avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
adrianicet a scris:

xyzt a scris:

Doua grile dubioase la procedura penala:

1. Nerespectarea dispozitiilor privitoare la incompatibilitatea judecatorilor se sanctioneaza cu:
a) nulitatea absoluta
b) nulitatea relativa
c) inadmisibilitatea

Ei dau raspuns corect b), desi eu stiam ca e a), intrucat e vorba de compunerea completului. Cred ca e dat gresit raspunsul.
Si eu cred ca este corect a)

2. Este inadmisibila cererea de recuzare:
a) a unui judecator chemat sa decida asupra recuzarii
b) care priveste intregul complet fara indicarea concreta a cazului de incompatibilitate in care se afla fiecare judecator
c) a unui judecator care nu face parte din completul de judecata

Ei dau raspunsuri corecte a) si c), desi si b) mi se pare corect.
Este corect si b), poate grila e mai veche, inainte de modificarea din 2006 a reglementarilor referitoare la inadmisibilitate.. sau poate autorul face diferenta intre inadmisibila si nefondata

1. este corect b) nulitate relativa instituita cu privire la interesele unei persoane. Compunerea instantei si incompatibiliatatea sunt lucruri diferite.
2.b) este incorect, poate fi indicat gresit cazul de incompatibiliatate insa daca acesta exista cererea se va admite
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
Vasile Mihaela, Consilier juridic
m13d a scris:

adrianicet a scris:

xyzt a scris:

Doua grile dubioase la procedura penala:

1. Nerespectarea dispozitiilor privitoare la incompatibilitatea judecatorilor se sanctioneaza cu:
a) nulitatea absoluta
b) nulitatea relativa
c) inadmisibilitatea

Ei dau raspuns corect b), desi eu stiam ca e a), intrucat e vorba de compunerea completului. Cred ca e dat gresit raspunsul.
Si eu cred ca este corect a)

2. Este inadmisibila cererea de recuzare:
a) a unui judecator chemat sa decida asupra recuzarii
b) care priveste intregul complet fara indicarea concreta a cazului de incompatibilitate in care se afla fiecare judecator
c) a unui judecator care nu face parte din completul de judecata

Ei dau raspunsuri corecte a) si c), desi si b) mi se pare corect.
Este corect si b), poate grila e mai veche, inainte de modificarea din 2006 a reglementarilor referitoare la inadmisibilitate.. sau poate autorul face diferenta intre inadmisibila si nefondata

1. este corect b) nulitate relativa instituita cu privire la interesele unei persoane. Compunerea instantei si incompatibiliatatea sunt lucruri diferite.
2.b) este incorect, poate fi indicat gresit cazul de incompatibiliatate insa daca acesta exista cererea se va admite

la 1, din moment ce exceptia incompatibilitatii este o exceptie absoluta, cum poate fi sanctionata cu nulitatea relativa??? de vreme ce e vorba d eo norma imperativa, nu este sanctionata cu nulitatea absoluta???? intreb si eu...#-o

carmen0602, utilizator
Incompatibilitatea este o institutie care nu este subsumata notiunii de
compunere a instantei, aceasta din urma fiind o problemă ce priveste organizarea instantelor, pe când incompatibilitatea priveste procesul (penal sau civil) ca activitate judiciara. Considerandu-le institutii distincte, acestea au un regim sanctionator diferit: astfel, in cazul compunerii gresite a instantei, sanctiunea este nulitatea absoluta in conformitate cu art. 197 alin. (2), iar in cazul incompatibilitatii declarate de judecator sanctiunea este nulitatea relativa prevazuta de art. 197 alin. (1) şi (4).
m13d a scris:

Incompatibilitatea este o institutie care nu este subsumata notiunii de
compunere a instantei, aceasta din urma fiind o problemă ce priveste organizarea instantelor, pe când incompatibilitatea priveste procesul (penal sau civil) ca activitate judiciara. Considerandu-le institutii distincte, acestea au un regim sanctionator diferit: astfel, in cazul compunerii gresite a instantei, sanctiunea este nulitatea absoluta in conformitate cu art. 197 alin. (2), iar in cazul incompatibilitatii declarate de judecator sanctiunea este nulitatea relativa prevazuta de art. 197 alin. (1) şi (4).

eu stiu ca sunt institutii distincte. Nu contest acest lucru, dar pana in seara asta eram sigura ca incompatibiliatea este regementata de o norma cu caracter imperativ si atrage nulitatea absoluta.
La fel si compunerea/constituirea instantei= norme de organizare judiciara care sunt norme imperative=> nulitate absoluta.
,,,sau imi scapa ceva:(

carmen0602, utilizator
Incompatibilitatea tine de compunerea instantei. Compunere inseamna alcatuire cu nr legal de judecatori. Ori un judecator incompatibil este considerat a nu putea face parte din complet, deci completul nu e legal alcatuit.

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)