isis23 a scris:
Nu stiu ce zice Sergiu Bogdan, iti dau link-ul cu instanta de la curtea de apel brasov, intr-o speta unde INSTIGATORUL era sotul victimei ( dealtminteri autorul nici nu avea cum sa fie tot sotul victimei ) si a fost retinuta agravanta "asupra sotiei" Deci nu se retine doar in sarcina autorului cand este sot/ruda cu victima ci si in sarcina instigatorului, tocmai pentru ca este o circumstanta personala. In acest caz in sarcina autorului nu a fost retinuta circumstanta, dealtfel si imposibil pentru ca victima nu era bigama
[ link extern ] **
Am retinut, vroiam sa va supun atentiei ca sunt si alte pareri asupra subiectului. (nu pt. admiterea la INM, acolo nu cred ca o sa se puna problema)
Citez> "Calitatea de sot sau cea de ruda apropiata, ca urmare a introducerii ei exprese in continutul omorului calificat reglementat de art. 175 lit. c C.pen., se transforma prin vointa legiuitorului dintr-o circumstanta personala subiectiva intr-o circumstanta personala de individualizare.
Relatia de rudenie se poate analiza si din perspectiva victimei. Si victima este ruda cu autorul, aceasta insemnand ca si victima trebuie sa aiba o calitate speciala. Atunci, calitatea speciala a subiectului pasiv (sotia sau ruda infractorului) se constituie ca o circumstanta reala, care se rasfrange asupra participantilor in masura in care au cunoscut sau prevazut aceasta circumstanta".(...)"Circumstantele personale de individualizare se rasfrang asupra participantilor in masura in care le-au cunoscut sau prevazut. De exemplu, cel care il ajuta pe X sa isi ucida sotia va fi complice la omorul calificat, prevazut de art. 175 lit. c, deoarece complicele stie ca participa la comiterea unui omor calificat(...)"