avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
ioana.dark a scris:

Stii de ce am intrebat..A fost o grila data in 2009 la admitere INM si una din variantele luate ca si corecte suna asa:"Instanta de executare va fixa suma datorata statului cu titlu de amenda civila doar la cererea reprezentantului acesteia, formulata in termen legal". Eu nu gasesc aceasta formulare undeva in cod, la executarea oblig de a face/nu face.

E vorba de grila 43 G1 de la INM 2009. Dar la raspunsuri corecte e doar a), nu si b), cred ca te-ai uitat tu gresit.

Vezi art. 580^3(2) CPC

Codul zice ca instanta fixeaza suma la cererea creditorului. Deci nu DOAR la cererea reprezentantului statului, asa cum sustine grila respectiva. De asta raspunsul respectiv nu este corect.
Da, ai dreptate! M-am lamurit.
1. In cazul in care, dupa indepartarea inculpatului din sala din cauza comportamentului inadecvat al acestuia, instanta a luat act de retragerea plangerii prealabile de catre partea vatamata dispunand incetarea procesului penal:
a) sentinta pronuntata este legala si temeinica
b) incheierea dispusa este nelegala
c) hotararea instantei este nelegala

Raspuns dat corect - c). Sa inteleg ca hotararea este nelegala pt ca "presedintele ii aduce la cunostinta actele esentiale efectuate in lipsa si ii citeste declaratiile celor ascultati"? Aici nevorbindu-se despre aducerea la cunostinta a retragerii pp, inseamna ca hotararea pronuntata este nelegala. Acesta ar fi motivul?

2. Instanta se pronunta asupra legalitatii actului de sesizare, in temeiul art. 300 CPP:
a) numai prin incheiere
b) numai prin sentinta
c) intotdeauna in sedinta publica

Raspuns dat corect - c). De ce nu e si b)? Eu stiam ca instanta se pronunta prin sentinta supusa recursului conform art. 332(4) CPP.
De asemenea, daca cauza este una care se judeca in camera de consiliu/sedinta nepublica, pronuntarea asupra actului de sesizare se face in sedinta publica?

3. Daca inculpatul sufera de o boala grava ce este de natura a conduce la retinerea iresponsabilitatii acestuia, instanta:
a) poate suspenda judecarea cauzei
b) va dispune achitarea inculpatului
c) trebuie sa dispuna luarea masurii obligarii la tratament medical.

Raspunsuri corecte - a), b). Dar b) nu este corect intotdeauna. Cand starea de iresponsabilitate nu exista la mom savarsirii faptei, nu se va dispune achitarea.

4. Inculpatul care a recunoscut integral acuzatiile formulate de procuror si a insusit probele din cursul UP fiind astfel condamnat la pedeapsa inchisorii de 3 ani pt infr de furt calificat (hot ramasa def la 1 noiembrie 2010):
a) nu poate solicita pe 3 ianuarie 2012 reducerea pedepsei prin aplicarea legii penale mai favorabile invocand disp art. 320^1 CPP
b) poate invoca pe 3 ianuarie 2012 disp art. 320^1 CPP pe calea revizuirii, in cond art. 408^2 CPP
c) poate invoca pe 3 ianuarie 2012 disp art. 320^1 CPP pe calea contestatiei la executare

Raspuns corect - a). De ce?

5. Daca inculpatul solicita ca judecata sa se desfasoare in cond art 320^1 CPP:
a) instanta nu poate administra nicio proba
b) procurorul poate propune probe in circumstantiere
c) avocatul inculpatului poate pune concluzii in dezbateri, in sensul achitarii clientului sau pt lipsa de pericol social al faptei

Raspuns corect - b), c). Dar la b) eu stiam ca doar inculpatul poate propune proba inscrisurilor in circumstantiere.

Help?
1. In cazul in care, dupa indepartarea inculpatului din sala din cauza comportamentului inadecvat al acestuia, instanta a luat act de retragerea plangerii prealabile de catre partea vatamata dispunand incetarea procesului penal:
a) sentinta pronuntata este legala si temeinica
b) incheierea dispusa este nelegala
c) hotararea instantei este nelegala

Raspuns dat corect - c). Sa inteleg ca hotararea este nelegala pt ca "presedintele ii aduce la cunostinta actele esentiale efectuate in lipsa si ii citeste declaratiile celor ascultati"? Aici nevorbindu-se despre aducerea la cunostinta a retragerii pp, inseamna ca hotararea pronuntata este nelegala. Acesta ar fi motivul?
Si probabil pentru ca i-a incalcat dreptul de a cere continuarea procesului

2. Instanta se pronunta asupra legalitatii actului de sesizare, in temeiul art. 300 CPP:
a) numai prin incheiere
b) numai prin sentinta
c) intotdeauna in sedinta publica

Raspuns dat corect - c). De ce nu e si b)? Eu stiam ca instanta se pronunta prin sentinta supusa recursului conform art. 332(4) CPP.
De asemenea, daca cauza este una care se judeca in camera de consiliu/sedinta nepublica, pronuntarea asupra actului de sesizare se face in sedinta publica?
Incheiere daca o respinge si sentinta daca o admite (desesizare) daca imi amintesc bine..

4. Inculpatul care a recunoscut integral acuzatiile formulate de procuror si a insusit probele din cursul UP fiind astfel condamnat la pedeapsa inchisorii de 3 ani pt infr de furt calificat (hot ramasa def la 1 noiembrie 2010):
a) nu poate solicita pe 3 ianuarie 2012 reducerea pedepsei prin aplicarea legii penale mai favorabile invocand disp art. 320^1 CPP
b) poate invoca pe 3 ianuarie 2012 disp art. 320^1 CPP pe calea revizuirii, in cond art. 408^2 CPP
c) poate invoca pe 3 ianuarie 2012 disp art. 320^1 CPP pe calea contestatiei la executare

Raspuns corect - a). De ce?
Pentru ca nu este o lege penala mai favorabila, ci o cauza de reducere a pedepsei

5. Daca inculpatul solicita ca judecata sa se desfasoare in cond art 320^1 CPP:
a) instanta nu poate administra nicio proba
b) procurorul poate propune probe in circumstantiere
c) avocatul inculpatului poate pune concluzii in dezbateri, in sensul achitarii clientului sau pt lipsa de pericol social al faptei

Raspuns corect - b), c). Dar la b) eu stiam ca doar inculpatul poate propune proba inscrisurilor in circumstantiere.
Probabil egalitatea armelor..

va rog sa mi explicati cum adica va rog sa reformulati " Se considera ca a acceptat mostenirea succesibilul care a renuntat la aceasta - cu titlu gratuit in favoarea unui anumit mostenitor si cu titlu oneros ,cum adica se considera ca a acceptat succesibilul care a renunta?????
2/ ce inseamna examen redactional??sau cu redactional?
3 ce inseamna pendinte conditione????
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2012
sbdcl, utilizator

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)