Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
xyzt a scris:
O intrebare la civil:
Posesorul de buna-credinta:
a) spre deosebire de uzufructuar, nu dobandeste proprietatea fructelor naturale, industriale si civile decat pe masura perceperii lor.
Varianta mi se pare corecta. Uzufructuarul dobandeste fructele naturale si industriale pe masura culegerii, iar cele civile pe masura perceperii, in timp ce pentru posesorul de buna-credinta distinctia dintre fructe nu prezinta importanta, el dobandind fructele pe masura perceperii.
Nu inteleg de ce nu e trecut ca si corect raspunsul asta. Help?
Da, asa am considerat-o si eu. Explicatia lor (neconvingatoare dupa opinia mea) era tocmai ca in cazul posesorului de buna-credinta nu se retine aceasta distinctie. Vezi la contestatia la barem, parca era dintr-un examen, nu?
Ice Hellene a scris:
xyzt a scris:
O intrebare la civil:
Posesorul de buna-credinta:
a) spre deosebire de uzufructuar, nu dobandeste proprietatea fructelor naturale, industriale si civile decat pe masura perceperii lor.
Varianta mi se pare corecta. Uzufructuarul dobandeste fructele naturale si industriale pe masura culegerii, iar cele civile pe masura perceperii, in timp ce pentru posesorul de buna-credinta distinctia dintre fructe nu prezinta importanta, el dobandind fructele pe masura perceperii.
Nu inteleg de ce nu e trecut ca si corect raspunsul asta. Help?
Da, asa am considerat-o si eu. Explicatia lor (neconvingatoare dupa opinia mea) era tocmai ca in cazul posesorului de buna-credinta nu se retine aceasta distinctie. Vezi la contestatia la barem, parca era dintr-un examen, nu?
Cred ca e o problema de topica si logica aici. Orice ai pune in loc de "spre deosebire de uzufructuar", afirmatia despre posesor este gresita datorita acelui "nu".
Am dat edit mai sus: poate ideea e ca in cazul fructelor civile, ambii le retin pe masura perceperii, deci nu exista diferenta in acest caz. Zic si eu.
Ice Hellene a scris:
Am dat edit mai sus: poate ideea e ca in cazul fructelor civile, ambii le retin pe masura perceperii, deci nu exista diferenta in acest caz. Zic si eu.
Am gasit solutia.
Uzufructuarul dobandeste fructele naturale si industriale pe masura perceperii, in timp ce cele civile se dobandesc zi de zi, pe timpul duratei uzufructului. Pe cand posesorul de buna-credinta dobandeste toate fructele pe masura perceperii.
Deci diferenta este la fructele civile: uzufructuarul le dobandeste zi de zi, fara sa fie nevoit sa le perceapa, in timp ce posesorul de b-c trebuie sa le perceapa, altfel el le restituie proprietarului.