avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Baroul Constitutional - o amenintare sau fapta penala
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Baroul Constitutional - o amenintare sau fapta penala

Dupa cum stim Legea 51/1995 prevede ca profesia de avocat se exercita doar de persoane inscrise in UNBR si ca sunt interzise Constituirea si Functionarea de alte barouri. Au fost sanctionati cei din baroul constitutional? Art 281 din codul penal ar putea fi incadrarea lor juridica? Au facut organele de conducere ale UNBR ceva in sensul apararii profesiei noastre?
u.b.i.k. a scris:
NUP-urile (am verificat pe site-ul lui Bota ) au fost date, in majoritatea cazurilor, pe art. 10 lit. d Cod proc. pen. Asta implica faptul ca se pot acorda despagubiri civile (art. 346 alin. 2 Cod proc pen).

Decizia penala nr. 165/R/2008 a Tribunalului Hunedoara. Instanta a retinut ca ar lipsi latura subiectiva a infractiunii de exercitare fara drept a unei profesii. Nu am vazut toata decizia, dar am inteles din context ca s-ar fi retinut ca inculpatul ar fi fost in eroare cu privire la calitatea sa de avocat.
@ claudiu_lascoshi
Cauza "barourilor" Bota este ca se obtin bani din aceste organizatii (1500 lei donatie, taxe, pe de o parte si onorarii pe de alta parte)
1. Nici o activitate ilegala din care ies bani nu poate fi stopata, tentatia e prea mare. De aceea avem trafic de droguri, de arme, prostitutie, avocatura fara drept, etc.
2. Primul pas pentru a limita desfasurarea unei astfel de activitati ilegale este limitarea la un nivel minim a fondurilor care intra in aceasta activitate.
2.1 Procesele civile in care ii putem antrena au rolul de a-i angaja la cheltuieli pe care nu le pot suporta + sa puna in avantajul nostru superioritatea noastra intelectuala, numerica (14.000 la cca. 1500) si financiara.
3. Daca reusim sa le "taiem" fiantarea din exterior (incasata de la justitiabili) "barourile" Bota devin o specie de joc piramidal.
3.1. Finantarea din exterior poate fi "taiata" in mai multe modalitati (imaginatia e libera), exempli gratia prin introducerea unei taxe (chiar simbolice) pe care sa o poata plati doar cei care sunt inscrisi la UNBR, taxa care sa fie necesara pentru desfasurarea oricarei activitati avocatiale (in felul acesta obtine si o "alianta" cu statul).
4. Asadar trebuie actionat la nivelul resurselor lui Bota (cauza) si nu la nivelul activitatilor prestate (efectul) conform principiului cesante causa cesant effectus
5. Dupa ce le taiem resursele financiare o sa apara si sentintele de condamnare, aplicandu-se principiul "Fraierul o incaseaza in 99 de cazuri din 100"
u.b.i.k. discipol Sun Tzu ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Ubic, daca exista vointa se poate estompa acest fenomen ilegal.
E vorba de prestarea unor activitati in fata instantelor de judecata !!!
Nu pot sa cred ca fenomenul acesta nu poate fi estompat sau macar sa nu mai fie prezenti la instante.
Cu celelalte activitati (trafic de droguri, etc) situatia se prezinta total diferit intrucat nu se actioneaza in fata instantei de judecata.

La parchete, din cate stiu nu mai sunt primiti.E un mare pas inainte.

2.Ar trebui dizolvata asociatia ( baroul respectiv) sau ce este.
Sunt adeptul taierii ,,Nodului Gordian” pentru ca acesta nu poate fi desfacut.

3.Riscam sa platim taxe si alianta cu statul sa nu functioneze in mod efectiv.Nu plata taxelor ar rezolva problema.Avocatii sunt satui de taxe, cel putin la Bucuresti.

4.Mediatizarea profesiei de avocat in sensul propus de mine ( emisiuni TV ) poate include si lamurirea problemei existentei barourilor parale ( evident tot prin emisiuni televizate si date in reluare).

5.Nu sunt convins ca lipsa resurselor financiare va determina condamnarea acestora.Ma tem ca au resurse.
Oricum, nu cred ca fraierul o incaseaza in 99 de cazuri din 100.

Parerea mea este in sensul de mai sus.

