avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Am auzit ca in noul cod civil testamentul nu mai poate fi atacat. Eu nu am gasit asa ceva. Chiar nu mai sunt recunoscuti mostenitorii rezervatari? Poate fi atacat testamentul sau nu? Multumesc.
Ca sa ceri o asemenea expertiza trebuie sa exist acel fel de testament!
Eu zic ca nu se poate face aceasta atestare ! Deci negand existenta unui asemenea fel de testament olograf dar care nu mai este olograf caci este atestat de avocat, nu va pot da nici raspunsul!
La ce sustin eu am baza legala . Art. 859 cod civil, art 892cod civil , art.75 alin 2 lg 36/1995, art.1178 cod civil.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Bun, care este baza legala pentru a se cere expertiza in cazul unui testament atestat de avocat?

Pe scurt: aceeasi pentru care se mai poate cere expertiza capacitatii de procreere chiar daca exista tatuaj pe ...organ.

Atestarea este doar o scriere straina pe testamentul olograf.
Formele testamentare sunt cele prevazute de lege, iar testamentul "atestat" nu se regaseste printre ele.

Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
romascanu, moderator
Bun. Si acum sa trecem la intrebarile mai serioase pentru ca de vreo 3 pagini se discuta doar balariile lui Lascoschi.

infosystems4u a scris:

Dar daca lasa un testament in defavoarea fratilor si in favoarea mea...

Fratii defunctului NU sunt mostenitori rezervatari
Ei pot fi dezmosteniti prin testamentul lasat de defunct.
Ei nu au cum sa obtina reductiunea testamentului care le incalca rezerva pentru ca legea NU le REZERVA nicio fractiune din bunurile mostenirii. In cazul lor, testamentul NU le poate incalca un drept pe care NU il au.

Dar trebuie tinut cont de faptul ca testamentul este un act esentialmente revocabil. Cata vreme testatorul nu e mort si ingropat poate sa revoce oricand testamentul. Astazi scrie unul pentru ca-i place de dvs. si maine il apuca ...ce-l apuca si scrie un alt testament prin care lasa acelasi bun unei alte persoane. (dipozitie incompatibila cu primul testament care revoca testamentul anterior).

Daca va ocupati de ingrijirea persoanei este mai sanatos sa incheiati un contract de intretinere.
romascanu, moderator
romascanu a scris:

Dar trebuie tinut cont de faptul ca testamentul este un act esentialmente revocabil. Cata vreme testatorul nu e mort si ingropat poate sa revoce oricand testamentul. Astazi scrie unul pentru ca-i place de dvs. si maine il apuca ...ce-l apuca si scrie un alt testament prin care lasa acelasi bun unei alte persoane. (dipozitie incompatibila cu primul testament care revoca testamentul anterior).

Daca va ocupati de ingrijirea persoanei este mai sanatos sa incheiati un contract de intretinere.

Si asa si este! Sunt atatia care fac testamente peste testamente in functie de cat le este "draga" alta persoana in momentul ala.
Ideea este ca nu-l opreste nimeni pe testator pana moare sa faca asta.

Iar atestarea este o strutocamila fara vreun temei legal.
Testamentul olograf este o facilitate pentru testator tocmai pentru a-si lasa lucrurile in ordine fara sa plateasca bani nimanui pentru asta.
Ce sens are sa-i plateasca avocatului pentru nimic?
Gabriela Mihai, Avocat
romascanu a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Bun, care este baza legala pentru a se cere expertiza in cazul unui testament atestat de avocat?

Pe scurt: aceeasi pentru care se mai poate cere expertiza capacitatii de procreere chiar daca exista tatuaj pe ...organ.

Atestarea este doar o scriere straina pe testamentul olograf.
Formele testamentare sunt cele prevazute de lege, iar testamentul "atestat" nu se regaseste printre ele.

Nu are relevanta faptul ca legea nu prevede in mod expres ca testamentul atestat atestat de avocat.
Nici nu este necesara o astfel de prevedere legala expresa.

Prevederea din art. 3 din Legea nr 51/95 este clara.
Orice act juridic se poate atesta de avocat.Si testamentul este act juridic civil.

Legea, putea sa faca o derogare expresa cu privire la testament.
Intr-o atare situatie lucrurile erau neindoielnice sub aspect juridic.

Asadar, ramane de discutat doar aspectul utilitatii pe care l-am si precizat anterior.Atestarea se poate face pentru a se evita o expertiza...
Expertiza se poate intampla sa nu se poata face din lipsa de inscrisuri suficiente...

Si atunci, ne gandim...oare legea a prevazut mai multe tipuri de testamente pentru ca omul sa fie obligat sa faca testamentul autentic...ca sa fie sigur ca i se va implini ultima dorinta...?

Chestiunea ca l-ar costa cativa bani pe omul care vrea sa faca testamentul cred ca ar fi irelevanta...
Tot irelevant este si aspectul cu existenta mai multor testamente...si revocarea, etc...
Avocatii inteleg...

Atestarea de avocat priveste si data si acesta este un lucru important...in cazul in care ar exista mai multe testamente.

Daca este unic mostenitor testamentar este absurd ca notarul sa ii conteste testamentul pentru motivul ca ar fi atestat la avocat si sa ceara expertiza.Mai mult chiar, se poate sustine cu temei ca ar fi vorba de o incalcare a legii...deoarece chiar daca nu exista testamentul atestat ( cum l-ati numit ) este irelevant acest lucru.
Este un testament care este perfect valabil.
Daca cumva ar fi vorba de un motiv de nulitate a testamentului din considerentul ca este atestat de avocat, atunci discutia ar putea fi alta...

Alte discuții în legătură

Testament atestat de avocat - valabilitate anemary_1982 anemary_1982 cat de valabil este un testament facut si atestat de un avocat?care este valabilitatea lui fata de unul facut si autentificat de notar? (vezi toată discuția)
Testament neautentificat la notar ContSters257326 ContSters257326 [/b]Buna ziua, As dori sa ma informez lin aceasta privinta - daca se intocmeste un testament scris de mana, fara a fi autentificat de un notar public, ... (vezi toată discuția)
Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)