avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoarele si ce poate pati romanul corect ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoarele si ce poate pati romanul corect ...

Buna Ziua,
Locuiesc intr-un bloc in care toate apartamentele sunt proprietate personala. In urma cu 5 ani s-au montat repartitoare de caldura pe toate caloriferele, mai putin cele de pe casa scarii. Citirea repartitoarelor se poate face numai daca ai acces in apartament. Firma care a montat repartitoarele, are un salariat care se prezinta lunar pentru citirea acestora, la o data anuntata cu cel putin 7 zile inainte. In sezonul de iarna 2007/2008 inainte de a se furniza agent termic, s-au readus repartitoarele la zero, insa pe parcursul sezonului, s-a impamantenit obiceiul la tot mai multi locatari, de a nu se permite accesul reprezentantului firmei in apartament pentru citire si doar i se comunica citirea (corecta sau nu) de catre locatar , sau de catre un vecin . La sfarsitul sezonului nu s-a facut o citire in comisie cum ar fi fost normal (asa zic eu)
Eu am in acest bloc un apartament cu trei camere si in conditiile in care intre orele 6.30-17.30 caloriferele au fost inchise (pe pozitia de inghet) iar in intervalul 17.30-6.30 robinetele erau deschise (pe pozitia 3 economic) numai la 3 calorifere din 5 (sufragerie, dormitor si baie) am avut cheltuieli lunare doar cu incalzirea intre 280-390 RON lunar (cea mai mare suma sau printre primele 3 din bloc). Daca repartizarea cheltuielilor s-ar fi facut pe pausal, as fi platit in jur de 160-230 RON (stiu asta, intrucat am facut o simulare de calcul, pe programul utilizat de administrator la defalcarea cheltuielilor cu incalzirea inainte de montarea repartitoarelor de caldura).
In vara aceasta s-a propus inlocuirea actualelor repartitoare cu repatitoare care pot fi citite electronic fara accesul in apartament si care detecteaza frauda ( mutarea acestora sau demontarea lor) dar majoritatea locatarilor nu au fost de accord si in concluzie vom ramane cu cele vechi. Ma gandesc cu groaza la sezonul de iarna 2008/2009 cand probabil voi plati la fel de mult sau chiar mai mult si voi avea si frig in casa.
Va intreb: pot refuza pur si simplu defalcarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor si astfel pentru apartamentul meu sa se faca calculul pausal? Este acest lucru un delict, o contraventie (nu stiu cum sa-i spun)?Eu sunt convinsa ca in acest caz voi plati mai putin. Pot incheia un act aditional cu firma care face defalcalea cheltuielilor in acest sens? (Spun cu firma, fiindca nu administratia a facut contract de defalcare a cheltuielilor de incalzire, ci fiecare locatar in parte)
Daca nu se poate acest lucru ce iesire am din situatia aceasta? Cum pot actiona sa determin inlocuirea repartitoarelor?
Multumesc anticipat tuturor celor care ma vor ajuta sa gasesc o solutie convenabila.
Cel mai recent răspuns: adm. , utilizator 16:26, 10 Octombrie 2008
Pentru adm.....coeficientul de evaluare este legat de tipul de calorifer, de lungimea acestuia. Pentru faptul ca un ap. se afla la et 8 (ultimul) sau are o camera pe colt sau e la parter se aplica un coef de amplasare. Sunt doi coeficienti absolut diferiti. Si ca sa ma refer la exemplul Dv. pe o scara, pe acelasi tronson, cu apartamente identice, dar cu tipuri de calorifer diferite (oamenii si le-au mai schimbat intre timp, punandu-si de otel sau de aluminiu sau poate ca lungimea caloriferelor este diferita) si toti locatarii fixeaza robinetul la toate caloriferele la 3.....uf!!!!!....plata va fi foarte diferita. Las' ca se aplica si bonusul de cateva procente celor de la parter si ultimul etaj. In legatura cu coef de evaluare va puteti lamuri daca luati fisele de la apartamente diferite si urmariti unde este specificat acelasi coef. Rugati locatarii sa va lase sa va uitati la caloriferele lor si va veti lamuri singur......sau intrebati la o firma care calculeaza caldura si va vor explica ...poate.
