Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
stai calm, ca experienta mea in penal=zero. discutam la nivel pur teoretic. dupa parerea mea, chiar daca ala se recunoaste vinovat, si chiar daca rechizitoriul e beton, judecatorul nu e obligat sa sol pe procd speciala. daca eu consider ca e nevoie sa se audieze niste martori, aia fac. presupun ca, daca ala se recunoaste vinovat si jud vrea sa judece pe drept comun, ar trebui sa se abtina
mariana_en a scris:
julia, ca sa prevezi ce va face ti-ar trebui globul de cristal, nu codul de procedura...sunt insa sit in care conduita individului e, pana la un punct, previzibila. ex: am trecut pe rosu, permis suspendat...am gonit cu 150/h, pemis suspendat (amenzile nu le pun la socoteala)...am bagat pe unu in spital 7 zile...s-au impacat partile...am omorat pe unu pe trotuar...suspendare??
isis, daca in termenul de incercare sav o infr cu intentie nu i se mai poate da cu suspendare. e un RIL pe chestia asta
Pai asta am spus si eu , daca savarseste o infractiune cu intentie , se revoca si ii da cu executare , dar daca face un omor din culpa , ii POATE da cu suspendare si pentru a doua infractiune. Si tocmai de la asta a plecat discutie , ca e cam trasa de par , cu infractiunea din culpa ,...ar trebui limitata doar la cele care nu au avut ca urmare moartea unei persoane.
Cu alte cuvinte as scoate ca prevedere legala , uciderea din culpa . Nu as mai permite NICI MACAR POSIBILILITATEA sa i se dea condamnatului cu suspendare
Sim05, cam sunt de acord cu tine. Daca toti judecatorii care ar pronunta o solutie de admitere a plangerii, sau care ar suspenda conditionat o pedeapsa, sau care ar da efect circumstantelor atenuante si ar pronunta o pedeapsa mai usoara, si-ar face astfel de probleme de constiinta pentru conduita ulterioara a celui in cauza...am asista la sinucideri in masa.
Pentru asta avem recidiva, sporurile de pedeapsa, etc.
Nu spun ca nu e necesara constiinta, dar in momentul in care te decizi asupra unei solutii ai dosarul pe masa cu probe in el. Trecutul faptuitorului il poti contura, viitorul nu (decat pentru o scurta perioada de timp si asta numai daca-l inchizi). In privinta viitoarei conduite iti poti da numai cu parerea si poti aprecia tot in functie de actele dosarului. Nu o sa ma traga nimeni de urechi (cu atat mai putin eu) ca n-am prevazut ca cel caruia i-am dat o condamnare cu suspendare (intemeiata) se hotaraste sa mai comita in scurt timp o alta infractiune.
Julia79 a scris:
Sim05, cam sunt de acord cu tine. Daca toti judecatorii care ar pronunta o solutie de admitere a plangerii, sau care ar suspenda conditionat o pedeapsa, sau care ar da efect circumstantelor atenuante si ar pronunta o pedeapsa mai usoara, si-ar face astfel de probleme de constiinta pentru conduita ulterioara a celui in cauza...am asista la sinucideri in masa.
Pentru asta avem recidiva, sporurile de pedeapsa, etc.
Nu spun ca nu e necesara constiinta, dar in momentul in care te decizi asupra unei solutii ai dosarul pe masa cu probe in el. Trecutul faptuitorului il poti contura, viitorul nu (decat pentru o scurta perioada de timp si asta numai daca-l inchizi). In privinta viitoarei conduite iti poti da numai cu parerea si poti aprecia tot in functie de actele dosarului. Nu o sa ma traga nimeni de urechi (cu atat mai putin eu) ca n-am prevazut ca cel caruia i-am dat o condamnare cu suspendare (intemeiata) se hotaraste sa mai comita in scurt timp o alta infractiune.
Parca printre scopurile pedepselor (sanctiunilor in contraventional) se afla totusi nu doar cel represiv si educativ, ci si cel preventiv. Iar cand legiuitorul se refera la preventie, intelege atat preventia generala, adica puterea exemplului, cat si preventia speciala, adica sa-i dai omului exact cat poate sa duca si cat merita astfel incat sa nu mai faca a doua oara. Daca nu credem in scopul preventiv si discutam filosofic de genul ca "cine imi garanteaza mie puncte puncte" atunci putem sa ne lasam de meserii si sa mergem sa ne facem calugari budisti intr-un templu tibetan si sa asteptam moartea si sfarsitul lumii, ca ele oricum vin, nu?