avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoarele si ce poate pati romanul corect ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoarele si ce poate pati romanul corect ...

Buna Ziua,
Locuiesc intr-un bloc in care toate apartamentele sunt proprietate personala. In urma cu 5 ani s-au montat repartitoare de caldura pe toate caloriferele, mai putin cele de pe casa scarii. Citirea repartitoarelor se poate face numai daca ai acces in apartament. Firma care a montat repartitoarele, are un salariat care se prezinta lunar pentru citirea acestora, la o data anuntata cu cel putin 7 zile inainte. In sezonul de iarna 2007/2008 inainte de a se furniza agent termic, s-au readus repartitoarele la zero, insa pe parcursul sezonului, s-a impamantenit obiceiul la tot mai multi locatari, de a nu se permite accesul reprezentantului firmei in apartament pentru citire si doar i se comunica citirea (corecta sau nu) de catre locatar , sau de catre un vecin . La sfarsitul sezonului nu s-a facut o citire in comisie cum ar fi fost normal (asa zic eu)
Eu am in acest bloc un apartament cu trei camere si in conditiile in care intre orele 6.30-17.30 caloriferele au fost inchise (pe pozitia de inghet) iar in intervalul 17.30-6.30 robinetele erau deschise (pe pozitia 3 economic) numai la 3 calorifere din 5 (sufragerie, dormitor si baie) am avut cheltuieli lunare doar cu incalzirea intre 280-390 RON lunar (cea mai mare suma sau printre primele 3 din bloc). Daca repartizarea cheltuielilor s-ar fi facut pe pausal, as fi platit in jur de 160-230 RON (stiu asta, intrucat am facut o simulare de calcul, pe programul utilizat de administrator la defalcarea cheltuielilor cu incalzirea inainte de montarea repartitoarelor de caldura).
In vara aceasta s-a propus inlocuirea actualelor repartitoare cu repatitoare care pot fi citite electronic fara accesul in apartament si care detecteaza frauda ( mutarea acestora sau demontarea lor) dar majoritatea locatarilor nu au fost de accord si in concluzie vom ramane cu cele vechi. Ma gandesc cu groaza la sezonul de iarna 2008/2009 cand probabil voi plati la fel de mult sau chiar mai mult si voi avea si frig in casa.
Va intreb: pot refuza pur si simplu defalcarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor si astfel pentru apartamentul meu sa se faca calculul pausal? Este acest lucru un delict, o contraventie (nu stiu cum sa-i spun)?Eu sunt convinsa ca in acest caz voi plati mai putin. Pot incheia un act aditional cu firma care face defalcalea cheltuielilor in acest sens? (Spun cu firma, fiindca nu administratia a facut contract de defalcare a cheltuielilor de incalzire, ci fiecare locatar in parte)
Daca nu se poate acest lucru ce iesire am din situatia aceasta? Cum pot actiona sa determin inlocuirea repartitoarelor?
Multumesc anticipat tuturor celor care ma vor ajuta sa gasesc o solutie convenabila.
Cel mai recent răspuns: adm. , utilizator 16:26, 10 Octombrie 2008
Daca toti locatarii au montat acele faimoase repartitoare,nu cred! Oricum, a fost o mare pacaleala!
Bine, inteleg ca sunteti "toba de calcule":) si ca vi s-au aratat 3 modalitati de plata care au intre ele asemenea diferente. Este de neinteles acest lucru, dar daca Dv. spuneti eu iau de buna afirmatiile Dv.
Sunt de parere ca puteti trece cu totii inapoi la calculul de dinainte (pausal). Dar cu totii, d-na Cecilia.
Bine, inteleg ca sunteti "toba de calcule":) si ca vi s-au aratat 3 modalitati de plata care au intre ele asemenea diferente. Este de neinteles acest lucru, dar daca Dv. spuneti eu iau de buna afirmatiile Dv.
Sunt de parere ca puteti trece cu totii inapoi la calculul de dinainte (pausal). Dar cu totii, d-na Cecilia.

De unde se sterge repetarea unui mesaj (eroare de tastare!!!!!!)??????
Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2008
elga50, moderator
cecilia11 a scris:

...fiindca daca e asa cum gadesc eu adica:
- 20 % din factura - spatii comune
- calcul pausal ptr apartamentul meu (toate apartamentele fiind dotate cu repartitoare) din restul de 80% din factura
- (80% din factura - calcul pausal) restul apartamentelor in functie de algoritm.
Daca ar fi asa...cu siguranta as plati mai putin, fara sa fac nici un pic de economie. Adica cu termostatele deschise la maxim.
Logic asta ar fi calculul.

Logica Dv. o fi asta, dar ganditi-va la un lucru marunt. Factura pe care o primiti intr-o luna normala in care toata lumea stie ca va plati conform cu ce arata repartitoarele, caz in care isi inchid o parte din calorifere este cu mult mai mica in valoarea ei totala decat in cazul in care toata lumea ar lasa caloriferele la maxim deschise, pe toate si toata ziua. Mai simplu spus impartiti suma de 100 la 20 in caz de economie (cu repartitoare) fata de 200 impartit la 20 in caz de "fara repartitoare". Sunt cifre scrise pentru a va lamuri in legatura cu logica :)
elga50, esti pe metereze! Cecilia11 isi face calcule permanent, poate nu are cum altfel sa-si umple timpul liber, decat facand calcule!

Alte discuții în legătură

Calcul factura caldura addrienne90 addrienne90 Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am ... (vezi toată discuția)
Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)
Un calorifer in plus la plata andreistan andreistan In blocul nostru s-au mutat de 2 ani o familie in un apartament de 2 camere. Cand au cumparat [b]apartamentul acesta avea 4 calorifere cu 4 ... (vezi toată discuția)