Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
Am conceput si eu o mica grila de penal. Sper sa fie clara.
In data de 02.07.2012 numitul A.B. a lovit un politist aflat in exercitiul functiunii. La data de 03.07.2012, A.B. a fost retinut si arestat preventiv pentru durata maxima prevazuta de lege, pentru savarsirea infractiunii de ultraj. Astazi (13.07), avand in vedere probatoriul administrat in cauza, procurorul a schimbat incadrarea juridica a faptei in infractiunea de lovire sau alte violente, dupa care a procedat la prezentarea materialul de urmarire penala, in conditiile art. 257 C.p.p.
In speta:
a. Procurorul era obligat, mai intai, sa aduca la cunostinta noua incadrare juridica a faptei, dupa care sa procedeze la prezentarea materialului de urmarire penala;
b. Nu erau indeplinite conditiile prev. de art. 148 C.p.p. pentru a se putea lua masura arestarii preventive;
c. Dupa schimbarea incadrarii juridice, procurorul este obligat sa sesizeze instanta in vederea revocarii masurii arestarii preventive.
ionel_ududec a scris:
Am conceput si eu o mica grila de penal. Sper sa fie clara.
In data de 02.07.2012 numitul A.B. a lovit un politist aflat in exercitiul functiunii. La data de 03.07.2012, A.B. a fost retinut si arestat preventiv pentru durata maxima prevazuta de lege, pentru savarsirea infractiunii de ultraj. Astazi (13.07), avand in vedere probatoriul administrat in cauza, procurorul a schimbat incadrarea juridica a faptei in infractiunea de lovire sau alte violente, dupa care a procedat la prezentarea materialul de urmarire penala, in conditiile art. 257 C.p.p.
In speta:
a. Procurorul era obligat, mai intai, sa aduca la cunostinta noua incadrare juridica a faptei, dupa care sa procedeze la prezentarea materialului de urmarire penala;
b. Nu erau indeplinite conditiile prev. de art. 148 C.p.p. pentru a se putea lua masura arestarii preventive;
c. Dupa schimbarea incadrarii juridice, procurorul este obligat sa sesizeze instanta in vederea revocarii masurii arestarii preventive.
a) art. 253 c.p.p corect
c) art 139 alin 3.2 corect
la b) nu ma pot pronunta pentru ca nu se spune ce urmari a avut lovirile asupra politistului la data cand a fost ceruta arestarea preventiva avand in vedere ca la acea data incadrarea faptei era ultrajul. Iar la ultraj avem mai multe agravante de care depinde si pedeapsa prevazuta de lege, care trebuie potrivit art.148 sa fie mai mare de 4 ani
Revin cu completari. Din speta reiese ca nu a fost pusa in miscare actiunea penala ( pentru ca prezentarea materialului se face de catre procuror ) prin urmare arestarea preventiva expira pe data de 13.07 si nu mai era necesara sesizarea instantei pentru a fi dispusa revocarea. Desi nu imi este prea clar ce inseamna " azi 3.07 a fost retinut si arestat preventiv ".Prin urmare cred ca c) nu este corect pentru ca arestarea a expirat ( 10 zile )
In concluzie ar fi numai a) corect