Multumesc pt. comentariile expuse, privind problema repartitoarelor ,am discutat si para discutat si cu alte persoane si in afara forumului, nu am gasit un raspuns clar. In momentul cand am exprimat situatia cu mentinerea repartitoarelor la un anumit nr. tot timpul , m-am gandit ca nu se mai consuma gaze pentru incalzire si atunci dispare si igrasia din ap.( cel putin asta este parerea mea, nu neaparat trebuie sa fie si corecta). Am confruntat fisele de la doua firme de repartitoare pentru acelas tip de apartamente, diferentele sunt uluitoare. Am ajuns la concluzia ca nu toti proprietarii sunt multumiti, uni chiar sunt foarte indiferenti si isi aduc aminte ca au repartitoare spre sfarsitul iernii cand ceilalti proprietarii care au tocat la cap adm. toata iarna sau mai potolit.
Va multumesc inca o data pentru comentariile d-voastra!!
1. Coeficientul de evaluare are inglobat coeficientul de putere al caloriferului si coeficientul de cuplaj (altfel spus capacitatea de transfer termic de la calorifer la repartitor). Coeficientul de cuplaj este diferit pentru diferitele tipuri de repartitoare. De aceea este obligatoriu ca intr-un condominu sa se monteze acelasi tip de repartitor. Apoi, chiar si coeficientul de putere poate sa difere de la o firma la alta, in functie de ordinul de marime la care se doreste sa se faca calculul, dar intotdeauna va fi o proportionalitate. Ex: Firma 1: un calorifer fonta cu 5 elementi are coef de putere 0,5, iar cu 10 elementi are coef de putere 1. Firma 2: un calorifer fonta cu 5 elementi are coef de putere 5, iar cu 10 elementi are coef de putere 10.
2. "DACA toate ap. de pe o scara ar avea repartitoarele date la o anumita cifra de exemplu 3 si ar fi lasate asa indiferent daca proprietarul sau proprietarii locuiesc sau nu in apartament sau daca este o temperatura de -5 sau -10 grade afara, consider eu ca atunci proprietarii apartamentelor vor plati consumul aproximativ la fel"
Intotdeauna se plateste consumul la fel atata timp cat gigacaloria costa la fel pentru toata lumea. Poate ai vrut sa spui ca vor plati aproximativ acelasi consum. Pentru asta ar mai fi cateva conditii:
a) puterea totala a caloriferelor sa fie aceeasi pentru toate apartamentele
b) pierderile de energie cauzate de izolarea apartamentelor si deschiderea geamurilor, usilor sa fie aceleasi pentru toate apartamentele. Nu includem aici consumurile diferite cauzate de amplasari diferite a camerelor - parter, colt, ultimul etaj, nord, deoarece pentru acestea intervin factorii de amplasare (care si ei au totusi un anumit grad de aproximare).:
Si inca ceva. Daca robinetele (nu repartitoarele), ar fi reglate pe pozitia 3, ar insemna ca la aceeasi temperatura sa se inchida sau sa se deschida. Ar trebui sa vorbim deci de curenti de aer ...
Cu intarziere va multumesc pt.raspuns. Deci nici varaianta cu tinerea robinetelor pe o cifra constanta pt.toate ap. nu este o solutie.Am dat acest ex. pentru ca in bl.de care am amintit din 5 ap. de pe o coloana la sufr.numai 2 ap. a dat drumul la caldura la parter si et.4, pt.dormit. cu supraf. cea mai mare a dat drumul la caldura numai un ap.la et.3 si unul la 4,iar pt.dormit.cel mic numai ap. de la et 2 iar pt bucatarii s-a dat drumu la caldura numai atunci cand s-a facut aerisirea.
In aceasta situatie cele 5 ap. sunte foarte nemultumite deoarece spun ca au facut frigul si au platit foarte mult ( aproxim. 150.00 RON de ap. numai la caldura dar nu in fiecare luna, cu citiri cu tot). De mentionat ca cea mai mare valoare a intretineri in luna de iarna cea mai friguroasa a fost de 385.00 RON la ap.cu 4 cam. si 4 pers adulte.
De aici a venit ideea mea . De asemenea trebuie sa spun ca valoarea cea mai mare a fost la gaze , a fost de 15.80 RON de persoana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul factura caldura addrienne90 addrienne90 Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am ... (vezi toată discuția)
Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)
Un calorifer in plus la plata andreistan andreistan In blocul nostru s-au mutat de 2 ani o familie in un apartament de 2 camere. Cand au cumparat [b]apartamentul acesta avea 4 calorifere cu 4 ... (vezi toată discuția)