avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoarele si ce poate pati romanul corect ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoarele si ce poate pati romanul corect ...

Buna Ziua,
Locuiesc intr-un bloc in care toate apartamentele sunt proprietate personala. In urma cu 5 ani s-au montat repartitoare de caldura pe toate caloriferele, mai putin cele de pe casa scarii. Citirea repartitoarelor se poate face numai daca ai acces in apartament. Firma care a montat repartitoarele, are un salariat care se prezinta lunar pentru citirea acestora, la o data anuntata cu cel putin 7 zile inainte. In sezonul de iarna 2007/2008 inainte de a se furniza agent termic, s-au readus repartitoarele la zero, insa pe parcursul sezonului, s-a impamantenit obiceiul la tot mai multi locatari, de a nu se permite accesul reprezentantului firmei in apartament pentru citire si doar i se comunica citirea (corecta sau nu) de catre locatar , sau de catre un vecin . La sfarsitul sezonului nu s-a facut o citire in comisie cum ar fi fost normal (asa zic eu)
Eu am in acest bloc un apartament cu trei camere si in conditiile in care intre orele 6.30-17.30 caloriferele au fost inchise (pe pozitia de inghet) iar in intervalul 17.30-6.30 robinetele erau deschise (pe pozitia 3 economic) numai la 3 calorifere din 5 (sufragerie, dormitor si baie) am avut cheltuieli lunare doar cu incalzirea intre 280-390 RON lunar (cea mai mare suma sau printre primele 3 din bloc). Daca repartizarea cheltuielilor s-ar fi facut pe pausal, as fi platit in jur de 160-230 RON (stiu asta, intrucat am facut o simulare de calcul, pe programul utilizat de administrator la defalcarea cheltuielilor cu incalzirea inainte de montarea repartitoarelor de caldura).
In vara aceasta s-a propus inlocuirea actualelor repartitoare cu repatitoare care pot fi citite electronic fara accesul in apartament si care detecteaza frauda ( mutarea acestora sau demontarea lor) dar majoritatea locatarilor nu au fost de accord si in concluzie vom ramane cu cele vechi. Ma gandesc cu groaza la sezonul de iarna 2008/2009 cand probabil voi plati la fel de mult sau chiar mai mult si voi avea si frig in casa.
Va intreb: pot refuza pur si simplu defalcarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor si astfel pentru apartamentul meu sa se faca calculul pausal? Este acest lucru un delict, o contraventie (nu stiu cum sa-i spun)?Eu sunt convinsa ca in acest caz voi plati mai putin. Pot incheia un act aditional cu firma care face defalcalea cheltuielilor in acest sens? (Spun cu firma, fiindca nu administratia a facut contract de defalcare a cheltuielilor de incalzire, ci fiecare locatar in parte)
Daca nu se poate acest lucru ce iesire am din situatia aceasta? Cum pot actiona sa determin inlocuirea repartitoarelor?
Multumesc anticipat tuturor celor care ma vor ajuta sa gasesc o solutie convenabila.
Cel mai recent răspuns: adm. , utilizator 16:26, 10 Octombrie 2008
Din pacate pentru Cecilia trebuie sa spun ca este in eroare.
Dar nu voi mai insista sa o lamuresc ce si cum cu repartitoarele. Multa lume condamna acest mod de a masura si plati caldura. E mai usor sa crezi despre cineva ca te fura decat sa intelegi ce se intampla in realitate. In fine....Eu una stiu ca am platit mai putin la caldura de cand am repartitoare si acest mai putin a fost destul de substantial, practic mi-am amortizat costul repartitoarelor. Ce va fi de-acum incolo, vom mai vedea.
Oricum ar fi, odata puse la un bloc, daca cineva doreste sa revina la calculul pausal, fie personal, fie convinge tot blocul de acest lucru si trec la fapte va ajunge la o concluzie amarnica: ca era mai bine cu repartitoare.....mai ales ca pretul Gcal nu sta pe loc.:)
cecilia..verifica si vezi daca cele..20..30 procente sunt impartite si la cei cu centrala.Este posibil sa plateste mai mult ca cei de pe coloana ta,deoarece multe firme calculeaza cu 20-30 mai putin la proprietarii care locuiesc la parter ,4 sau au pile la firma,iar tu platesti diferenta asta singura.
musac a scris:

cecilia..verifica si vezi daca cele..20..30 procente sunt impartite si la cei cu centrala.Este posibil sa plateste mai mult ca cei de pe coloana ta,deoarece multe firme calculeaza cu 20-30 mai putin la proprietarii care locuiesc la parter ,4 sau au pile la firma,iar tu platesti diferenta asta singura.

Daca peroanele...."au pile la firma" si le pune mai putin la consum, diferenta nu i se pune Ceciliei in cont, ca e ea mai breaza, ci mareste suma pentru partile comune, deci Ceciliei i-ar reveni o catime din furtul pe baza de pile. :).
cunoaste ti cumva ...modalitatea de calcul a firmei?eu nu am reusit,desi am tangenta cu 2 firme...care motiveaza ca toate datele sunt ..in alta localitate.
Iar in sfatul meu ,ma refeream la faptul ca multe firme nu tin cont de...spatiul comun.
Cei cu centrale nu platesc nimic,iar cei racordati la CET,de la etajele inferioare platesc cu 20 % mai mult,diferenta scazuta de la ap de la parter si ultimul etaj.
Si chiar daca faci economie,tot platesti sume mari,daca cei de la 4 consuma mult.Inca nu am reusit sa rezolv problema asta..Si furtul bazat pe pile este mare..tinand cont ca impartirea se face la un nr tot mai redus..
Am rapuns in mai multe randuri la acest subiect. Daca aveti rabdare si timp puteti reciti acele raspunsuri. Si DA, cunosc modul de calcul al repartitoarelor indiferent de sursa de caldura si indiferent daca au toti sau numai o parte repartitoare.

Alte discuții în legătură

Calcul factura caldura addrienne90 addrienne90 Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am ... (vezi toată discuția)
Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)
Un calorifer in plus la plata andreistan andreistan In blocul nostru s-au mutat de 2 ani o familie in un apartament de 2 camere. Cand au cumparat [b]apartamentul acesta avea 4 calorifere cu 4 ... (vezi toată discuția)