avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Am auzit ca in noul cod civil testamentul nu mai poate fi atacat. Eu nu am gasit asa ceva. Chiar nu mai sunt recunoscuti mostenitorii rezervatari? Poate fi atacat testamentul sau nu? Multumesc.
Rezervatari sunt conform legii doar descendentii (copii), ascendentii (parintii) si sotul supravietuitor. Restul sunt colaterali si pot fi indepartati de la mostenire prin testament.

In cazul in care defunctul nu lasa un testament toata mostenirea se va imparti intre frati.
Depinde de dispunator cum considera sa si imparta averea din viata prin acte intre vii , tot soiul de contracte, sau prin acte pentru cauza de moarte , testamentele, ca tot se vorbeste aici de ele.daca nu intelege sa dispuna de ele cum am spus mai sus, fratii vor veni la mostenire cum ati expus dvs cazul. Sunt Clasa a doua de mostenitori si ca ordin mult mai apropiati Decat nepotii de frate. Cei care au facut anumite cheltuieli pot avea un drept de creanta.

Referitor la testamentele facute la avocat.....nu stiu ce semnificatie sau importanta ar avea, cand exista testamentul autentic! Testamentul olograf este semnat datat si scris de mana testatorului. In lipsa de mostenitori rezervatari si in cazul prezentarii la succesiune a unui testament olograf sunt chemati si mostenitorii legali cei care vin la succesiune in ordinea claselor, lipsind rezervatarii. La testamentul autentic sunt chemati doar rezervatarii.
Deci chiar facute cu sprijinul avocatului nu ar inaltura anumite inconveniente in dezbaterea unei succesiuni.
Testamentul olograf in afara ca se poate viza spre neschimbare cu prilejul gasirii lui la un inventar, nu cred ca se mai poate face ceva cu el. Este ultima vointa a testatorului! Expertiza Grafologica se face numai in caz de disputa intre mostenitorii care nu doresc sa execute legatele..si uite asa ...ajungem si in instanta....
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2011
ContSters141818, utilizator
Dar daca lasa un testament in defavoarea fratilor si in favoarea mea, tinand cont si de faptul ca eu il ingrijesc, m-am ocupat de inmormantarea sotiei, etc, cine va avea castig de cauza conform uzantelor?
Pai ne intoarcem de unde am plecat ! Fratii pot ataca testamentul.sa ceara mostenirea legala la care ei au dreptul si nu testamentara.nu faceti testament!

Faceti un contract de intretinere cu domnul si sunteti ok.
Testamentul semnat in fata avocatului cu atestarea identitatii partii si atestarea datei actului juridic s-ar putea dovedi util in cazul in care persoana este nedeplasabila si notarii nu prea au chef sa se deplaseze la domiciliul acesteia...
La fel si la penitenciare...
Sub apectul unui testament facut la avocat sau la notar nu vad mari deosebiri substantiale in privinta continutului.
Este adevarat ca testamentul facut la notar ar fi autentic, dar si cel facut la avocat este atestat de avocat...cu parafa si stampila...
Adica sub aspectul stampilei nu vad probleme.
Nu ma refer la diferenta ca urmare a faptului ca ar fi un testament autentic.

Intrebarea mea era daca notarul ar mai solicita expertiza...ca in situatia in care testamentul este scris de mana testatorului si neatestat de avocat.

Intrebarea este utila intrucat notarii asa vor ei si un temei legal nu prea am observat.

Alte discuții în legătură

Testament atestat de avocat - valabilitate anemary_1982 anemary_1982 cat de valabil este un testament facut si atestat de un avocat?care este valabilitatea lui fata de unul facut si autentificat de notar? (vezi toată discuția)
Testament neautentificat la notar ContSters257326 ContSters257326 [/b]Buna ziua, As dori sa ma informez lin aceasta privinta - daca se intocmeste un testament scris de mana, fara a fi autentificat de un notar public, ... (vezi toată discuția)
Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)