saandyf a scris:
isis23 a scris:
saandyf a scris:
carmen0602 a scris:
In ceea ce priveste simulatia, eu nu am inteles efectele simulatiei in rap. dintre terti. Cand sunt preferati cei care isi intemeiaza pretentiile pe actul public si cand cei pe actul secret??. oricat citesc cele 2 art. nu pot sa imi dau exemple :(
Voi cum le-ati retinut?????
Pai, dupa NCC sunt doua ipoteze,ambele vizand situatia in care prin actul public s a instrainat in mod fictiv un lucru.
Eu am inteles asa: daca exista conflict intre creditorii partilor simulatiei, se prefera creditorii care se intemeiaza pe contractul secret.
Daca exista conflict intre cel care a dobandit lucru cu buna credinta (crezand ca incheie actul cu adevaratul proprietar de exemplu) si creditorii celui care a instrainat bunul, se prefera dobanditorul de buna credinta, dandu se astfel efect bunei credinte si va produce efect contractul public (chiar daca nu exprima vointa reala).
In concursul intre creditorii partilor vor fi preferati creditorii instrainatorului aparent care au o creanta anterioara incheierii actului PUBLIC fictiv ( nu cel secret )
Tertii pot opune DOAR partilor existenta actului SECRET atunci cand le profita
Si o alta situatie este a dobanditorului de buna credinta sau a creditorului de buna credinta care si-a notat cu buna credinta urmarirea silita in cartea funciara, avand la baza actul public fictiv
Eu cam asa le-am inteles
art 1291 alin 2 NCC zice asa "daca exista conflict intre creditorii instrainatorului aparent si creditorii dobanditorului aparent, sunt preferati cei dintai, in cazul in care creanta lor este anterioara contractului SECRET". Nu e invers decat cum ai zis tu?
Vroiam sa spun ca in concursul dintre creditorii partilor, se are ca reper contractul public ( instrainator aparent si dobanditor aparent ) dar raportat la momentul cand a fost dobandita creanta ( inainte de incheierea contractului secret ). Adica se invoca contractul public si nu secret asa cum s-a spus. Dar se verifica cand s-a nascut creanta raportat la momentul incheierii actului secret, despre care tertii, de regula, nu au la cunostinta