Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
inteleg ca intrebarea se refera la actiunea in revendicare, nu la uzucapiune. asadar cel ce o formuleaza este proprietarul neposesor impotriva posesorului neproprietar.
paratul ii opune reclamantului un titlu care constata uzucapiunea impotriva altcuiva (orice alt tert, nerelevant ca este primarie si locul unde se afla) -
reclamantul nostru este tert fata de litigiul precedent/titlul invocat, ceea ce inseamna ca nu ii este opozabila uzucapiunea constatata impotriva primariei, in cazul de fata.
asadar reclamantul nu pierde neaparat daca paratul ii opune un titlu prin care se constata uzucapiunea invocata fata de un tert,
eu asa am inteles-o
(un ex. ar fi, dar nu stiu daca e bun - primaria a vandut imobilul reclamantului, care nu l-a ocupat pt ca a plecat prin lume, sa zicem. in aceeasi perioada, paratul devine posesor al imobilului si il stapaneste 10 ani. sa spunem ca primul proprietar nu si-a inscris dreptul pt opozabilitate, primaria a uitat de contract iar paratul invoca uzucapiunea impotriva primariei si castiga. la 5 ani distanta vine si reclamantul nostru si ii opune titlul paratului care spune ca are titlu ce constata uzucapiunea. practic ai doua titluri la momentul judecatii si nu avem informatii cu privire la inscrierea lor pt a stii cum se compara si cine va pierde in mod cert)
de unde e grila?
ma gandeam la uzucapiunea ca fapt juridic daca vrei, ca mod originar de dobandire a proprietatii. in speta nu opui practic uzucapiunea ci un titlu - probabil o hotarare judecatoreasca - prin care se constata uzucapiunea.
nu stiu daca am inteles eu corect -