avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA este sau nu achizitie intracomunitara
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

este sau nu achizitie intracomunitara

buna ziua
va rog sa ma ajutati cu un raspunsla intrebarea:
daca platesc o publicitate pe google si primesc factura de la "Google Ireland Ltd", in inregistrarea ei contabilitate este o prestare de servicii intracomunitara ce trebuie declarata in "declaratia 390"?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 17:31, 26 Septembrie 2011
Pana in pragul de 10.000 EUR poate ramane "nedeclarat", deci poate fi tratat ca o persoana fizica. Plateste TVA in tara furnizorului, fara obligatii in tara beneficiarului.
d-le fplopeanu: faceti o confuzie.
regula spusa de dvs. se aplica doar in cazul neplatitorilor de tva si doar pentru achizitii de bunuri, nu de servicii.
Multumesc pentru observatie.
Sa inteleg ca, daca am un SRL neplatitor de TVA si merg la un seminar contra cost in strainatate, va trebui in prealabil sa ma inscriu in ROI si sa depun trimestrial declaratia 390 privind TVA?
Pt achizitii de servicii intracomunitare, un neplatitor de tva primeste fact cu tva. Nu trebuie sa se inregistreze in ROI si nici nu depune decl 390.

Pt achizitii intracomunitare de bunuri, un neplatitor de tva primeste fact cu tva, pina la achizitii de 10000 euro pe parcursul unui an calendaristic. Nu se inregistreaza in ROI si nu depune decl 390. Incepind cu achizitia care va duce la depasirea celor 10000 euro, un neplatitor de tva va trebui sa se inregistreze ca platitor de tva cf art 153 1 (ceea ce nu inseamna ca este platitor de tva pt operatiunile din Ro). Se va inregistra in ROI inainte de achiztie care depaseste plafonul, va primi fact fara tva, va depune decontul special de taxa 301 si decl 390.

Serviciul mentionat de dvoastra dle Flopeanu va fi facturat cu tva, chiar si catre platitorii de tva, pt ca locul prestarii in acest caz este acolo unde este organizat seminarul, cf Cod fiscal, art 133, alin 7, lit b.
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2011
t.simona, utilizator
t.simona a scris:

Pt achizitii de servicii intracomunitare, un neplatitor de tva primeste fact cu tva. Nu trebuie sa se inregistreze in ROI si nici nu depune decl 390.


aici va contrazic.
pentru serviciile care se inscriu in regula generala B2B de la art. 133, alin 2 cod fiscal, pentru care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul in tara sa, neplatitorii de tva au obligatia sa se inregistreze in scopuri de tva intracomunitar si sa se inscrie in ROI.
temei legal: art. 153^1, alin 1, lit.c), art. 158^2 xcod fiscal
Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
c) persoana impozabilă care îşi are stabilit sediul activităţii economice în România, care nu este înregistrată şi nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau b) sau a alin. (2), dacă primeşte de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 150 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective.


Începând cu data de 1 august 2010, se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare, respectiv:
e) achiziţii intracomunitare de servicii, respectiv cele pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în România, inclusiv persoane juridice neimpozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 1531, de către persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, şi pentru care beneficiarul are obligaţia plăţii taxei potrivit art. 150 alin. (2).




Alte discuții în legătură

Achizitie intracomunitara de servicii de la neplatitor de tva Cata_68 Cata_68 Buna ziua, Am si eu o intrebare referitoare la urmatoarea problema: O firma din Romania platitoare de TVa primeste o factura de prestari servicii (serviciile ... (vezi toată discuția)
Registrul op. intracomunitari Marius Mihai Marius Mihai Pentru PFA neplatitor de TVA , cu sediul in Romania, care efectueaza servicii de consultanta in beneficiul unei firme platitoare de TVA din Germania, este ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar sorion61 sorion61 Vreau sa infiintezt o firma de consultanta IT si sa ofer consultanta IT unei firme din Germania. Trebuie sa ma inregistrez ca platitor sau neplatitor de ... (vezi toată discuția)