avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Ceasul rau si pisica neagra ....Traditii vechi in ...
Discuție deschisă în Cultură generală

Ceasul rau si pisica neagra ....Traditii vechi in timpuri noi.

Superstitiile,- amuzante uneori,alteori aberante,ne determina cateodata sa facem haz de necaz,ori sa ne crucim de asemanarile intamplarilor in functie de "ceasul rau",ori de "pisica neagra"-adica intrevederea,ori intalnirea cu ultima persoana care ti-a iesit in cale.

Daca ne plac ori nu ne plac intamplarile cu efecte ori stari care depasesc limita rabdarii,ori care-ti starneste adrenalina mai mult decat un maraton de viteza,ramane la alegerea fiecaruia.
Daca tinem minte cateva "zicale romanesti",si sa incercam sa ocolim inevitabilul,poate vom reusi sa nu ne confruntam cu situatii extreme ori intamplari neprevazute .

Daca stii cateva superstitii,ori "obiceiuri"stramosesti care pot sa te pazeasca de ghinioane,scrie si tu aici,pentru a invata cate ceva si noi-prietenii tai virtuali-

Se spune ca,
'Cand te casatoresti,in drum spre biserica,sa numeri hornuri de case (pentru a sti peste cati ani vei avea primul copil."

'La o mireasa sa nu daruiesti niciodata trandafiri galbeni,pentru ca aduc sfarsitul dragostei prin gelozie."

'Mireasa care va fi udata de ploaie in ziua nuntii,va fi bogata si fericita"...

"Este de bun augur,sa arunci cu orez peste capul mirilor la iesirea din biserica,pentru ca,le aduce prosperitate si belsug"

"Obiceiul de a claxona in "cortegiul nuptial",deriva din convingerea ca alunga spiritele rele.'

'In anul bisect,pe data de 29 februarie,este singura zi din an,in care,femeile pot cere barbatii in casatorie"

"Mirele trece mireasa in brate peste pragul casei,pentru ca,in trecut,se credea ca,daca mireasaa se impiedica la intrarea in noua casa,va purta mult ghinion si nenoroc casatoriei"




Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 13:32, 28 Noiembrie 2011
Astazi,este Marti,si pot spune pana in prezent,ca nu poate fi o zi nefasta,pentru ca,a fost mai benefica orice clipa ca in alte zile.
Probabil,superstitia ca Arhanghelul Mihail si Gavril,sunt Ingerii mei pazitori si ocrotitori!
Iata ca,o superstitie ,poate deveni realitate care iti poate transforma o zi ,intr-o stare de bine generala!

Afirmatia distinsei d-ne @trope_doi
Cel mai mult imi place combinatia ”ceasul rau si omul prost”... pe care o folosesc unii cand vor sa ironizeze superstitiosii, fara sa perceapa ca ”ceasul rau” e superstitie... Marti sunt 3 ceasuri rele...


ramane ca un raspuns pe un ton ""vulgar"" cu simt rautacios fata de cei care mai cred ori se confrunta cu superstitiile vechi ale batranilor nostri .

O zi minunata fara superstitii!


Ziua de Miercuri,numita dupa Mercur,mesagerul zeilor,ocrotitorul comerciantilor,este norocoasa pentru comert,tranzactii,calatorii si deprinderea de noi indemanari sau informatii.
Miercurea se posteste pentru caci este ziua cand Iuda l-a vandut pe Iisus Christos si nu se fac petreceri de nici un fel.Este zi "curata", buna pentru cosit,arat si semanat,dar in popor se spune ca nu se injuga juncanii ,adica boii tineri,pentru prima data, intr-o zi de miercuri.
Prima floare a primaverii vazuta intr-o zi de miercuri,anunta casatorie.Copiii nascuti miercuri,sunt muncitori,destepti si buni la socotit.
Se spune ca,noaptea dinspre 29/30 noiembrie,este Noaptea strigoilor,intrucat,se rasoarna ordinea cosmica si lumea celor vii se interpatrunde cu lumea mortilor sau lumea Spiritelor .
Din batrani,ziua de 30 noiembrie,este categoric numita ca fiind ziua Lupului,intrucat practicile vrajitoresti din ajunul Sfantului Andrei si din ziua de 30,sunt in general legate de fiara denumita Lup Se spune ca,daca in noaptea dinainte de Andrei vacile mugesc prelung inseamna ca vin Lupii.Satenii ,pentru a feri animalele de furia lupilor,fac o cruce din ceara si o lipesc pe cornul drept al vitelor.
V.Alecsandri,descrie noaptea strigoilor ,astfel,
''Vin strigoii,se aduna,
Parasind a lor secrii,
Voi,crestinelor popoare,
Faceti cruci mantuitoare,
Caci e noapte-ngrozitoare,
Noaptea Sfantului Adrii.........''

In aceasta noapte,se spune ca,Lupul isi poate indoi gatul (ceea ce nu poate sa faca in restul anului) si isi poate vedea coada,devine mult mai ager si agil si nu scapa prada din gheare .
In casa,nu este bine sa lucrezi ceva in ajun si de Sf.Andrei,pentru ca,se spune ca,Sf.Andrei,imparte lupilor hrana pentru iarna care vine.
Sa nu arunci gunoiul afara ,sa nu dai cu imprumut absolut nimic si sa nu dai nimic nici de pomana.Cine lucreaza de Sf.Andrei,se inbolnaveste de Ignat.
Pentru a fi feriti de moroi si vrajitorii,satenii ung ferestrele si canaturile usilor cu usturoi.
Se pune intr-o cana cu apa ,o crenguta de mar.Daca infloreste pana la Sf,Vasile,inseamna ca anul care vine va fi roditor.
De Sf.Andrei,se practica multiple farmece de la cele privind casatoria,iubirea,desfacutul dusmaniilor ,ursitoarele pentru copii si Aflarea ursitului prin diferite moduri.
Toate ''FARMECELE'' facute de specialistii in domeniu sunt sub forma unor petreceri care intaresc doctrina spiritului SF.ANDREI.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ora 12:34, 56 de secunde, data de 7-08-2009 ContSters47264 ContSters47264 Astazi a avut loc o aliniere ciudata de numere, respectiv, la ora 12si 34 de minute, 56 de secunde , pe data de 07-8-2009. Se va mai intampla abia peste 1000 ... (vezi toată discuția)
Martisorul - simbolism POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE In prag de primavara, o urare de sanatate, fericire si bunastare, alaturi de cei dragi pentru toate femeile, fetele si fetitele de pretutindeni, fie ele mame, ... (vezi toată discuția)
Dan puric-cine suntem ContSters53919 ContSters53919 Merita citita! Avem nevoie si de asta pe langa...drept (vezi toată discuția)