avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere art.65
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere art.65

Buna ziua,
Va prezint urmatoarea situatie: un angajat cu functia de contabil este concediat conform art. 65 alin 1 din Codul Muncii, i se da un preaviz de 20 de zile lucratoare , preaviz in care este specificat faptul ca angajatul in perioada de preaviz poate lipsi 8 ore de la programul zilnic ( programul lui fiind de 8 ore nu trebuie sa se prezinte la lucru) si totodata este specificat ca societatea nu are alte posturi vacante si nu poate oferi un alt post pentru angajat. In urmatoarea zi dupa comunicarea preavizului societatea angajeaza o alta persoana in functia de operator calculator. Scrieti-mi va rog daca acest lucru este legal? Eu personal cred ca angajatul care a primit preavizul ar fi trebuit sa fie anuntat ca este post vacant la societate. Totodata va rog sa-mi scrieti la cate salarii compensatorii are dreptul angajatul daca societatea activeaza atat in industria alimentara cat si in comert? Societatea are peste 100 de angajati dar nu are contract colectiv de munca ( si nu are probleme din cauza asta, interesant nu?:))
Astept parerile dvs. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:16, 16 Decembrie 2011
Multumesc pentru raspunsuri, sunt foarte utile. Ce imi puteti spune va rog de salariul compensatoriu? Are dreptul angajatul la acel salar? Societatea la care lucreaza activeaza in industria alimentara, din cate stiu CCM la aceasta ramura este inca valabil.
Multumesc anticipat pt raspuns.
Daca exista un ccm aplicabil angajatorului , atunci se acorda acele salarii compensatorii.. CCM ramura Industria alimentara este inca in vigoare ....
Va rog sa imi spuneti concret in cazul desfiintarii unui post cat timp nu se mai fac angajari pe postul respectiv?probabil exista o astfel de perioada...stiu ca inainte, timp de 9 luni nu se puteau face noi angajari.acum sunt intrebata de superiorul meu si nu stiu ce sa ii raspund...(am intrebat si la somaj si nu stiau ce sa imi spuna si m-au indrumat catre ITM)...va rog sa imi raspundeti urgent...va multumesc!
1. - Nu a existat niciodata si nici acum nu exista interdictia de a nu face angajari pe posturi desfiintate.
- Povestea era ca, in cazul concedierilor colective, daca se "reinfiintau" posturile respective in termen de 9 luni trebuia mai intai sa-i chemi la angajare pe cei concediati.

2. - Aceeasi poveste este si acum numai ca termenul este altul.
- Iata ce spune Codul muncii:
Art. 74
(1) In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.

(2) In situatia in care in perioada prevazuta la alin. (1) se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa, prin care sunt informati asupra reluarii activitatii.

(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.

(4) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.

(5) Prevederile art. 68—73 nu se aplica salariatilor din institutiile publice si autoritatile publice.

3. Daca este vorba de concediere individuala nu se aplica prevederea de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot face angajari cflori2002 cflori2002 buna ziua, daca am facut disponibilizari, nu concedieri colective, mai pot face angajari pe posturile disponibilizate ? dar pe alte posturi ? sau trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Angajari efectuate dupa concedierea colectiva Georgeta Anghel (Rusu) Georgeta Anghel (Rusu) buna ziua stimati colegi Supun atentiei dvs urmatoarea speta: un angajator care a recurs, din motive economice, la concedierea unui nr. de salariati ca urmare ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala-angajari cflori2002 cflori2002 Buna ziua, daca s-au facut concedieri individuale la o societate, se mai pot face angajari pe posturile disponibilizate? daca nu pentru cat timp? dar pe alte ... (vezi toată discuția)