nu e valid, deci e de rea-credinta. Acesta poate intenta actiunea posesorie impotriva proprietarului care incerca sa-l deposedeze prin violenta. " Violenta nu are nicio justificare in drept. De aceea, chiar daca violenta a fost utilizata impotriva unui posesor de rea-credinta, prima masura care trebuie sa fie luata e aceea de restabilire a situatiei care a precedat exercitarea violentei."
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
Ice Hellene, utilizator
Ice Hellene a scris:

vultur1 a scris:

isis23 a scris:

Intrebare civil
Am intalnit o grila in Voineag, cum ca actiunea posesorie speciala, poate fi introdusa de posesorul de rea-credinta si impotriva adevaratului proprietar. Imi puteti da un exemplu ?

pai un posesor de rea credinta ar fi detentorul precar(dintr-un contract de locatiune de exemplu), care poate exercita o asemena actiune impotriva proprietarului cand a avut loc o tulburare sau deposedare prin violenta... unul dintre beneficiile actiunilor posesorii indiferent ca este generala sau speciala este ca pot fi exercitate chiar si impotriva proprietarului.

Vultur, locatarul nu poate exercita actiunea posesorie impotriva locatorului, ci doar daca proprietarul e un tert fata de contractul de locatiune.

Isis, ma gandesc la situatia unui posesor al unui teren, care stie ca titlul lui nu e valid, deci e de rea-credinta. Acesta poate intenta actiunea posesorie impotriva proprietarului care incerca sa-l deposedeze prin violenta. " Violenta nu are nicio justificare in drept. De aceea, chiar daca violenta a fost utilizata impotriva unui posesor de rea-credinta, prima masura care trebuie sa fie luata e aceea de restabilire a situatiei care a precedat exercitarea violentei."

Asa e Helene, la aceasta situatie ma gandeam si eu, insa doream o confirmare ca nu cumva sa raman cu vreo prostie in cap. Pentru ca daca esti proprietar, nu ai decat sa faci actiune in revendicare, dar nu sa folosesti violenta pentru deposedare. Iar la posesia de rea-credinta este suficient sa fii de buna credinta la momentul intrarii in posesie si ulterior sa afli ca titlul tau este viciat. Ceea ce diferentiaza clar de o detentie precara, unde detentorul intra in posesie ca stare de drept in baza unui titlu. Mersi:kissing:

isis23, utilizator
In cazul complicitatii la omor calificat savarsit asupra sotului sau rudei apropiate, complicele raspunde pt 174 sau 175 lit c? Am gasit o grila in care se zice ca va raspunde pt 174, desi mi se pare logic ca daca complicele cunostea relatia de rudenie intre autor si victima, sa raspunda pt 175 lit c.

Voi ce credeti?
xyzt a scris:

In cazul complicitatii la omor calificat savarsit asupra sotului sau rudei apropiate, complicele raspunde pt 174 sau 175 lit c? Am gasit o grila in care se zice ca va raspunde pt 174, desi mi se pare logic ca daca complicele cunostea relatia de rudenie intre autor si victima, sa raspunda pt 175 lit c.

Voi ce credeti?

Este o circumstanta personala. Nu se extinde asupra celorlalti participanti, in nicio situatie chiar daca era cunoscuta sau prevazuta de acestia. Cazul avocatului de la Brasov care si-a comandat moartea sotiei. Incadrarea lui juridica a fost pentru instigator la omor calificat c) iar a autorului fara c) desi acesta a stiut ca o omoara pe sotia instigatorului. Am studiat problema si am discutat speta la scoala cu profii mei, eu fiind din Brasov.

isis23, utilizator
Va rog sa imi spuneti daca M.U si-a modificat punctul de vedere cu privire la inlocuirea masurii obligarii de a nu parasi localitatea cu masura arestarii preventive in caz de incalcare cu rea-credinta a masurii aplicate sau a obligatiilor (art 145 al 3 prevede ca "va fi inlocuita"; in grila de admitere din 2007 e dat ca raspuns corect ca e obligatorie, iar M.U in editia din 2010 spune ca e facultativa aceasta inlocuire).
Cred ca v-am mai intrebat o data :">. Dar inca sunt nelamurita.

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)