avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Am auzit ca in noul cod civil testamentul nu mai poate fi atacat. Eu nu am gasit asa ceva. Chiar nu mai sunt recunoscuti mostenitorii rezervatari? Poate fi atacat testamentul sau nu? Multumesc.
Am o intrebare: Suntem o familie impreuna de 26 de ani, nu avem copii, parintii sotului nu mai traiesc, doar mama mea. Daca facem un testament la notar prin care lasam tot ce avem, unul celuilalt in cazul in care se intampla ceva cu unul din noi, mai poate fi atacat testamentul de nepoti??? Ne-am gandit ca cel mai ok ar fi ca cel care ramane in viata sa isi continue zilele pe care le mai are DAR fara sa mai imparta din ce avem si altora.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Orice act juridic poate fi atacat, conteaza ratele de succes.

Puteti sa faceti testamente reciproce autentice la notar pentru a scadea posibilitatea de atacare.

Mama dvs. are drept de rezerva succesorala pe 1/2 din bunurile dvs.
mama are 1/4 rezerva. 1/2 daca lasa mama si tata defunctul.
Da, orice testament se poate ataca.
Chiar si cel facut la notar este supus unei judecati.
Insa este greu de anulat un testament indiferent ca este facut la notar sau nu.
De principiu, nu exista nicio diferenta cu privire la acest aspect.
Daca insa persoana este foarte batrana notarul cere si o expertiza de la IML din care sa rezulte starea de sanatate mintala a testatorului.
Nu este obligatoriu daca batranul nu este bolnav si este lucid. Notarul de obicei verifica prin propriile simturi si observatii daca persoana care se afla in fata sa are sau nu capacitatea de a incheia un act juridic civil. De multe ori acea expertiza poate sa nasca dubii dupa decesul testatorului si sa duca la o actiune in annulare a testamentului tocmai din acest motiv. Expertiza nu se cere Decat atunci cand se impune.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Octombrie 2011
ContSters141818, utilizator

Alte discuții în legătură

Testament atestat de avocat - valabilitate anemary_1982 anemary_1982 cat de valabil este un testament facut si atestat de un avocat?care este valabilitatea lui fata de unul facut si autentificat de notar? (vezi toată discuția)
Testament neautentificat la notar ContSters257326 ContSters257326 [/b]Buna ziua, As dori sa ma informez lin aceasta privinta - daca se intocmeste un testament scris de mana, fara a fi autentificat de un notar public, ... (vezi toată discuția)
Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)