Avocat Claudiu Lascoschi
Activitatile avocatiale nu constau numai in reprezentarea si asistarea in fata instantelor de judecata si parchetelor. De exemplu la noi in judet, de o vreme, n-am mai vazut in salile de judecata nici un "botist". Pot insa sa mai presteze multe alte activitati aducatoare de venituri (consultanta, redactare de cereri, etc.) si sa semneze ca avocati.
Educarea prin televiziune nu cred ca este eficienta. In primul rand pentru ca si Bota poate sa apara in acelasi timp la alta televiziune si sa "educe" si el oamenii, iar mesajul lui va fi intotdeauna mai populist si mai pe placul vulgului decat mesajul nostru - afara de situatia improbabila in care ne coboram si noi la nivelul lui. In al doilea rand pentru ca telespectatorul cu un anumit grad de educatie stie deja cine este Bota.

avocat_claudiu_lascoschi a scris:

Oricum, nu cred ca fraierul o incaseaza in 99 de cazuri din 100.

E un principiu la fel de important si de adevarat ca si legile fizicii :weg:
Singura chestiune de discutat aici este legata de definitia notiunii de "fraier" - poate lucram cu definitii diferite :-/
Ultima modificare: Duminică, 21 Septembrie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Nu stiu daca populatia chiar stie cine este Bota.
Populatia ar putea intelege care sunt avocatii si care nu.De aceea sustineam ideea mediatizarii profesiei de avocat in barouri legal constituite.
Pe de alta Bota a fost mediatizat.
Aici cred eu ca s-a creat un lucru care i-a creat un avantaj.Daca nu era cunoscut prin mass-media nu se mai stia de el.
Tocmai mass-media l-a facut cunoscut.De unde putea sa aiba el clienti ? Te-as ruga sa imi raspunzi la aceasta intrebare.
Nu pot sa inteleg cum de a putut sa se faca atat de cunoscut.
Daca se actiona la timp prin mediatizare in sensul ca este vorba de ceva ilegal atunci si lumea ar fi perceput altfel lucrurile.Lumea fara educatie juridica nu a constientizat la timp ca este vorba de ceva ilegal.
De aceea, stimate coleg, nu pot sa nu consider ca mediatizarea la televiziune a profesiei de avocat ar putea constitui inceputul rezolvarii problemei.
Adica, exact ceea ce l-a ridicat il va darama.

Cat priveste notiunea de ,,fraier" avem notiuni diferite.Eu nu am acest cuvant in dictionar si nu lucrez cu el.

Pentru a semna ca avocati trebuie sa fie avocati si nu sunt (legal).
Aici e o problema care eu cred ca se poate rezolva dar nu pot da detalii pe forum cum.
Oricum solutii exista dar pentru a le aplica trebuie sa ai competenta legala, ceea ce eu nu am in prezent.
Nu am atributii legale si statutare.

avocat Claudiu Lascoschi
Stiti cum sta problema "CAINELE MOARE DE DRUM LUNG SI PROSTUL DE GRIJA ALTUIA" .Si stiti de ce ? Pentru ca unii dintre cei care au comentat aceast fenomen daca il pot numi asa parca nici nu au terminat facultatea de drept deoarece,le lipseste logica juridica si unele principii din diferite ramuri ale dreptului.
In maxim 2 luni va aparea pe piata un studiu sub ingrijirea unei fundatii care va demonstra prin scurte interviuri ca mai mult decat majoritatea, profesorilor din cadrul fac. drept : IASI, BUCURESTI, CLUJ TIMISOARA, nume mari in ale dreptului, nu considera un pericol acest fenomen numit Bota, ba mai mult ...
Cei care intradevar sunt avocati de renume nu de duzina nu-si fac probleme cu privirea la aparitia acestui Barou probleme isi fac tatele care nu au de lucru.
Ce ati face daca a-ti practica avocatura in Anglia, sistemul anglo-saxon, acolo lucrurile stau altfel cu privire la barouri,avocatura,profesionalism,fata de avocatura cu cai de lemn de la noi,asa ca mai ganditiva si la alte sisteme de drept macar acuma daca in timpul fac. nu a-ti studiat dreptul comparat.
morala : stiutorii de carte muncesc nu au timp de stat pe marginea santului
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2008
marius90210, utilizator

Alte discuții în legătură

Barouri marciuc marciuc ce parere aveti despre unbr-unbr traditional? (vezi toată discuția)
Baroul constitutional bucuresti ionela calugaru ionela calugaru Baroul constitutional Bucuresti este recunoscut i statle membre UE? (vezi toată discuția)