avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Vi se pare normal sa completam rubrica CNP sau ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Vi se pare normal sa completam rubrica CNP sau considerati ca e ABUZ ?

Romanii sunt obligati, prin lege, sa le comunice codul numeric personal (CNP) recenzorilor, in caz contrar urmand sa raspunda contraventional.

“Persoanele [ ....] sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant”. “Nerespectarea prevederilor (…) atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati”, se mai arata in textul legii.

De ce nu cer seria si nr. la CI, ca CNP-ul nu se mai schimba si e PERSONAL!

trope_doi a scris:

Darie Tudor a scris:
CNP-uriele sunt pe toate gardurile si un recenzor cu...cap nu va va mai deranja pentru ca il poate gasi la primarie in registrul agricol sau in listele electorale permanente.

Nu prea cred... Functionarul de la INS ar avea sanse, dar nu recenzorul... Cel putin n-ar fi normal intr-un stat de drept... Dar: care stat de drept?! Pentru ca aceasta e, de fapt, ”problema” unora: stat de drept e numai cu numele

Darie Tudor a scris:
Va ma amintiti ca, pana la ultimile alegeri electorale, listele elctorale, care contineau si CNP-uriel, erau afisate, in mod obligatoriu, la sectiile de votare?




Eheheeeee...Nu prea cred...
Functionarul de la INS ar avea sanse, dar nu recenzorul.
..
Noi nu suntem prieteni, de aceea nu prea crezi.
Prietenii mei de pe forum ma cred, in primul rand, pentru ca ei stiu ca eu, lucrez in...breasla, iar in al doilea rand ei stiu ca eu nu detin adevarul absolut. Raspunsurile mele nu sunt nefundamnetate, ci doar, unele, nu sunt la...zi!
:) Eheheheeee… Darie Tudor – cum bine scrieti :D doar ca ma refeream la legalitatea anumitor chestiuni si nu la ce putem face unii si altii avand in vedere ocupatia personala sau… prietenii pe care ii avem.
Una e sa pot face / afla ceva si alta este sa fie si legal ceea ce pot face / afla.

Cand il sperii pe om cu amenzi intre 1500 – 4500 lei pentru ca se incapataneaza sa se prevaleze de unele dispozitii legale e tupeu-alecu, mistocareala, un fel de “uite ce muschi am” ! Pe ce criteriu vor amenda? Cand amenda va fi 1500 lei si cand 4500? Cat e, exact, pentru ca am refuzat cnp? 1500 lei? Nu e exagerat? Este, dar tocmai pentru a induce teama e asa mare cifra.
Nici pentru nerespectarea unor reguli de circulatie nu sunt amenzi asa mari – si acolo chiar pot fi puse in pericol vietile oamenilor… Cum (in ce sens) pune in pericol recensamantul acea persoana care nu vrea sa dicteze cnp (alaturi de o multime de alte date personale – spre intime) unui necunoscut ales aleatoriu de niste functionari?
De n-ar fi sute de oameni care n-au acte as mai zice, dar asa… Doar pentru ca am acte trebuie sa sar atunci cand imi zic niste functionari… ca cel din exemplul postat la acel link?

Conform dispozitiilor L 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, art. 8 (2) Autoritatea de supraveghere poate stabili si alte cazuri in care se poate efectua prelucrarea datelor prevazute la alin. (1), numai cu conditia instituirii unor garantii adecvate pentru respectarea drepturilor persoanelor vizate sa mi se pretinda (nu doar) cnp e un abuz. Care sunt garantiile prevazute de lege? Angajamentul recenzorului ca nu-mi va trimite popa la usa daca ma declar ateu?

Completarea online, expedierea formularelor prin posta tot ofera o minima garantie asupra confidentialitatii.
:bow:
adevarat. ce atata isterie cu cnp-ul asta? pai nu tot institutiile statului l-au eliberat? acum daca au si ei nevoie alea tre'spe cifre,ce? auzi ca cica ne-ar fura la vot...scria cineva ca oricum le-ar putea obtine din baza de date sau arhive sau ceva de gen...pai nu au nevoie de autorizatii sau motive intemeiate sa faca asta? si lumea ar pune intrebari. asa ca il dam de buna voie. si e aberant sa spui ca iti poate fura cineva votul. lasand la o parte ca legea spune ca cnp-ul poate fi comunicat doar operatorilor de date cu caracter personal...si la mine a venit o tanti care din cate stiu era reprezentata doar prin gentuta stamplilata,are un contract cu durata determinata si n-a semnat nici un acord de confidentialitate cu INS. e totusi aberant sa cred ca imi poate fura cineva votul.
dar...daca trece legea votului prin corespondenta..."pai vezi ca nu stii? ridichiile si branza veche merge cu un vin bun..."
pentru ca desi cnp-ul tau tocmai a decenit public,votul ramane secret.chiar si fata de tine. si nici tu nu vei sti "cu cine si de cate ori"...intelegi? :))
in INS we trust!
Auziti, CNP-ul ca CNP-ul, daa .... asa la numaratoare cam cati am iesit, ca eu tot nu am aflat? :-/

Cat despre CNP e logic ca nu e public pentru ca este personal dar asta nu inseamna ca este si secret. Este o diferenta mare. El este atribuit pentru identificare la nasterea fiecarei persoane de catre autoritati iar la recensamant, autoritatile chiar asta ne cer, sa ne identificam cu acest numar pentru corectitudinea si validarea numaratorii.CNP-ul poate fi refacut daca se stie sexul, anul, luna ziua de nastere, judetul sau sectorul in care ne-am nascut sau am avut resedinta + un numar din 3 cifre de la 001 la 999 care sunt impartite intre birourile de evidenta a populatiei si o cifra de control care se poate afla daca se face urmatorul calcul: fiecare cifră din CNP este înmulțită cu cifra de pe aceeași poziție din numărul 279146358279, rezultatele sunt însumate, iar rezultatul final este împărțit cu rest la 11. Dacă restul este 10, atunci cifra de control este 1, altfel cifra de control este egală cu restul.
Pentru cei care nu au vrut sa dea cnp-ul, daca ar fi sa numarati toata populatia unei tari, cum ati face acest lucru? Cum ati stii daca o persoana nu a fost inregistrata de doua ori daca nu exista un nr. de identificare pentru control?

Eu am dat CNP.
Singurul risc este ca el sa fie folosit de catre alte persoane in scopuri ilegale - furt de identitate dar chestia asta se poate face la fel de usor si daca nu dam CNP .



Exista chiar pe internet un site care face CNP-uri. L-a facut chiar si pe al meu.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Este corect sa se ceara cnp in procesul de recensamant? alinutza9 alinutza9 Este corect sa se ceara CNP in procesul de recensamant? Exista o lege care sa interzica acest lucru? Sau macar exista o hotarare in care sa se specifice ca ... (vezi toată discuția)
Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele personale de oricine?) ilie0001 ilie0001 Daca la recensamant se cer date confidentiale (CNP, Serie si nr.BI, etc) este legal sau nu avand in vedere ca unii recenzori sar putea sa nu fie ... (vezi toată discuția)
Recensamant 2011: voi fi amendat daca am lapsus? cum sunt recenzati romanii stabiliti in strainatate? ce dovada am ca am fost recenzat? VapAndrei VapAndrei Buna Ziua, As dori sa stiu daca la recensamantul care a inceput astazi, institutiile statului ar avea baza legala de a ma amenda cand nu imi voi aminti ... (vezi toată discuția)