Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
X a chemat in judecata , in temeiul art. 1000 alin.3 C.civ., S.C. " Cornul abundentei" S.A .pentru ca parata sa fie obligata la plata unor despagubiri de 100.000.000 de lei, in calitate de comitent. .
Reclamantul arata ca unul dintre pilotii desemnati de societatea parata pentru lucrari de fertilizare si combatere a daunatorilor, in timpul unui zbor a depasit cu mult aria suprafetei de teren proprietatea paratei, si survoland livada apartinandu-i lui X a stropit cu substante daunatoare pentru pomii cultivati, distrugandu-i intreaga recolta .
Prin intampinare, parata opune exceptia lipsei calitatii sale procesuale pasive,aratand ca pilotul care a provocat daunele este in realitate prepusul unei unitati economice din Republica Moldova, proprietara de elicoptere, unitate cu care S.C. " Cornul abundentei" S.A a incheiat un contract de inchiriere a aparatelor de zbor , insotite de personalul specializat, pilotii .
Solutionati cererea introdusa de catre X.
Adriana* a scris:
xyzt a scris:
2 intrebari la procedura penala:
- clasarea poate fi dispusa prin rechizitoriu?
- in cazul in care organul de UP este sesizat prin denunt anonim, inceperea UP se dispune prin rezolutie. Este vreun articol special in acest sens sau se aplica textul general?
1. Doar prin ordonanta din ce am citit.
2. Denuntul anonim nu e un act propriu-zis de sesizare dar poate conduce la sesizarea din oficiu a organelor de urmarire. prin urmare, se aplica regulile de la inceperea UP.
O intrebare tot de DPP: Udroiu retine in cartea sa (editia I) la clasare doar urmatoarele cazuri: 10 a,b,d(cu exceptia elementului subiectiv), interventia amnistiei sau a prescriptiei. In cartea sa de grile are 2 grile din care am tras concluzia ca si pt 10 b' poate retine clasarea. Imi scapa mie ceva sau si-a modificat el parerea intre timp?
Si in editia a II-a a omis sa completeze cu cazul de la art 10 lit b' intr-un loc.. Modificarea este introdusa prin legea 202/2010 referitoare la art. 18 ind 1 alin 2.
Am si eu o intrebare: Fructele oricare ar fi ele civile, naturale si industriale nepercepute se restituie de catre posesorul de buna credinta sau nu.Eu stiu ca numai posesorul de rea credinta poate fi obligat la restituirea fructelor nepercepute.In Barsan dr reale principale pg 255 se spune ca: "Fructele civile chiar daca erau ajunse la scadenta in masura in care nu au fost efectiv incasate nu vor fi considerate ca sunt dobandite de catre posesorul de buna credinta, deci posesorul va trebui sa restituie propr.si toate fructele de orice fel nepercepute."???