Când cotele de TVA se schimbă peste noapte... cum supraviețuim fără să greșim? Sesiune aplicată alături de Delia Cataramă. Vezi agenda și participă →
Poate pare o intrebare stupida, dar vreau sa fiu sigur: cand incep sa se execute masurile de siguranta?
Din ce am inteles eu e asa:
- obligarea la tratament medical se executa de indata, chiar si pe parcursul UP sau al judecatii si chiar dupa executarea pedepsei principale, daca nu s-a insanatosit
- internarea medicala se executa de indata, poate fi executata chiar si in UP sau judecata si chiar dupa executarea pedepsei principale, daca nu s-a insanatosit
- interzicerea unei functii sau profesii se executa de indata, chiar si dupa exec pedepsei
- interzicerea de a se afla intr-o anumita localitate - la fel
- expulzarea - dupa executarea pedepsei inchisorii sau de indata, la amenda
- confiscarea - si in timpul procesului?
- interzicerea de a se afla in locuinta familiei - dupa executarea inchisorii
- confiscarea extinsa - si in timpul procesului?
Intrebare de la promovarea in functie de executie 2011:
Inculpatul B a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infractiunii prevăzute de art. 208 alin. 1 C.pen., declaratia mincinoasă dată de martorul A în favoarea sa nefiind luată în considerare la adoptarea solutiei. În fata instanei de recurs învestită cu solutionarea recursului declarat de inculpatul B, martorul A şi-a retras declaratia mincinoasă făcută în faza de urmărire penală.
Martorul mincinos A a fost inculpat şi trimis în judecată pentru săvârşirea infractiunii prevăzute de art. 260 alin. 1 C. pen., instanta de fond dispunând condamnarea acestuia la o pedeapsă de 1 an închisoare.
Solutia instantei este:
a.legală, fiind întrunite elementele constitutive ale infractiunii;
b.nelegală, întrucât trebuia aplicată cauza de nepedepsire;
c.nelegală, întrucât trebuia aplicată cauza de reducere a pedepsei.
Raspunsul lor este B)
De ce nu este corect C) in conditiile in care isi retrage declaratia in recurs, adica s-a pronuntat deja o hotarare.
Nu inteleg alin. (8) la confiscarea extinsa: "Confiscarea nu poate depasi valoarea bunurilor dobandite in perioada prevazuta la alin. 2, care excedeaza nivelul veniturilor licite ale persoanei condamnate."
Adica se confisca doar diferenta dintre veniturile licite si veniturile ilicite?
Eu asta inteleg.