Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Ice Hellene a scris:
X a chemat in judecata , in temeiul art. 1000 alin.3 C.civ., S.C. " Cornul abundentei" S.A .pentru ca parata sa fie obligata la plata unor despagubiri de 100.000.000 de lei, in calitate de comitent. .
Reclamantul arata ca unul dintre pilotii desemnati de societatea parata pentru lucrari de fertilizare si combatere a daunatorilor, in timpul unui zbor a depasit cu mult aria suprafetei de teren proprietatea paratei, si survoland livada apartinandu-i lui X a stropit cu substante daunatoare pentru pomii cultivati, distrugandu-i intreaga recolta .
Prin intampinare, parata opune exceptia lipsei calitatii sale procesuale pasive,aratand ca pilotul care a provocat daunele este in realitate prepusul unei unitati economice din Republica Moldova, proprietara de elicoptere, unitate cu care S.C. " Cornul abundentei" S.A a incheiat un contract de inchiriere a aparatelor de zbor , insotite de personalul specializat, pilotii .
Solutionati cererea introdusa de catre X.
Eu cred ca SC Cornul SA are calitate procesuala pasiva pentru ca, prin contractul de inchiriere incheiat cu firma din Rep. Moldova, a preluat aparatele de zbor impreuna si cu personalul care le deserveste. Bineinteles ca in privinta pilotilor nu s-a incheiat un contract de inchiriere, dar din cate am retinut din doctrina, in astfel de situatii, capacitatea de directie si de control asupra angajatului este preluata si exercitata de firma care beneficiaza si de utilajele inchiriate.
Intrebare civil
Donatiile indirecte pot fi revocate pentru ingratitudine, survenienta de copil si neindeplinirea sarcinii ?
Raspuns primit de la INM:
"Buna ziua,
In legatura cu tematica concursului de admitere la INM 2012:
- simulatia nu este mentionata expres;
- actul juridic civil se va invata potrivit dispozitiilor Codului civil din 2009;
- obligatiile se vor invata potrivit dispozitiilor Codului din 1864.
Simona Titeica"
xyzt a scris:
Raspuns primit de la INM:
"Buna ziua,
In legatura cu tematica concursului de admitere la INM 2012:
- simulatia nu este mentionata expres;
- actul juridic civil se va invata potrivit dispozitiilor Codului civil din 2009;
- obligatiile se vor invata potrivit dispozitiilor Codului din 1864.
Simona Titeica"
Deci, nu avem de invatat simulatia sau o invatam dupa codul vechi? Nu stiu ce ai intrebat exact, ca sa inteleg de ce zice ca nu e mentionata expres. :)